Év végére elindul a digitális földfelszíni műsorszórás Magyarországon

1. Oldal

Az Országgyűlés illetékes bizottsága tegnapi jóváhagyásával, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) döntése szerint, az országos földfelszíni televíziós és a rádiós műsorszóró-hálózatok üzemeltetését az Antenna Hungária Zrt. nyerte el.
Antenna Hungária.jpgA pályázat eredményeképp az Antenna Hungária Zrt. az idei év végére elindíthatja Magyarországon a mobiltelevíziózást, és az ország területének több mint felén legalább 5 televízió, közel harmadán pedig 12-18 rádió adása lesz elérhető ingyenesen digitális földfelszíni műsorszórással.

Az NHH március 25-én hirdetette meg a pályázatokat, amit aztán a kitűzött határidőig négy cég adott be. Formai és tartalmi szempontból valamennyi pályázat érvényes volt.

A tartalmi értékelést követően az NHH a digitális átállásról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően június 23-án beadta javaslatát és a hatósági szerződés tervezetét az országgyűlési bizottságnak. Az országgyűlési bizottságnak 15 napja volt döntése meghozatalára. A bizottság július 7-én, élve törvény adta lehetőségével, nem fogadta el az NHH javaslatát, majd a hatóság új, az előzőnél részletesebb, de az eredetivel tartalmában megegyező javaslatot nyújtott be és ezt a bizottság július 25-én már elfogadta.

A televíziós pályázaton maximálisan elérhető 100 pontból az Antenna Hungária 88,509 pontot, a Digital Broadcasting pedig 83,781 pontot szerezett. A nyertes televíziós pályázó a nagyobb választékot kínáló fejlettebb technológiát, az MPEG 4-es tömörítési eljárást választotta és vetélytársánál kedvezőbb közszolgálati műsorszolgáltatási díjat ajánlott. Mindkét pályázó vállalta a mobiltelevíziózás (DVB-H) beindítását, valamint új országos kereskedelmi csatornák (Viasat3, Humor1) ingyenes elérhetővé tételét, illetve interaktív kiegészítő digitális szolgáltatások nyújtását.

A nyertes pályázó vállalása szerint a digitális földfelszíni televíziózás Magyarország területének 59 százalékán, a mobiltelevíziózás pedig az ország területének 16 százalékán (Budapesten) indul el, még az idei évben.

A televíziós műsorszóró pályázat nyertese a minimális 300 millió Ft helyett 360 millió Ft-os egyszeri díjat fizet, az általa vállalt árbevétel-alapú pályázati díj pedig – az előírt minimumnak megfelelően – az éves árbevétel 3 százaléka. A másik pályázó 400 millió Ft-os egyszeri és 3 százalékos árbevétel-alapú díjjal pályázott.

A nyertes összesen 5 multiplex üzemeltetési jogosultságát nyeri el. Ezek közül az „A” és a „C” multiplexen, valamint a mobiltelevíziózásra szolgáló „B”-n még az idei évben elkezdi a műsorszórást, a „D” és „E” multiplexeken pedig a jelenlegi analóg földfelszíni sugárzás 2011-es leállítása után, várhatóan 2012-ben indíthatja majd be a szolgáltatást.

A pályázatok eredményhirdetésére a bizottsági jóváhagyást követő 30 napon belül, a hatósági szerződés megkötésére pedig 45 napon belül kerülhet sor.

A rádiós pályázaton szintén 100 pontot lehetett elérni. A pályázók közül az Antenna Hungária 90,007, a Magyar Rádió pedig 85,158 pontot szerzett. A nyertes rádiós szolgáltató, miként versenytársa is, a DAB+ (azaz a fejlettebb) tömörítési eljárást választotta, de kedvezőbb közszolgálati műsorszórási díjat ajánlott, illetve a hálózatok kiépítése és a lakossági elérés vonatkozásában is kedvezőbb ütemezést adott. A digitális földfelszíni rádiózás Magyarország területének 31 százalékán elindul az idei évben.

Az Európai Unióban és így Magyarországon is a televíziós földfelszíni analóg műsorszórást legkésőbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania. Magyarországon a digitális rádiózásra való átállás tervezett időpontja 2014 vége, amennyiben addigra a hálózat lefedettsége eléri az előírt szintet.

Mind a rádiós, mind televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát kell elérnie.

Kapcsolódó linkek:

A Magyar Televízió és az Antenna Hungária kísérleti DVB-T HDTV sugárzásáról
Négy ajánlat a digitális műsorszóró hálózatok üzemeltetésére
Kiírták a digitális műsorszóró pályázatokat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .