Új chip a Windows Media 9 formátum szolgálatában

1. Oldal

Miközben Európában mindenki a karácsonyi vásárlói roham bevételeit számolgatja, a nagyvízen túl, a sivatagi játékvárosban Las Vegasban mostanság (január 8-11 között) zajlik a legjelentősebb amerikai szórakoztatóelektronikai szakkiállítás, a Consumer Electronics Association szervezte CES – Consumer Electronics Show.

Itt mutatták be a Sigma Design új EM8620L médiaprocesszorára épülő V Inc. Bravo D3-at, mely a világ első Windows Media 9 és HighMAT formátumokat lejátszó nagyfelbontású DVD lejátszója. Az ezzel a chip-el készülő DVD felvevők és lejátszók az év második felében jelenhetnek meg akár hálózati jelfolyam és WLAN megoldásokkal kiegészítve.

Az új processzor a DVD lejátszók mellett ugyanis digitális vevőegységekbe (Set Top Box) építve az eddig alkalmazott audio/video tömörítő eljárásoknál sokkal hatékonyabb Windows Media 9 jóvoltából alkalmas Internetes „Streaming” jeltovábbításra épülő rendszerekhez is.

A médiaprocesszor tehát támogatja a hagyományos és HDTV szabványoknak megfelelő MPEG-2, MPEG-4 és WMV9 videoformátumokat, audio dekódolás tekintetében kezeli a WMA9, WMA Pro, WMA lossless, Dolby Digital, MP3, MPEG-1/2 (layer 1, 2 és 3) és MPEG-4 AAC hangformátumokat, és a fentiek keverékét is a Matshushita/Microsoft „HighMAT” formátumnak megfelelően.

Szóval, míg a Blu-Ray és az AOD (november óta HD-DVD) egymással verseng, (erről rövidesen további részletekkel szolgálunk – a szerkesztő) addig Bill Gates már megint igyekszik „szabványt teremteni” saját hasznára. Viszonylag rövid idő alatt piacképessé tette a Windows Media 9 videó Codec-et, mely gyorsan elterjedhet az olcsóbb lejátszókban és a korlátozott sávszélességű Internetes műsorszolgáltatásban. Már csak egy apróság hiányzik a sikerhez, a filmstúdiók támogatása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .