A jövő évi foci VB a legkorszerűbb TV technikával lesz közvetíthető

A 2018-as oroszországi FIFA-világbajnokság minden mérkőzését UHD HDR képminőséggel és körülölelő hanggal veszik fel illetve készítik el. Néhány mérkőzést VR azaz virtuális valóság módban és 360 fokos videóként is felvesznek, erősítette meg a FIFA.


Nem először fordulna elő, hogy fontos sportesemények hatnak ösztönzőleg az új videotechnológiák elterjedésére, de az utóbbi időkben ez már nem feltétlenül van így. A 2014-es brazíliai foci VB UHDTV közvetítéseit Európában még csak zárt tesztben láthatta néhány szerencsés szakember. Jövőre viszont a FIFA bejelentése szerint minden mérkőzést 4K HDR képminőséggel vesznek fel illetve készítenek el.

„Az iparági élvonalban maradás érdekében tett erőfeszítésként mind a hatvannégy mérkőzés első ízben Ultra nagyfelbontásban és nagy dinamikatartománnyal kerül elkészítésre. A hibrid UHD/HDR/1080p összeállításnak köszönhetően többféle videoformátum lesz elérhető (1080i, 1080p vagy UHD HDR) az egy műsorgyártó lánc végén”- áll a FIFA közleményében.

Minden mérkőzést nyolc 4K HDR és nyolc 1080p HDR kamerával követnek majd. Ezenkívül nyolc szuperlassítás és két ultralassítás, valamint egy pókkamera és egy cineflex helikopterkamera biztosítja majd hogy az akció minden szögből látható legyen.

FIFA azt is hozzáteszi, hogy a hangot egy körülölelő, vagyis valószínűleg Dolby Atmos vagy DTS:X audioformátumban rögzítik. Néhány meccs követhető lesz élő virtuális valóságban és 360 fokos videón is megélhető lesz.

Vagyis most már csak az adott ország műsorterjesztőin múlik, hogy a mérkőzéseket a lehető legmagasabb minőséggel teszik-e elérhetővé. A 2018-as FIFA világbajnokság jövő június 14-én indul.

Kapcsolódó linkek:

ULTRA HD PREMIUM: médialejátszókra és set-top box-okra is
Jóváhagyták a DVB-UHDTV szabvány következő fázisát
A nagy dinamikatartomány is része lesz DVB-UHDTV szabványnak
Japánban elindult a kísérleti 8K műsorsugárzás
Kész az UHD-HDR TV ITU BT.2100 szabvány
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről
Augusztusban indul a BT Sport Ultra HD csatornája
DVB-UHDTV specifikáció a digitális 4K televíziózáshoz
Nemcsak a foci VB döntőjéről lesz UHDTV közvetítés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .