8K Association: megerősített specifikáció a minősítési programhoz

A 8K Association megerősíti a 8K TV-kre vonatkozó teljesítményspecifikációt a 2021-től induló 8K Association Certified minősítési programhoz.


A 8K Association (8KA) frissített teljesítményspecifikációt jelentett be a 8K Association Certified termékmegjelölési programjához. Az ilyen minősítésnek megfelelő TV-ket kereső vásárlók az új, szélesebb teljesítménykövetelményeknek megfelelő 8K TV-k előnyeit az idén piacra kerülő készülékek esetében élvezhetik majd.

A két éve alapított 8KA olyan szervezet, amely a 8K tartalom előállítóktól, a technológiai beszállítóktól a félvezető- és panelgyártókon át a világ legnagyobb TV márkáiig egyre több a 8K ökoszisztéma területein tevékenykedő céget tömörít. A szövetség 2019-ben tette közzé a 8K TV-k „teljesítmény-specifikációját”. (A Discover8K weboldalon egyebek mellett az eddig minősített termékek listája is olvasható.)

A szövetség tagjaként a Samsung által is közzétett sajtóközlemény megfogalmazása szerint: „A nagy képernyős teljesítményt biztosító felbontás, képernyőfényesség, szín- és csatlakozási szabványok meglévő követelményei mellett a 8K Association Certified logó program videodekódolási szabványok szélesebb körét ismer el elősegítve a 8K streaming tartalmak szélesebb körű elérhetőségét. A frissített követelmények emellett biztosítják, hogy a 8K TV-k a fejlett többdimenziós térhangformátumokhoz is hozzáférést biztosítsanak, a valóban magával ragadó házimozi élményhez.” Konkrétumok tehát egyelőre nem ismertek, de feltehető, hogy az eddigi HEVC mellett a frissített teljesítményspecifikációnak része a 8K tartalmak terjesztéséhez hatékonyabb tömörítést biztosító AV1 formátum is.

Dan Schinasi, a Samsung Electronics America terméktervezési igazgatója azt mondja: „Ebben a nehéz időszakban, amikor sokaknak nem elérhető a közösségi mozi élménye, a szuper-éles 8K felbontású nagy képernyős TV-k elérhetősége az otthoni alternatív mozi lehetőséget kínálja. Az audio-video teljesítményt és az interfész szabványokat is tartalmazó teljesítménykövetelmények népszerűsítésében nyújtott 8K Association támogatással arra számítunk, hogy több otthon választ a 8K TV-ket, és az elkövetkező évben egyre több 8K tartalom lesz elérhető ezekben az otthonokban, biztonságos és kivételes házimozi élményt kínálva.”

A 8KA TV-kre vonatkozó frissített teljesítménystandardja mellett a szövetség a következő években várhatóan a 8K ökoszisztéma növekedését is igyekszik segíteni a videotartalmak előállítóinak oktatására összpontosítva.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .