YouTube: 4K streaming csak Premium előfizetőknek?

A YouTube véletlenszerűen teszteli a 4K minőségű videók Premium előfizetésre korlátozását, és az egymásutáni 10 átugorhatatlan hirdetés lehetőségét.


A Google ingyenes videós streaming platformja, a YouTube elsősorban a felhasználók által generált tartalmakból él. Bárki viszonylag szabadon tölthet fel rá tartalmat és tarthat fenn saját csatornát. A YouTube már jó ideje támogatja a 4K, sőt a 8K videókat is AV1 videokódolással, valamint a HDR és a másodpercenként 60 képkockás magas képsebességű (HFR) tartalmakat is.

YouTube 4K Premium

Van YouTube Premium előfizetési csomag is, ami havi 1.790 Ft-ba kerül, s amivel hirdetések nélkül, letöltési lehetőséggel és más előnyöket kínálva élvezhetőek a kínált videók és zenék. Nem meglepő, hogy a platform mindent megtesz azért, hogy rávegye a felhasználókat a többletfizetésre.

A PCMag riportban számol be arról, hogy a közelmúltban egyes felhasználók sokkal több átugorhatatlan hirdetést kezdtek látni – akár tízet is egymásután. A YouTube szóvivője szerint: Világszerte lefuttattunk egy kisebb kísérletet, ami több hirdetést is megjelenített egy reklámblokkban, amikor a nézők hosszabb videókat néztek a csatlakoztatott TV-ken. A cél az, hogy a hirdetési szünetek csökkentésével jobb élményt nyújtsunk a nézőknek.”

YouTube hirdetés 4K Premium korlátozás
Képek forrása: PCMag és Rebbit

A Rebbit fórumán (itt és itt) számos felhasználó most azt látja, hogy a YouTube 4K (2160p) streaming a Premium csomagra van korlátozva, ami szintén egy újabb teszt, mivel a többi felhasználó továbbra is ingyenesen férhet hozzá a 4K videókhoz. Ebben a kísérletben a 8K streaming is feltehetően korlátozott lehet.

Lehet, hogy ez a fajta 4K streaming korlátozás soha nem lép életbe, de egyértelmű, hogy a YouTube azt vizsgálja, hogyan teheti vonzóbbá Premium szolgáltatást. Sok felhasználó talált már módot rá, hogyan kerülheti el a YouTube egyre több hirdetésének kényszerű megtekintését, de arra nyilvánvalóan nincs mód, hogy fizetés vagy megosztás nélkül hozzáférjen a Premium szolgáltatáshoz.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .