OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2008. július 28., hétfő 
A hazai földfelszíni digitális televíziózás várható elterjedéséről
Már ez év végén a lakosság 59%-a élvezheti majd a DVB-T műsorsugárzást, és 2010 végére a 95%-ot is eléri a hálózat kiépítettsége, amin keresztül akár 13-15 program is eljuthat a nézőkhöz.
170925_lumen_banner.gif

A földfelszíni digitális televíziós (DVB-T) hálózatok üzemeltetését elnyerő Antenna Hungária Zrt. pályázatában azt vállalta, hogy 2008. november 1-ig kiépíti az „A” és „C” jelű televíziós multiplexeket, hogy az azokon sugárzott műsorokat a hazai lakosság 59%-a láthassa. Ezt a lefedettséget első lépésben a budapesti, Kab-hegyi és szentesi adótornyokból érik majd el.

DVB-T A és C multiplex.jpg

2009 novemberére a győri, vasvári, nagykanizsai, pécsi, úzdi, kiskőrösi, szegedi és tokai adók belépésével már a lakosság 88%-a nézheti a két említett multiplexen sugárzott adásokat. 2010 novemberétől pedig Sopron, Csávoly, Kékes és Komádi adóinak belépésével már az ország szinte teljes (95%) lakosságához eljutnak a DVB-T programok. Az analóg televíziózás kikapcsolása előtt egy hónappal, 2011. november 1-én néhány további kiegészítő adóval a hálózatok kiépítettsége már 96% lesz.

2012-től már csak a digitális földfelszíni televíziózás működik, s az év végére két új multiplexen, a „D”-n és az „E”-n megkezdődő műsorsugárzás is nézhetővé válik a lakosság 96 illetve 95 százaléka számára.

Arra vonatkozóan még nem teljes a kép, hogy a DVB-T jóvoltából milyen műsorok lesznek láthatóak novembertől. Az biztos, hogy az Antenna Hungária által választott MPEG-4 (H.264) tömörítés révén – a cég részben ennek köszönheti pályázati győzelmét – egy multiplexen akár 8-10 szabványfelbontású (SD) tévécsatornát lehetne sugározni.

Ahogy korábban már megírtuk, az biztosnak tűnik, hogy az „A” jelű multiplexre kerülnek a díjfizetés nélkül fogható műsorok, vagyis a Magyar Televízió m1HD és m2HD nagyfelbontású programjai és mellettük a Duna TV valamint nagyvalószínűséggel a Magyar ATV és a Hír TV SD csatornái. A „C” jelű multiplex jóvoltából lesznek láthatóak minden bizonnyal a szintén „ingyenes” Viasat 3 és a Humor 1 SD programjai. Hogy a további lehetséges 6-8 SD csatornán mit és mennyiért sugároz majd, az csak az Antenna Hungárián múlik.

Kapcsolódó linkek:

Év végére elindul a digitális földfelszíni műsorszórás Magyarországon
A Magyar Televízió és az Antenna Hungária kísérleti DVB-T HDTV sugárzásáról
A Magyar Televízió bővítette HDTV adásokra vonatkozó terveit
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 79 hozzászólás érkezett a hírhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#80   Andromedius 2008. november 26., szerda - 7:49 válasz erre
Azért vicces egy kicsit (vagy ha máshonnan nézem, szánalmasnak is nevezhetném), hogy 5 nap van az éles indulásig, és a mindigtv.hu honlapon még mindig ez a szöveg olvasható:

"A konkrét programválaszték várhatóan november közepére alakul ki, amennyiben megszületnek a megállapodások a műsorszolgáltatókkal, erről haladéktalanul beszámolunk."
#79   hermesz 2008. november 24., hétfő - 14:04 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#78)
Legyen neked igazad. Csak attól félek, hogy a gazdasági válságra hivakozva mostanában bármit megtehetnek.

Ha jól értem, feltételezve a legrosszab esetet, hogy egyik adás sem lesz hd még évekig, de ennek ellenére az mpeg4-es tömörítés már mindenképpen maradna? Már az is valami, ha nem is túl sok...
Mondjuk az még elviselhető kompromisszum lenne, ha például 2009-ben M1 HD, 2010-ben M1+M2 HD, 2011-ben pedig a Duna tv is csatlakozna. A kereskedelmi adók meg maguk döntik el, illetve fizetik a költségeket (remélem!), mikortól adnak HD-ben, illetve fizetős lesz-e a HD adásuk.
#78   GURU 2008. november 24., hétfő - 13:40 válasz erre
ez a bejegyzés válasz hermesz bejegyzésére (#77)
A közszolgálati HD adások fúrása szerintem nem érintheti az MPEG-4 tömörítést. Egy héttel a MinDig TV indulása előtt ez képtelenség (a berendezések már ott vannak a helyükön, ilyenkor már mindennek készen kell állnia a szolgáltatás megindítására).

A "politikusoknak" azt kéne megérteniük, hogy a HDTV elterjedésére csak akkor van lehetőség, ha kiépülnek azok a műsorközlő csatornák, melyeken keresztül HD tartalmak juthatnak el a nézőkhöz. Ez tehát az első lépés.

Az igaz, hogy a jelenleg antennával TV-t néző háztartások többségében valóban nem sok a HD adások élvezetére alkalmas készülék lehet, de azokra is gondolni illene, akiknek már van alkalmas plazma vagy LCD TV-jük, de egyelőre se kábelen, se műholdon keresztül nem juthatnak HD tartalomhoz, mert vagy a kábelszolgáltatójuk nem ad ilyet, vagy anyagi, fizikai okokból csak antennával a MinDig TV jóvoltából tudna HD adást venni.

Pont a HD tartalmak miatt várható az, hogy verseny lenne ismét a szolgáltatói piacon, és sokan ismét antennával néznének inkább TV-t, mert nincs szükségük a kábel- vagy műholdas szolgáltatók amúgy nézhetetlen vagy érdektelen csatornákkal teletűzdelt, és sokszor pocsék minőségű programcsomagjaira, de néznék HD minőségben a jó filmeket a Duna TV-ről, a Bajnokok Ligája focimeccseit az m1HD-ről, és a természet- és dokumentumfilmeket az m2HD-ről.
#77   hermesz 2008. november 24., hétfő - 8:36 válasz erre
Hajaj, baj van. Még el sem kezdődött, már fúrják...

Bizonytalanság a közszolgálati HD-adásoknál
http://www.fn.hu/media/20081121/bizonytalansag_kozszolgalati_hd_adasoknal/

Nem tudom, hogyha megvalósul, amit a politikusok akarnak, akkor tán az mpeg4-es adásnak is lőttek? És tényleg az sül ki az egészből, hogy 2-3 évig megvetetik mindenkivel az mpeg2-es vevőket, tv-ket, aztán mégis átállnak mpeg4-re?
hűűű...
#76   augustus 2008. október 8., szerda - 17:58 válasz erre
ez a bejegyzés válasz hermesz bejegyzésére (#73)
A pixmánia nevű cégnél igen nehéz bármilyen garancia érvényesítése. Az ilyen cégnél én nem várárolnék.
#75   augustus 2008. október 8., szerda - 17:55 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#71)
Úgy tudom, hogy amikor a gyártók (nem csak a Sony) MPEG2 tunerrel pakolták tele a készülékeiket, már létezett az MPEG4 is olyannyira, hogy nem kellett hozzá nagy jövőbelátás annak megsejtéséhez, hogy az MPEG4 lesz a következő formátum (off: a műholdas HD tunerek bevezetésénél már becsapódtak ezzel a korai adaptálók, én is).
Ezért abban hibásak a gyártók, hogy sajnálták azt a pár dollárt a mindkét formátumot tudó tunerért.
#74   GURU 2008. október 8., szerda - 14:22 válasz erre
ez a bejegyzés válasz hermesz bejegyzésére (#73)
Azért ezt nem árt tudni, hogy a Pixmania nem a hivatalos magyarországi Panasonic forgalmazótól származó készülékeket ad el! Így azokra csak páneurópai 1 éves garania érvényes.
#73   hermesz 2008. október 8., szerda - 14:15 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#70)
Köszi az infot a Panasonic tv-kről, rákerestem és lőn, nálunk is forgalmazzák:
http://www.pixmania.com/hu/hu/1442931/art/panasonic/th-37px81fv-plazma-monito.html
#72   hermesz 2008. október 8., szerda - 13:48 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#70)
Értem, így már azért árnyaltabb a kép, nem volt világos a kártyanyílás eredeti célja. Mert akkor számonkérhetném pl. a JVC-től vagy a többiektől, hogy miért nem gyárt legalább ingyenes stb-ot a drága pénzen megvásárolt hdtv-hez, miután világos lett a dvb-t indulása és formátuma. Így visszavonom a Sony hozzáállásáról szóló megjegyzésemet.

Akkor amiket írtam az elsősorban arra vonatkozott, hogy a Sony szalonokban nem volt teljeskörű és szakszerű a felvilágosítás az elmúlt 1-2 évben. (Természetesen nem a magyar dvb-t műsorszórás formátumát kérem rajtuk számon).

Tavaly két Sony szalonban is éreklődtem, idén is voltam egy Sony szalonban, és még ott is azt mondták, hogy jó lesz ez a tv (94 cm-es prémium modell), mert ha mpeg-4-es dvb-t lesz, itt bele lehet dugni egy kártyát és alkalmas lesz a vételre. Kifejezetten az mpeg4-es földi adásról érdeklődtem, mert már 1-2 éve beszélnek erről, hogy nem tudni melyik eljárás lesz.
Nagyon gondolkoztam, hogy megveszem, mert azt gondoltam, hogy drága, de (prémium modell, márkás, jó minőségű és főleg időtálló a dvb-t szempontjából) megér minden pénzt, mert rugalmasan bővíthető. Szó nem volt arról, hogy ki és mikor gyárt ilyen kártyát és, hogy ha lesz is ilyen, az biztosan nem lesz alkalmas hd adás vételére. Nekem nem jutott ilyen eszembe, ők meg semmi ilyesmit nem mondtak...
#71   GURU 2008. október 8., szerda - 13:23 válasz erre
ez a bejegyzés válasz augustus bejegyzésére (#69)
Ugye azt magad is belátod, hogy a Sony-t dehonesztáló bejegyzéseidnek semmi köze a hazai földfelszíni digitális televíziózás várható elterjedéséhez, mert ennek a topicnak, amúgy ez lenne a témája.
#70   GURU 2008. október 8., szerda - 13:13 válasz erre
ez a bejegyzés válasz hermesz bejegyzésére (#67)
Nem feladatom a Sony védelmezése, de...

1. a készülékein lévő kártyahely elsődleges funkciója nem az, hogy az MPEG-2-es DVB-T tunert alkalmassá tegye MPEG-4-es tömörítésű adások vételére. Ez a CAM (Conditional Acces Module) kártyahely a fizetős kábeles (DVB-C) vagy földi (DVB-T) adások dekóder kártyáinak fogadására szolgál;

2. az a bizonyos MPEG-4 vételt biztosító dekóder kártya - amit egyébként független gyártók kínálnak, s valaki itt a fórumban talált is ilyet a neten - nem képes a nagyfelbontású MPEG-4 kódolt adás kezelésre, s így azt le se tudja konvertálni SD jellé;

3. a Sony sem tudhatta idén július végéig, hogy idehaza majd az MPEG-4 tömörítést fogja választani a szolgáltató, mert a pályázatot úgy írták ki, hogy akár MPEG-2 is maradhatott volna, azt meg pláne nem tudhatta, hogy mindjárt HDTV adások is lesznek a majdani MinDig TV-n, s nem volt elvárható, hogy külön a magyar piacra DVB-T tuner nélküli készülékeket gyártson;

4. a Sony azon kevés készülékgyártó és forgalmazó közé tartozik, mely már a tavaly bevezetett csúcsmodelljeibe, s az idéi modellek többségébe MPEG-4 HDTV vételre alkalmas DVB-T tunert épít, pedig ez költségnövelő tényező, ami az LCD TV-k piacán uralkodó öldöklő versenyben nem mellékes dolog.

Aki a Panasonicnál tájékoztatott téged, úgy tűnik nincs tisztában vele, hogy a francia piacra gyártott összes idei PZ800E, PZ86FV, PZ81FV, PX81FV, PZH8FV típusszám végződésű modell alkalmas "DVB-T HD (H.264)" azaz MPEG-4 adások vételére. Csak ezeket kéne hozzánk is behozni.
#69   augustus 2008. október 8., szerda - 9:21 válasz erre
ez a bejegyzés válasz augustus bejegyzésére (#68)
Mit várhatunk egy olyan társulattól, akik a saját rendszerükkel (SACD) megkínálták a fogyasztókat, majd utána a saját kiadású lemezeiket nem jelentetik meg ebben a formátumban.
#68   augustus 2008. október 8., szerda - 8:55 válasz erre
ez a bejegyzés válasz hermesz bejegyzésére (#67)
A Sonytól ne várj ilyet.
Csak akkor csinálná, ha egy nagy piacot (pl. amerikai) kockáztatna. De ez a probléma csak ezen a "kis" piacon merült fel. Erre pedig nagy ívben...
A Pioneer 9G plazmák már most ilyenek.
#67   hermesz 2008. október 8., szerda - 8:17 válasz erre
A Sony hozzáállása ott sántít, hogy rendben van, hogy az átalakító csak azt oldaná meg, hogy az mpeg4-ben kódolt HD jelet csak mpeg2-es SD jellé butítaná le, de akkor is: amikor tervezték a kártyanyílást mire gondoltak? Pusztán marketingfogás volt ez a nyílás, vagy komolyan gondolták? Esetleg a kártyanyílás mögött nincs is semmi? :-)))
Ha nem is lenne hd jel, legalább fogható lenne az adás.
Én is majdnem vettem kb. egy éve Sony lcd tv-t, mert már akkor tudtam, hogy az mpeg2 nem lesz jó hosszú távon semmire (most kiderült, hogy szerencsére már rövid távon sem), és megnyugtattak, hogy ezzel a kártyahellyel bármilyen szabvánnyal kompatibilissé tehető a tv.
Csak éppen azt hallgatták el, hogy:
1. ez csak elmélet, mert a Sony semmi garanciát nem vállal, hogy gyárt majd ilyen átalakító
2. hiába van átalakító, a kártyahely nem lesz "natív" tv-vevő azaz csak egy felület az mpeg2-es digitális vevő vagy az analóg vevő felett, tehát soha nem lehet HD adást nézni rajta.
A Sony akkor lenne korrekt, ha lenyelné a békát, és legyártatná pár száz példányban ezt az kütyüt, és jelképes áron vagy blokk ellenében akár ingyen piacra dobná. Szerintem elbírná a cég. Így viszont jópár magyar vevőjüket örökre elveszítik.
(Szerencsére akkor még túl drágának találtam az lcd tv-ket, így nem vettem semmit, és már akkor is a plazma tetszett jobban, a Sonynak pedig nincs plazma tv-je.)

A Panasonicnál egyébként azt mondták, hogy csak a jövő évi modellek egészülnek ki a hdtv vevőkkel. Szóval még márciusig várni kell.
#66   GURU 2008. október 7., kedd - 16:53 válasz erre
ez a bejegyzés válasz peettv bejegyzésére (#65)
Úgy tűnik nem értetted meg, amit leírtam. Javaslom, olvasd el a "A digitális TV adások vételéről" című cikket (Klikk rá!).

Ebből talán kiderül számodra is, hogy digitális TV műsor továbbítható földfelszíni sugárzással (ez a DVB-T, ami nálunk valóban MPEG-4 tömörítéssel indul decemeber 1-én az ország kb 60%-án), kábelen (ez a DVB-C, és a UPC, a T-Kábel meg talán más kábelszolgáltatók is továbbítanak már így is műsorokat), és műholdon át (ez a DVB-S vagy DVB-S2, s ma már szinte minden műholdas szolgáltató így sugároz).

Ha egy kábelszolgáltató nem teszi alkalmassá hálózatát a digitális (DVB-C) jeltovábbításra, akkor marad az analóg továbbítás, aminek vételéhez NEM KELL set-top box! (Így első mondatodnak nincs is értelme.)

Ha valaki olyan TV-t szeretne, ami alkalmas lesz a "MinDig TV" (Klikk rá!) elnevezésű hazai digitális földfelszíni (DVB-T) sugárzás vételére, akkor feltétlenül olyat vegyen melynek beépített DVB-T tunerje alkalmas az MPEG-4-es tömörítésű HDTV adások vételére is. Ha nem akar új TV-t venni, de nézni akarja ezt a szolgáltatást, akkor hasonló paraméterekkel bíró digidobozt kell beszereznie.

Egy "72cm-es 50hz-es (gondolom képcsöves) tv makulátlan kristálytiszta 4:3-as képe" lehet tökéletes a jelenlegi analóg tévésugárzással (amit legkésőbb 2011. december 31-én kikapcsolnak!), de sosem fogsz gyönyörű nagyfelbontású HDTV képet látni rajta, ami digitális bár kétségtelenül tömörített. Márpedig, aki látta az olimpiát az m1HD/m2HD jóvoltából idehaza, az tudna neked mesélni az élményről.
#65   peettv 2008. október 7., kedd - 15:48 válasz erre
A szolgáltatók viszont úgy néz ki a set-top box irányába tendálnak, hálózat alkalmassá tétel helyett, akkor viszont felemrűl a kérdés, hogy szükséges e a lentebb emlegetett mpeg4 formátum megléte a tv-ben.
De mindenesetre ebből azt szűröm le, hogy még mindig érdemes kivárni plazma vásárlással amíg az átállás és annak konkrét iránya ki nem alakul. Mert szvsz a pixeles képű, digitálisnak nevezett, tömörített, változó erősségű siralmas hangú, 16:9-be idétlenűl szétnyújtott ma elérhető képnél, 100szor jobb egy 72cm-es 50hz-es tv makulátlan kristálytiszta 4:3-as képe...
#64   GURU 2008. október 7., kedd - 15:24 válasz erre
ez a bejegyzés válasz peettv bejegyzésére (#63)
Szia Peettv!

Ha a földfelszíni digitális adásokra gondolsz, akkor azok értelemszerűen nem a kábelhálózatokon, hanem antennával és alkalmas set-top box (vagy elterjedőben lévő kifejelezéssel "digidoboz") segítségével lesznek vehetőek.

Digitális adások (köztük HDTV programok is) digitális kábeltelevíziós hálózaton is továbbíthatóak a háztartásokba, akár kistelepüléseken is. Csak a kábeltévé szolgáltatónak kell alkalmassá tennie a hálózatát és a műsorelosztó központját (ez tehát a szolgáltató beruházása), valamint a szolgáltatás előfizetői számára kell megfelelő set-top boxot (digidobozt) biztosítani, vagy a vételre alkalmas TV készüléket vásárolni (ez a néző beruházása).

A HDTV (ami tipikusan 16:9-es formátumú, de a Cinemax mozifilmek 2,35:1-es szélesvásznú képe esetén itt is van fekete csík a kép alatt és felett) műsorok teljes felbontású élvezetéhez természetesen nagyfelbontású kép megjelenítésére alkalmas TV készülékre (vagy vetítőre) van szükség. Ezt jelzi a HD-ready vagy HD-ready 1080p megjelölés a készülékeken.
#63   peettv 2008. október 7., kedd - 14:06 válasz erre
Sziasztok!

Kérdésem az lenne, hogy ezek a digitális adások a mai mezei kábelrendszeren (pl.upc) hogy lesznek elérhetőek?
Kell e vmi beruházás, hogy a digitális jeleket továbbítsák vagy a mai rendszer már alkalmas erre? (itt most nem a városi komoly rendszerekre gondolok hanem pl. a kisvárosi-települési villanyoszlop/ház bekötési formára)
És az új HD adások kivétel nélkül mind 16:9-es formátumúak lesznek?
#62   GURU 2008. október 6., hétfő - 15:33 válasz erre
ez a bejegyzés válasz jamesbo bejegyzésére (#61)
Szia Jamesbo!

Utolsó információm szerint, bár tervezte a Sony, hogy az említett kártyanyílásba dugható dekódert kínál majd a 2 évnél nem régebben a piacra bevezetett BRAVIA készülékekhez, mely azok DVB-T vevőjét alkalmassá tette volna MPEG-4 tömörítésű programok vételére, de aztán erről letettek, mert a nagyfelbontású adások vételét (lásd m1HD, m2HD) ez önmagában még nem oldotta volna meg.

Nem marad más hátra, mint a külső set-top box megvásárlása.
#61   jamesbo 2008. október 6., hétfő - 14:03 válasz erre
Szasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Adott egy SONY kdf 50e2000 - es tv.

Van benne dvb-t tuner, de én is sajnos azzal küszködöm, hogy csak mpeg2-t tud.

Szerintetek van rá valami megoldás, hogy a tv hátulján található pcmcia foglalatba valamiféle bővítést lehessen tenni, hogy feldolgozza az mpeg4-et? Sajnos így csak hang van HD adás esetében.

Sony szerint lesz valamikor ilyen, de én jobban bízom bennetek, mint a boltban.

Előre is köszönöm szépen.

Üdv.

JB
#60   GURU 2008. augusztus 29., péntek - 13:05 válasz erre
ez a bejegyzés válasz vaka11 bejegyzésére (#59)
Kedves Vaka11!

A Panasonic termékfelelőse válaszolt ugyan megkeresésemre, de érdemi információkat egyelőre nem tudtak adni, A Philipstől még nem kaptam választ. A Samsung illetékes termékmenedzserével még nem sikerült kapcsolatba lépnem a kérdés kapcsán. Én nem fűznék sok reményt hozzá, hogy az említett készülék MPEG-4 vételre alkalmassá tehető lesz.

Természetesen amint lesznek érdemi információim közzé teszem azokat.
#59   vaka11 2008. augusztus 29., péntek - 9:10 válasz erre
Kedves Guru!
A 18-as üzenetben jelezted, hogy kideríted, hogy a többi gyártónál mi a helyzet az MPEG4-es földi vétellel kapcsolatban. Érdeklődnék, hogy sikerrel járt-e a próbálkozás a Samsung esetében. Leginkább az érdekelne, hogy a pár hónapja vett (LE40M87BD) MPEG2 képes TV-k esetében terveznek-e valamilyen upgrade lehetőséget MPEG4-re.
#58   GURU 2008. augusztus 12., kedd - 14:18 válasz erre
ez a bejegyzés válasz hermesz bejegyzésére (#56)
Na tessék, a Pioneer ilyen ügyesen megoldja! A többi gyártó is biztos kínálhat valami ügyességet.
#57   dvdoldal 2008. augusztus 12., kedd - 14:06 válasz erre
ez a bejegyzés válasz hermesz bejegyzésére (#56)
Amennyiben a csatorna rendezése menünél a saját rendezést választod akkor nem kell váltanod az analóg és digitális mód között. Pl. 1. program:RTL klub (analóg) 2. program: m1HD DVB-T, 3.Program: m2HD DVB-S, 4. program: Spectrum (analóg) stb.... (PDP-LX5090H/6090H).
#56   hermesz 2008. augusztus 12., kedd - 13:43 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#55)
Aha, tehát minimum két gombot kell majd lenyomjak, ha váltani akarok az M1 és a Tv2 között? Hiába van beprogramozva az 1-es gombhoz a digitális M1, a 2-eshez az analóg Tv2?
#55   GURU 2008. augusztus 12., kedd - 12:25 válasz erre
ez a bejegyzés válasz hermesz bejegyzésére (#54)
Természetesen minden készülékben van még analóg vevő is. Az analóg ill. digitális tuner közötti váltáshoz szükség van minimum egy gombnyomásra a távirányítón.
#54   hermesz 2008. augusztus 12., kedd - 8:00 válasz erre
Lám a Sony és a Pioneer már lépett, igaz, egyelőre inkább a prémium modelleknél. Remélem legkésőbb jövő tavaszra az új modellekben már a belépő szintű modellekben is alaptartozék lesz az mpeg4-es dbv-t vevő. Amiben ilyen nem lesz, azt már csak óriási akcióval fogják tudni eladni.

Engem az izgat még, hogy vajon ezekben a tv-kben azért még raknak analóg vevőket? Mert most lesz néhány átmeneti év, amikor az RTL klubot, a TV2-t az analóg vevővel tudom fogni, az M1, M2, Duna tv-t, és még 3-4 másik csatornát digitális vevővel.
Gondolom raknak, csak azt nem tudom, hogy mennyire lesz kényelmes váltani a csatornák között. Ugyanúgy tudok kattingatni vajon a távirányítóval az analóg TV2, a digitális HD M1 és a digitális SD akármenyik között?
#53   LoopUS47 2008. augusztus 8., péntek - 10:52 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#51)
Kedves GURU,
Köszi a méltatást, továbbá a technikai (mod) segítséget is. :)
#52   LoopUS47 2008. augusztus 8., péntek - 10:43 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Laci1 bejegyzésére (#50)
Igen: az említett készülék btto listaára 40 eFt.
#51   GURU 2008. augusztus 8., péntek - 7:57 válasz erre
ez a bejegyzés válasz LoopUS47 bejegyzésére (#49)
Kedves LoopUS47!

Tanulságos a beszámolód.

Nekem az a tanulsága, hogy talán most már nem érdemes olyan TV-t venni, ami nem alkalmas az MPEG-4 HD DVB-T vételére.

A másik dolog: kérnélek, hogy legközelebb a hosszú linkek beillesztése esetén használd a FÓRUM rovat alatt található SEGÍTSÉG oldalon leírt szintaktikai formulát, mert a túl hosszú linkek sima szövegként "szétszedik" az oldal design-ját. (Most mint moderátor, én átírtam a bejegyzésedet.)
#50   Laci1 2008. augusztus 8., péntek - 0:57 válasz erre
ez a bejegyzés válasz LoopUS47 bejegyzésére (#49)
Meg szabad kérdezni mennyibe került ez az MPEG4-es STB?
#49   LoopUS47 2008. augusztus 8., péntek - 0:32 válasz erre
[folyt...]

Neten tájékozódva felhajtottam egy jóminőségű MPEG4-re is képes DVB-T STB-t.
A készülék beszerzéséhez nem is kellett kilépnem a kerületből, igazán ajánlhatom mindenkinek:
Nagy Lajoson a Bosnyáktól kifelé a Mogyoródi után az első utca balra, vagy ugyancsak a Nagy Lajoson az Örs vezér terétől befelé indulva a Fogarasit elhagyva a 3. utca jobbra, itt: Térkép
Ez a web-lapjuk: Link ,
én Szabó Zsuzsával beszéltem (azt hiszem, talán ő a főnök?), velem nagyon szívélyesek voltak, még bizonyos árkedvezményt is kaptam (pedig teljesen ismeretlen voltam a boltban, bár azért valami oka mégiscsak volt annak a kedvezménynek... :) ), tehát megvettem a "Maximum T-1300 FTA" típusjelű MPEG-4 HD földi digitális vevőkészüléket.

Itthon megfelelő csatlakoztatás, ill. az indító setup-procedura után TERMÉSZETESEN azonnal láthatóvá vált az 51-esen fogható 4 digitális adás mellett a 38-as csatorna két kísérleti HD adójának képe is, egyértelműen HD-ben.

Hurrá, nagy siker - jöhet az Olimpia megnyitója, az első igazi HD adással.

Már csak egy lépés volt hátra, ha már eddig eljutottam: javítani egy kicsit az antennajelen, mert ugye az a szép fényes, egyaraszos átmérőjű "drótkarika" nagyon remek, de talán mégsem biztosan az a csúcs.
Ma tehát beszereztem egy igen olcsó (1.000 Ft-os) kis két lepkéből álló antennácskát. Tetőre talán nem is merném kitenni, egy galambot esetleg még kibírna, ámde kettőt már biztosan nem... :) , az erkélyre viszont pont megfelel.
Felraktam - csak úgy találomra, egyelőre különösebb hangolás nélkül - , s a kép valóban számottevően javult, az említett képernyőre kiírt "mérőműszer" tanusága szerint jelerősség 75%, képminőség 90% . Ez már majdnem jó, de azért még nem teljesen az a szuper minőség, amit vártam, viszont most már besötétedett, nincs kedvem tovább vacakolni, majd holnap délelőtt még hangolgatok egy kicsit a szerkezeten, remélem további javulást is elérek.

Egyelőre ennyi az én HD történetem.

2008. aug. 07. 21:30
#48   LoopUS47 2008. augusztus 8., péntek - 0:30 válasz erre
Hello, üdvözlet a HD-klubbnak - üdvözlet a HD-klubból!

Aug. 1-én megindult a HD kísérleti adás (Magyarországon), és én aug.1-én vásároltam egy SONY HD tévét. (UPC kábeles előfizetésem van, természetesen nem HD-s, hanem hagyományos, már vagy három éve változatlan "családi csomag" - lehetne jobb is, lehetne olcsóbb is, de azért nem rossz.)

Az új készülékben van DVB-T tuner, éspedig MPEG2-es típusú (U sorozatú, 32"-os masina). Tudatosan vettem MOST (azaz már a tömörítés-típus közismertté válása után) ezt a tévét. Egy lényegében ugyanilyan kaliberű - azaz a W, vagy E sorozatjelű, MPEG-4-es, Full HD-s készülék a legjobb kondíciókkal is 260 eFt itt és most, én pedig ezt a gépet 130 e-ért vettem (az Auchanban az aznap reggeltől érvénybe lépett akciós áron). Netes és nyomtatott katalógusok (nem utolsó sorban e fórum) folyamatos tanulmányozása után így okoskodtam: Full HD-s adás kábelen, vagy földi sugárzással még nincs, ill. számomra nem elérhető, majd 2-3 év múlva már lesz; továbbá ugyanakkor már elérhető lesz (árban) a BluRay lejátszó (netán felvevő is), és talán akkorra lesz elegendő felvett, ill. sugárzott IGAZI!!! HD anyag is. De ma még biztosan nincs. Ismerve a digitális technikai eszkötök árának rohamos csökkenését, 2 év múlva a ma 260 ezres készüléket 130 ért (akár akciósan is) ideadják, csak vigyem. Tehát amikor már műsor is lesz (itt nálunk), akkor ugyanazért a cca. 260-ért nekem már 2 db HD tévém is lesz... :) ma meg még nem vesztek semmit azzal, hogy "csak" 1080i készülékkel látom a 1080i adást, vagy a 1080i-re felturbózott DVD-t.

Persze azért kiváncsi voltam, hogy mit kezd a kábeles jelekről amúgy kiváló 4:3-as képet adó készülékem a kisérleti adásokkal.

Előkerestem tehát egy régi-régi, valaha egy hordozható kis japán tévéhez kapott, kb. araszos átmérőjű kerek antennámat (ez tényleg csak egy "drótkarika", kb. 1 mm-es huzalátmérőjű, szép krómozott rézhurok egy kis műanyag "csokiban" végződtetve, s ott csatlakozik hozzá a koax kábel is.
A dugót bedugtam a tévébe, a könyvespolcon félig kihúztam egy alkalmas méretű könyvet, arra hanyagul (értsd: különösebb helyezgetés nélkül) ráakasztottam gyárilag méretezett öreg "karikámat" s "rászóltam" a gépre, hogy hangoljon: keressen digitális adókat.

(A történethez tartozik ezen a ponton, hogy Budapesten, Zuglóban, az Erzsébet kir-né útja - Amerikai út környékén lakom, s ha minden összejön és jól kihajolok az erkélyen, szerencsés esetben szabad szemmel is látom a széchenyi hegyi tornyot.)

Az eredmény: mp-ek alatt behangolta a tévé az 51-es és a 38-as UHF-csatornán található 4 + 2 adót, a 4 db digitális SD adás majdnem olyan minőségben jött, mint a kábelen, a HD adókat is megtalálta és behangolta a 38-on, a hang jött ott is, kép természetesen egyáltalán nem.
A jelerősség a hangoláskor a képernyőn látható kijelző "műszer" szerint cca. 50%, a minőség 55-60% volt.

Hurrá, tudom venni a digitális adást (is), boldog voltam.

2 napig.

Mert - mint talán az eddigiekből is kiderült - enyhén szólva is érdekel az új technika, s ez már nem mai keletű "eljegyzés": szűkebb s tágabb környezetemben mindig én voltam az első...
...az első, akinek magnója volt, az első, akinek sztereó rádiója volt, az első, aki tudta fogni a Budapest II-es adást (a 24-es csatornán), s persze az első, aki később színesben is tudta nézni a műsort; a legelsők között használtam rendszeresen GSM mobill telefont, hát pont most fogok lemaradn?! Most, amikor LÉNYEGÉBEN itt az alkalmas készülék, és LÉNYEGÉBEN van HD adás, aug.8-tól lesz HD műsor is, nem is akármi, pont most maradjak le?!

Hát nem.

Neten tájékozódva felhajtottam egy jóminőségű MPEG4-re is képes DVB-T STB-t.
A készülék beszerzéséhez nem is kellett kilépnem a kerületből, igazán ajánlhatom mindenkinek:
Nagy Lajoson a Bosnyáktól kifelé a Mogyoródi után az első utca balra, vagy ugyancsak a Nagy Lajoson az Örs vezér terétől befelé indulva a Fogarasit elhagyva a 3. utca jobbra, itt: http://maps.google.com/maps?hl=e
#47   Laci1 2008. augusztus 5., kedd - 0:01 válasz erre
Nagyon beindult a síkpaneles TV-k fejlődése, különösen az LCD-é szerintem. Sokat javultak az 1 évvel ezelőtti állapothoz képest. És ennek a fejlődésnek még nincs vége.
Most már az LCD TV-knek is egész nézhető TV adás képük van, és már szinte ott vannak ahol a Plazma. Szerintem a technológia mostanra forrja ki magát.
#46   andras10 2008. augusztus 4., hétfő - 18:16 válasz erre
A kérdésedre a választ lejjebb részlegesen már megválaszoltam, de pontosítok : meg vagyok elégedve a televizióval, a legnagyobb bajom vele az, hogy amíg az 1992-ben vásárolt előző Philipsünk évekig korszerűnek számított a tudása alapján, ezen 2006. júniusában vásárolt SONY felett kb. egy év alatt átlépett a technikai fejlődés, már nem számít korszerűnek a képességei és az akkori ára alapján sem. Abban a reményemben csalódtam, hogy hamarabb elavult, mint előzetesen gondoltam.
#45   andras1111 2008. augusztus 4., hétfő - 16:41 válasz erre
ez a bejegyzés válasz andras10 bejegyzésére (#44)
Tudom, hogy nem ebben a témakörben van helye ilyen kérdésnek, de én mégis szeretném megkérdezni tőled, hogy meg vagy elégedve a mostani tv készülékeddel? Ha pedig nem, akkor mi az, ami nem tetszik rajta?
#44   andras10 2008. augusztus 4., hétfő - 16:05 válasz erre
Csak most dőlt el, hogy az MPEG-4-es szabványt honosítja meg véglegesen az AH Rt. A próbaüzemek MPEG-2-ben mentek, nézhetők is voltak. A részemről végülis ha kicsit még jobban kiforrja magát a kérdéskör, a jelenlegi televiziómból lesz egy 2. készülék és beszerzünk egy majd akkori legújabb modellt.
#43   andras1111 2008. augusztus 4., hétfő - 15:51 válasz erre
ez a bejegyzés válasz andras10 bejegyzésére (#42)
Pedig ha a sony nem fog kínálni egy ilyen PCMCIA panelt, akkor kénytelen leszel beszerezni egy ilyen ,,koloncot", ha szeretnéd ezt a funkciót használni...
egyébként nagyon furának tartom, hogy amikor én vettem az lcd tv-m, enyhén szólva tudatlan voltam, és dvb-t tuneres tv-t akartam venni, de maga az elárusító beszélt le róla, mondván, ezt nem fogom tudni használni, mert mpeg2-es tomorítést használ...
#42   andras10 2008. augusztus 4., hétfő - 15:31 válasz erre
De biztos megoldaná, csak semmi kedvem egy újabb kolonchoz és nem azért vettem egy több százezer Ft-os új televiziót, hogy még egy külön akármivel legyen csak képes egy ma ugyan még csak érdekességnek számító, de hamarosan tömegesen elterjedő képesség teljesítésére.
#41   andras1111 2008. augusztus 4., hétfő - 15:24 válasz erre
ez a bejegyzés válasz andras10 bejegyzésére (#40)
Kedves Andras10!
a problémádat nem oldaná meg egy kiegészítő set top box vásárlása, ami képes MPEG4 - es kódolású adás vételére?
#40   andras10 2008. augusztus 4., hétfő - 13:46 válasz erre
A SONY ügyfélszolgálatával történő levelezésem újabb fejezethez érkezett. Megerősítést nyert Guru egyébként is teljesen és mindenki számára világos feltételezése, hogy a levelet író kisasszony a kávéfőzésen és a telefonfelvételen kívül nem sok mindenhez érthet : a félretájékoztatást elismerték és elnézést is kértek. MPEG-4 - MPEG-2 átalakító PCMCIA-panel tehát egyelőre nincs, ami néminemű reményre esetleg adhat okot az a 34. hozzászólásomban foglaltak. Ha ez nem, akkor marad az új készülék vásárlása, aki ragaszkodik a földi digitális vételű televiziózáshoz. Azon egyébként felesleges aggódni, hogy nem lesz élvezhető az adás, mert pont távol laksz és légvonalban nem látható tőled az adó, mivel a jelenlegi analóg adókra sem látunk rá. Én pl. momentán majdnem 100 km-re lakom attól az adótól, ahonnét TV-zünk és rádiózunk. A digitális sugárzás is adóteljesítmény kérdése. Az AH célja, hogy ugyanolyan mértékben fedje le az országot, ahogyan jelenleg az analóg sugárzásával lefedte.
#39   batkamano1 2008. augusztus 4., hétfő - 13:01 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#37)
Kedves Guru,

válaszodat köszönöm. Ez a végleges beindulással változni fog? Vagy ha nem látok rá az adókra a jövőben is csak a kábel/sat jöhet majd szóba mint HD szolgáltató? Sajna nem az adók közelében lakom (XIX.) úgyhogy ez most valszeg bukom. Köszönöm.
#38   GURU 2008. augusztus 4., hétfő - 7:49 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Laci1 bejegyzésére (#36)
Például Franciaországban.
#37   GURU 2008. augusztus 4., hétfő - 7:48 válasz erre
ez a bejegyzés válasz batkamano1 bejegyzésére (#35)
Kedves Batkamano1!

Arra, hogy a kísérleti DVB-T m1HD/m2HD műsorsugárzását szobaantennával tudod-e fogni nincs garancia. Ha a szobád ablakából rálátsz a Széchenyi-hegyi, Száva utcai vagy Hármashatár-hegyi adók valamelyikére, akkor valószínűleg igen. Ki kell próbálni, és nagyon hamar kiderül, ha nem működik (vagy nem jön a kép vagy kockásodva szétesik).

Amúgy a biztos vételhez egy a nyereségcsúcsot az UHF sáv (470-862 MHz) magasabb frekvenciáin produkáló antennára van szükség, mivel az említett sugárzás az UHF 38-as csatornán (606-614 MHz) zajlik. Egy ilyen szélessávú UHF antenna nem túl nagyméretű, és akár a balkonra is kihelyezhető.

Lásd a "A Magyar Televízió és az Antenna Hungária kísérleti DVB-T HDTV sugárzásáról" című cikket.
#36   Laci1 2008. augusztus 3., vasárnap - 23:07 válasz erre
Engem meg az érdekelne - csak kíváncsiságból -, hogy a DVB-T digitális SD adásokat mely országokban tömörítik még MPEG4 (H.264) eljárással rajtunk kívül?
#35   batkamano1 2008. augusztus 3., vasárnap - 22:44 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#31)
Kedves Guru,

bocsásd meg tudatlanságomat, de a következő számodra biztosan rém egyszerű kérdéssel fordulok Hozzád. Kiszemeltem magamnak a SONY 40E4000 ill. 40W4000-es tévéit, hiszen ezek már mpeg4-es tunerrel rendelkeznek. Sajnos a helyi kábeltv szolgáltatom (digikábel) nem szolgáltat HD jelet és per pillanat (tudtommal) nem is tervezi, valamint nincs lehetőségem parabola antenna felszerelésére a lakhelyemen, viszont szeretném az olimpiát az m2-ön HD felbontásban nézni. Ehhez (mivel a kinézett tvk-ben található mpeg4 tuner valamint a már elindult DVB-T földfelszíni sugárzás miatt (budapesten élek) képes lennék a tv-mmel egy egyszerű szobaantennával fogni ezt a jelet? Ha igen pontosan milyen antennára lenne szükségem és az hogyan csatlakozna a tévéhez? Segítségedet előre is Köszönöm...
#34   andras10 2008. július 31., csütörtök - 12:18 válasz erre
Beszéltem telefonon a SONY területi felelős ismerősömmel. Állítása szerint a SONY nem szeretné a sorsára hagyni azon televiziótulajdonosokat, akik 1-2 évvel ezelőtt vásároltak készüléket, még MPEG-4 tudás nélkül. Ezért megkerestek egy francia céget, akikkel tárgyalást kezdeményeznek a szükséges PCMCIA MPEG-4 - MPEG-2 átalakító panel esetleges gyártásáról. Kérdés a dologban, hogy tud-e elfogadható árat mondani majd a gyártó.
#33   GURU 2008. július 31., csütörtök - 10:32 válasz erre
ez a bejegyzés válasz augustus bejegyzésére (#32)
Ez igaz! De ha már képesek lennének átalakítás után ezek a készülékek az MPEG-4 tömörítésű HD adások vételére, akkor bízhatunk benne, hogy azok képét már biztosan nem konvertálják le SD-re.
#32   augustus 2008. július 31., csütörtök - 10:04 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#30)
Még az is kérdéses, hogy a frisített tudja-e a HD-t eredeti minőségben, vagy csak SD-t.
#31   GURU 2008. július 31., csütörtök - 9:52 válasz erre
ez a bejegyzés válasz rika71 bejegyzésére (#29)
A jelenleg kapható Philips modellek közül egyikben sincs még MPEG-4 vételre alkalmas DVB-T tuner, a "D" típusszám végződésű modellek is csak a jórészt a német piacra gyártott MPEG-2 tömörítésű DVB-T adások vételére jók.

A hazai forgalmazó illetékes termékfelelősétől származó telefonos (tehát írásban még nem megerősített) információ szerint vannak a Philips LCD TV kínálatában MPEG-4 (SD/HD) vételre alkalmas modellek - az új 9000-es sorozatból biztosan, a 7000-es sorozatban ez kérdéses -, melyek típusszáma "DH" végződésű.
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK