Wi-Fi 7: jövőre piacon az első hivatalosan tanúsított eszközök

A Wi-Fi Alliance megerősítette, hogy 2024 első negyedévében jelennek meg az első sokkal gyorsabb, alacsonyabb késleltetésű és megbízhatóbb kapcsolatot biztosító tanúsított Wi-Fi 7 eszközök.


A Wi-Fi Alliance (szövetség) bejelentése szerint: „Az IEEE 802.11be technológián alapuló Wi-Fi CERTIFIED 7 2024 első negyedévének vége előtt lesz elérhető. Wi-Fi 7 eszközök már ma piacra kerülnek, a Wi-Fi CERTIFIED 7 pedig a világméretű együttműködést segíti majd és fejlett Wi-Fi® teljesítményt biztosít a csatlakoztatott eszközök következő korszakában.”

Wi-Fi CERTIFIED 7

Valóban forgalomban vannak már készülékek, amelyek azt állítják magukról, hogy támogatják a Wi-Fi 7 szabványt, de ezek még csak a tervezett specifikációnak felelhetnek meg. Mostanra azonban véglegessé vált a specifikáció és jövőre megkezdődhet a készülékek új szabványnak való megfelelőséget igazoló hivatalos tanúsítvány kérelmezése. Ennek megfelelően a Wi-Fi 7-et támogató eszközök sokaságának – a szövetség várakozásai szerint 2024-ben körülbelül 84 millió ilyen készülék – piaci megjelenése várható.

Az adatátviteli sebességét tekintve a Wi-Fi 7 sokak várakozása szerint teljesen kiválthatja a vezetékes Ethernet csatlakozást. A sok újítás révén az Intel és más cégek szerint az elméleti maximális adatátviteli sebesség a kereskedelmi és üzleti szektorban 46 Gigabit/sec körül is lehet, a hétköznapi felhasználók azonban a szövetség szerint jellemzően 30 Gigabit/sec körüli, maximum 40 Gigabit/sec sebességre számíthatnak. Ez már majdnem olyan gyors, mint a HDMI 2.1 szabvány 48 Gigabit/sec sávszélessége, de tudjuk, hogy a valóságban az otthoni Wi-Fi sávszélessége nem éri el ezeket az elméleti számokat.

Az új szabvány számos kulcsfontosságú újítása közül talán a legfontosabb a Multi-Link Operation (MLO) technológia, ami segít a késleltetési időt 5 milliszekundum alatt tartani, hozzájárul a magasabb adatátviteli sebességhez és stabilabbá teszi például a 4K és 8K videók és a videojátékok bitfolyamainak átvitelét. A korábbi Wi-Fi kapcsolatokban egy frekvenciasávban egy fix csatornán zajlik a kommunikáció az egyes eszközökkel, az MLO viszont a 2,40 GHz, az 5 GHz és a 6 GHz frekvenciatartományokban létrehozott több csatornán egyidejűleg kommunikálva az adott eszközzel kiküszöböli a hálózati torlódásokat és az interferenciák hatását, megszakításnélküli információáramlással növelve a rendelkezésre álló adatátviteli sávszélességet, csökkentve a késleltetést, illetve javítva a kapcsolat megbízhatóságát. A nagy felbontású video-bitfolyamok, az élvezetesebb játékok mellett a technológia kiváló minőségű vezeték-nélküli térhangzást is szolgálja.

A Wi-Fi 7 előnyeinek kihasználásához olyan új eszközökre – mindenekelőtt routerre – van szükség, amelyek támogatják az új szabványt. Mivel a tévégyártók általában kicsit lassabban veszik át az új Wi-Fi szabványokat, ezért a 2024-ben piacra kerülő TV-k közül még nem sok támogatja majd a Wi-Fi 7-et, bár a Samsung hagyományosan mindig is a korai alkalmazók közé tartozott. Elképzelhető viszont, hogy néhány új streaming eszköz, amelyek a közeljövőben kerülnek piacra már Wi-Fi 7 kompatibilisek lesznek.

Az újabb Wi-Fi szabványok jellemzői:

Wi-Fi 5
(802.11ac)
Wi-Fi 6
(802.11ax)
Wi-Fi 6E
(802.11ax)
Wi-Fi 7
(802.11be)
Frekvencia 5GHz Két-sáv
(2,4GHz, 5GHz)
Három-sáv
(2,4, 5 és 6 GHz)
Sávszélesség
(csatornák)
20, 40 , 80, 80+80, 160MHz 20, 40 , 80, 80+80, 160, 320MHz
Elérés
(multiplexelés)
OFDM OFDMA
Moduláció 254QAM 1024QAM 4096 (4K) QAM
Kiszolgálás DL MU-MIMO
(4 x 4)
DL + UL MU-MIMO (8 x 8)
Titkosítás WPA2 WPA3 WPA4
(meghatározandó)
Kulcs innovációk 40MHz kötelező TWT, BSS coloring, hullámformázás Multi Link Operation (MLO), Multi-RU, Puncturing

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .