HDMI 2.1: új kábelen 8K, HFR és dinamikus HDR támogatás (Frissítve)

1. Oldal

Kész a HDMI szabvány 2.1 verziója, ami már támogatja akár a 10K felbontást is, a dinamikus HDR-t, az adaptív képsebességet és a 4K 120 képkocka/sec HFR videót is, de mindehhez Ultra High Speed HDMI kábelre van szükség.


HDMI Forum bejelentette, kész a HDMI 2.1 verziója, ami már támogatja a magas képsebességű (HFR), másodpercenként 60 képkockás 8K (8K60Hz), a 120 képkocka/sec 4K (4K120Hz) sőt akár a 10K felbontású videojel továbbítását is (lásd a cikk végén a táblázatot a lehetséges videoátviteli adatokkal).

Az úgynevezett „Dynamic HDR” formátumok támogatása azt jelenti, hogy az interfész képes jelenetenként vagy akár képkockánként is továbbítani a nagy dinamikatartományú (HDR) kép megjelenítését optimalizáló dinamikus metaadatokat is. Éppen ez teszi egyedivé a Dolby Vision HDR formátumot, ami ma magába a videojelbe épül be, így egy un. „DV composer” eszközt igényel adó és vevő oldalon egyaránt.

HDMI 48G.jpg
A tömörítetlen 8K HDR videóhoz 48 Gigabit/sec sávszélességű „Ultra High Speed” HDMI kábel szükséges, ami védett a külső elektromágneses zavartól és visszafelé kompatibilis a korábbi HDMI kábelekkel.

Az új „eARC” funkció az audió retúrcsatorna (Audio Return Channel) kiterjesztése az objektumalapú Dolby Atmos és DTS:X és akár 7.1 csatornás tömörítetlen hangformátumok továbbítását biztosítja 37 Megabit/s bitsebességgel, valamint az ugyancsak új eARC adatcsatorna új funkcióival (lásd az alábbi táblázatot).

A korábban bejelentett „VRR” – a képforrás és a képmegjelenítő közötti valósidejű, szinkronizált, változó vagy adaptív képfrissítési gyakoriság (TV-knél a FreeSync) – támogatása mellett három új funkcióval bővült a specifikáció. Ezek egyrészt a médiaforrások közötti átkapcsolások okozta képkiesést küszöbölik ki, másrészt zavartalanabb, gyorsabb, késéstől-mentes képátvitelt és interaktivitást biztosítanak.

HDMI 2.1 visszafelé kompatibilis a korábbi verziókkal, vagyis bármely HDMI 2.0 vagy HDMI 1.4 kimenetű lejátszó csatlakoztatható egy HDMI 2.1 bemenettel rendelkező TV-hez.

A HDMI 2.1 főbb jellemzői:

• Támogatott magasabb videofelbontás és képsebesség: 4K50/60/100/120Hz, 5K50/60/100/120Hz, 8K50/60/100/120Hz, 10K50/60/100/120Hz Compression (DSC)
• Az ismert színtér-leírások, köztük a BT.2020 támogatása színkomponensenként 10,12 és 16 bites felbontással.
• Dynamic HDR biztosítja a videó minden pillanatának – jelenetenkénti vagy akár képkockánkénti – ideális mélységű, részletgazdagságú, fényességű, kontrasztú és szélesebb színterű megjelenítését.
• Az Ultra High Speed HDMI kábel 48 Gigabit/sec sávszélességet biztosít a tömörítetlen akár 8K HDR videó és a HDMI 2.1 jelátviteli funkció támogatására. A kábel visszafelé kompatibilis a HDMI specifikáció korábbi verzióival és használható a meglévő HDMI eszközök között.
• Az eARC támogatja a legfejlettebb – mint az objektumalapú – audió formátumokat, és fejlett audiojel kezelési lehetőségeket tesz lehetővé, mint a készülék automatikus érzékelése.
• Továbbfejlesztett képfrissítési funkciók biztosítanak zavartalan mozgásmegjelenítést, köztük:
– Variable Refresh Rate (VRR), azaz a változó képfrissítési gyakoriság csökkenti ill. küszöböli ki a késést, az akadozást és a képkocka kiesést a folyamatosabb részletgazdagabb játékot szolgálva.
– A Quick Media Switching (QMS) kiküszöböli azokat a késleltetéseket, amelyek filmek és videók esetén üres képernyőt eredményeznek a tartalom megjelenése előtt.
– A Quick Frame Transport (QFT) csökkenti a késést a zavartalanabb lag-mentes játékhoz és a valósidejű interaktív virtuális valósághoz.
– Az Auto Low Latency Mode (ALLM) az ideális késleltetés automatikus beállítását teszi lehetővé a zavartalan, lag-mentes és megszakítás nélküli megtekintés és interaktivitás érdekében.

Táblázat a HDMI verziók funkcióiról:

Táblázat a HDMI 2.1 lehetséges videoátviteli adatairól:

Táblázat a HDMI eACR funkcióiról:


Kapcsolódó linkek:

HDMI 2.0b: Hybrid Log Gamma HDR támogatással
HDMI Premium: minősített kábelek 4K Ultra HD tartalmakhoz
HDMI 2.0a: a nagy dinamikatartományt támogató új specifikáció
HDMI 2.0: ilyen lesz az új szabványverzió

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .