WHDI: egy potenciális vezeték-nélküli HDTV jelátviteli szabvány

1. Oldal

Szórakoztatóelektronikai gyártók egy csoportja folytat tárgyalásokat a Wireless High Definition Interface (WHDI) elnevezésű vezeték-nélküli nagyfelbontású tömörítés nélküli videojel-átvitel új módjának szabványosításáról.
Az izraeli Amimon találta ki miként lehet zaj és a lejátszás gomb megnyomása utáni bosszantó várakozás nélkül a legnagyobb felbontású videót továbbítani, méghozzá alacsony költséggel egy vezeték-nélküli interfészen keresztül. Az első WHDI technológiát használó termékek már megjelentek, köztük a Sharp egy TV-jét Japánban már szállítják, a Belkin set-top box párja 2008. végén kerül piacra, és januárban a CES 2008-on a Sony vezeték-nélküli HDTV demója során is ezt alkalmazták. A WHDI tehát már bizonyította, hogy tökéletesen működik.

whdi.jpg
A legfontosabb azonban, hogy a Sony, a Samsung, a Motorola, a Hitachi és a Sharp tervezi, hogy számos készülékükbe építik be ezeket a vezeték-nélküli 1080p adóvevő chipeket. A WHDI-vel PC-ket, HDTV-ket, vetítőket, AV vevőerősítőket, Blu-ray és DVD lejátszókat, set-top box-okat és játékkonzolokat lehet majd összekötni. Amint ezek a chipkészletek beépülnek a készülékekbe, ugyanazt a HDTV kép továbbítására alkalmas csatlakozást lehet létrehozni, mint egy HDMI kábellel, ráadásul ez az összeköttetés akár 30 méter is lehet.

Az Amimon először a CES 2007-en demonstrálta a technológiát, ahol két 720p felbontású HDTV-n futó nagyfelbontású játékot lehetett egymás mellett megtekinteni. Az egyik készülék a WHDI-vel, a másik szokványos HDMI kábellel volt összekötve a játékkonzollal, s a beszámolók szerint nem lehetett a kettő között különbséget tenni. A WHDI mindössze 1 milliszekundumos késleltetése nem volt igazán érzékelhető. A HDTV videoklip lejátszásakor sem lehetett megkülönböztetni a vezeték-nélkülit a vezetékes összeköttetéstől.

Egy évre rá, az idei CES 2008-on az Amimon már a másodpercenként 60 képkockás 1080p felbontás átvitelére alkalmas legújabb technológiát mutatta be, és az eredmény még jobb volt. Ez is azonos képminőséget biztosított a vezetékes HDMI 1080p videojel átvitellel. Az Amimon másodikgenerációs chipkészlete ez év végére lesz kész, és a még magasabb képminőség mellett az összes együttműködést vezérlő technológiát is tartalmazni fogja, melyeket a WHDI szabvány meghatároz.

A WHDI célja, hogy bármely jelforrást bármely képmegjelenítőn meg lehessen nézni. Az első, szabványt megelőző termékek olyan set-top box-ok lesznek, melyek HDMI minőségű képet továbbítanak akár 30 méter távolságra, falakon és födémen keresztül, az 5GHz-es rádiófrekvenciás sávon kötve össze a videoforrást és a képernyőt. A jövő évtől kezdődően tehát a WHDI adóvevők más készülékekbe is beépülnek. Noam Geri az Amimon alelnöke egy laptopba szerelt WHDI-ről beszélt, melynek 1080p HD minőségű videóját egy ugyancsak WHDI-vel felszerelt házi-moziról lehet elérni és vezérelni. S ugyanezt a laptopot lehet nézni és kezelni egy hálószobai WHDI HDTV-ről.

Geri elmondása szerint a vezeték-nélküli csatlakozás lehetőségének beépítése a legtöbb szórakoztatóelektronikai videokészülékbe először 2009 végén körülbelül 100 dollárral (kb. 14.700 Ft) drágítja azok előállítását. A konzorciumban résztvevő cégek most azon dolgoznak, hogy bármely WHDI termék bármely másikkal együtt tudjon működni, és amint készülékek millióiba kerül beépítésre a chipkészlet csak 10 dollárral (kb. 1.470 Ft) növeli azok árát.

A fejlesztők a neves szórakoztatóelektronikai gyártók támogatása miatt remélik, hogy WHDI jól halad a szabvánnyá válás felé. Vannak azonban más műszaki megoldások is, mint például a WirelessHD (WiHD) is, melyek ugyanezt szeretnék elérni, s ráadásul ezek mögött is jelentős cégek állnak, s akadnak köztük olyanok, melyek több vasat is tartanak a tűzbe – ilyen például a Sony és a Samsung is.

Kapcsolódó link:

Vezeték-nélküli nagyfelbontású jelátviteli megoldások versenyben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .