Yamaha: új RX-V359 és RX-V459 AV erősítő alapmodellek

1. Oldal

A két új modell a 9-es végződésű terméksorozat első két tagja. Az új AV erősítők közül az RX-V459 tekinthető igazi előrelépésnek, mert ez műszakilag, csatlakoztatásban és teljesítményben is többet nyújt a kifutó elődmodelljénél.
Az új Yamaha RX-V359 alig különbözik a jelenleg kapható belépőmodell RX-V3572438-től. Ugyanaz a külső, azonos technikai tudás, paraméterek és teljesítmény. Ami eltér, az az eggyel több (összesen három) HDTV sávszélességű videojelet is fogadni képes komponens bemenet.

RX-V459.jpg
Az RX-V459 „6.1 csatornás” AV vevőerősítő viszont számos újdonságot kínál, melyek mindenképpen javítják az új erősítő használhatóságát.

RX-V459_TI_proc.jpgTalán a leglényegesebb előrelépés, hogy az új erősítőben és minden további eljövendő 9-es típusszám-végződésű modellben már a Texas Instruments (TI) díjnyertes, 64-bites, lebegőpontos Aureus DA7xx audio jelfeldolgozó processzora (DSP) működik. Ez kezeli az erősítő összes audiofunkcióját: a Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby Pro Logic II, Dolby Pro Logic IIx, DTS, DTS-ES Matrix/Discrete 6.1, DTS Neo:6, DTS 96/24 sokcsatornás dekódolásokat, a Quad-Field/Tri-Field CINEMA DSP hangtér-előállító technológiát, a 14 surround hangszimuláló programot, az éjszakai csökkentett dinamikájú hallgatást, a Virtual CINEMA DSP és a fejhallgatós SILENT CINEMA surround szimulációt, valamint a 0-160ms között állítható audió késleltetést.

E mellett az összes csatornában a TI nagypontosságú 24bit/192kHz-es Burr-Brown A/D konverterei garantálják az akkurátusan és kiváló szeparációval megszólaló, alacsony szinteken is kimagaslóan lineáris két- és sokcsatornás hangot.

RX-V459_portable.jpgAz új DSP-n működő saját algoritmusával a Yamaha új erősítői korrigálni igyekszenek a digitális hangtömörítési eljárások (MP3, WMA) az audiojel kis- és nagyfrekvenciás összetevőit érintő hatását. A gyártó szerint ezt a „Compressed Music Enhancer” funkciót bekapcsolva a magas- és különösen a mélyhangok gazdagabban és az „izgalmas életszerűség érzésével” szólalnak meg. A hordozható zenelejátszók digitálisan tömörített audiojele akár egy előlapi mini Jack aljzaton keresztül is csatlakoztatható.

Az RX-V459 továbbra is követi a gyártó régóta alkalmazott Digital ToP-ART tervezési koncepcióját, mely a legkorszerűbb és legjobb digitális és analóg technológiákat, alkatrészeket alkalmazva, ezek egységét megteremtve törekszik a maximális hangminőség elérésére. A direkt sztereó üzemmód a DSP áramköreit áthidalva, bármiféle jelfeldolgozás nélkül juttatja a kimenetre a bemenőjelet megőrizve annak tisztaságát. A 40Hz és 200Hz között kilenc frekvencián (80-120Hz között 10Hz-es lépésekben) beállítható keresztváltás igazán pontosnak mondható.

A nagyáramú végfokozatoknak köszönhetően az RX-V459 kistorzítás mellett, szélessávban (8Ω, 20Hz–20kHz, 0,06% THD) csatornánként 90 Watt leadására képes. Ez a nagydinamikájú teljesítmény lineáris 120-as (8Ω, 20Hz–20kHz) damping faktorral párosul

RX-V459_csat.jpg
A csatlakozók közül kiemelésre érdemes a három 5Hz – 60MHz átviteli sávszélességű komponens videojel bemenet, mely akár HDTV (1080i/720p) minőségű jelek átvitelére is alkalmas.

Az új Yamaha RX-V359 54.900 Ft-ért, az RX-V459 79.900 Ft-ért rövidesen kaphatóak lesznek idehaza is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .