Microsoft Xbox One: a mindentudó házi szórakoztatórendszer

1. Oldal

Számos pletyka és találgatás után tegnap a Microsoft bemutatta az Xbox One-t, ami több mint egy játékkonzol, mert a játék mellett TV, filmek, zenék, sportok és Skype online elérését lehetővé tevő szórakoztató médiaközpont egyben.


Nos, nem „Xbox 720” és nem „NextBox” lett az Microsoft Xbox 360-at felváltó konzol neve, hanem Xbox One.

Xbox_One.jpg
Az Xbox One tartozéka a jelenlegihez nagyon hasonló játékkontrollert, ami négy vibrátort is tartalmaz. A másik tartozék az új Kinect, ami az eddiginél pontosabb mozgásérzékeléssel és beszédfelismeréssel vezérli a játékokat. A konzol az „Xbox On” szavak hangos kimondására is bekapcsol.

Xbox_One_kezelőfelület.jpg
A felhasználói kezelőfelületen a Windows 8 „csempéin” navigálhatunk a játékok, az online tartalomszolgáltatások, az alkalmazások és egyebek között. A Windows 8 operációs rendszer szolgál az alkalmazások installálására és futtatására, de van még egymással kommunikáló Xbox OS és los OS multi-tasking operációs rendszer is, ami lehetővé teszi, hogy tévénézés, vagy interneten szörfözés közben játszhassunk, miközben Skype-on csevegünk.

Hogy az Xbox One nemcsak egy játékkonzol azt a felkínált számos „streaming” video alkalmazás, filmkölcsönző és sportműsor szolgáltatás, valamint a TV funkció bizonyítják. Az Xbox One nem rendelkezik beépített TV tunerrel, helyette egy a Google TV-hez nagyon hasonló megoldást valósít meg. Fontos tehát, hogy mindenképpen szükséges hozzá egy az Xbox One HDMI bemenetéhez csatlakozó valamilyen digitális TV vevőegységre, aminek alapfunkcióit az Xbox One által előállított grafikus rétegen és a konzol kontrollerével lehet vezérelni, feltéve ha egy kis infravörös jeladót helyezünk a TV vevőegység megfelelő érzékelője elé.

A Microsoft még a tartalomgyártásba is belefog az új konzol bevezetésével. Meggyőzték Steven Spielberg-et, hogy a Halo játék alapján készítsen egy TV-sorozatot, ami az Xbox Live tartalomszolgáltatásában fog debütálni.

Számos új játékot is bemutatnak az Xbox One megjelenésével egyidejűleg, lévén az mégiscsak egy igen erős játékkonzol is egyben, de ezek felsorolásától most eltekintenék. Az viszont biztos, hogy Xbox One-on futtathatóak lesznek az Xbox 360 játékok is.

A Microsoft szerint az új hardver a hihetetlen grafikával magával ragadó játékok megalkotását teszi lehetővé teszi a fejlesztők számára. Az új játékokat online letöltve és Blu-ray lemezen is meg lehet vásárolni. A Blu-ray lemezre csak egyszer a telepítés során van szükség. A Microsoft online szerverén játék rögzíthető és tárolható is.

Az Xbox One hardvere a versenytárs PlayStation 4-hez hasonlóan egy erős PC játékgépre hajaz. A méretes házban a nyolcmagos CPU-hoz egy beépített grafikus processzor (GPU) társul, 8 GB RAM és 500 GB-os nem cserélhető merevlemez szolgál tárolásra, de külső merevlemez is csatlakoztatható. Beépített a WiFi kapcsolat, HDMI be- és kimenete valamint több USB bemenete is van a konzolnak. A Blu-ray lemezmeghajtó a játékok telepítése mellett filmek lejátszását is szolgálja.

Az Xbox One a Full HD és 4K videók lejátszását is támogatja valamint a 7.1 surround hangot is. Nem tisztázott viszont, hogy a 4K támogatás csak videóra korlátozódik vagy ha játékokra is. A processzor állítólag körülbelül 100 wattot fogyaszt a használat során, de a Microsoft szerint a konzol négyszer csendesebb, mint az Xbox 360.

Az Xbox One idén év vége felé lesz kapható világszerte, de ára egyelőre nem ismert.

HTMLON
HTMLOFF

Kapcsolódó linkek:

PlayStation 4: a még mindig rejtélyes új játékkonzol
Kiszivárgott információk a 2013-ban megjelenő Xbox 720-ról
Microsoft Xbox SmartGlass: a platformközi alkalmazás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .