A hazai földfelszíni digitális televíziózás várható elterjedéséről

1. Oldal

Már ez év végén a lakosság 59%-a élvezheti majd a DVB-T műsorsugárzást, és 2010 végére a 95%-ot is eléri a hálózat kiépítettsége, amin keresztül akár 13-15 program is eljuthat a nézőkhöz.
A földfelszíni digitális televíziós (DVB-T) hálózatok üzemeltetését elnyerő Antenna Hungária Zrt. pályázatában azt vállalta, hogy 2008. november 1-ig kiépíti az „A” és „C” jelű televíziós multiplexeket, hogy az azokon sugárzott műsorokat a hazai lakosság 59%-a láthassa. Ezt a lefedettséget első lépésben a budapesti, Kab-hegyi és szentesi adótornyokból érik majd el.

DVB-T A és C multiplex.jpg
2009 novemberére a győri, vasvári, nagykanizsai, pécsi, úzdi, kiskőrösi, szegedi és tokai adók belépésével már a lakosság 88%-a nézheti a két említett multiplexen sugárzott adásokat. 2010 novemberétől pedig Sopron, Csávoly, Kékes és Komádi adóinak belépésével már az ország szinte teljes (95%) lakosságához eljutnak a DVB-T programok. Az analóg televíziózás kikapcsolása előtt egy hónappal, 2011. november 1-én néhány további kiegészítő adóval a hálózatok kiépítettsége már 96% lesz.

2012-től már csak a digitális földfelszíni televíziózás működik, s az év végére két új multiplexen, a „D”-n és az „E”-n megkezdődő műsorsugárzás is nézhetővé válik a lakosság 96 illetve 95 százaléka számára.

Arra vonatkozóan még nem teljes a kép, hogy a DVB-T jóvoltából milyen műsorok lesznek láthatóak novembertől. Az biztos, hogy az Antenna Hungária által választott MPEG-4 (H.264) tömörítés révén – a cég részben ennek köszönheti pályázati győzelmét – egy multiplexen akár 8-10 szabványfelbontású (SD) tévécsatornát lehetne sugározni.

Ahogy korábban már megírtuk, az biztosnak tűnik, hogy az „A” jelű multiplexre kerülnek a díjfizetés nélkül fogható műsorok, vagyis a Magyar Televízió m1HD és m2HD nagyfelbontású programjai és mellettük a Duna TV valamint nagyvalószínűséggel a Magyar ATV és a Hír TV SD csatornái. A „C” jelű multiplex jóvoltából lesznek láthatóak minden bizonnyal a szintén „ingyenes” Viasat 3 és a Humor 1 SD programjai. Hogy a további lehetséges 6-8 SD csatornán mit és mennyiért sugároz majd, az csak az Antenna Hungárián múlik.

Kapcsolódó linkek:

Év végére elindul a digitális földfelszíni műsorszórás Magyarországon
A Magyar Televízió és az Antenna Hungária kísérleti DVB-T HDTV sugárzásáról
A Magyar Televízió bővítette HDTV adásokra vonatkozó terveit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .