8K Association: szövetség a 8K felbontásért fontos hiányzókkal

A panelgyártó AU Optronics valamint a Hisense, a Panasonic, a Samsung és a TCL által létrehozott 8K Association a 8K népszerűsítését, minimumkövetelményeinek meghatározását és egy logóprogram bevezetését tűzte ki célul, de kulcsszereplők hiányoznak a szövetségből.


2019-ben már minden jelentős TV gyártó elérkezettnek látja az időt, hogy megjelenjen első 8K TV-jével pedig egyelőre még nagyon kevés az ilyen felbontású tartalom, és a készülékek képmérete is kérdésessé teszi azok létjogosultságát. (Lásd erről a Képméret és képfelbontás című cikket).

A TV gyártó Hisense, Panasonic, Samsung és TCL, valamint a panelgyártó AU Optronics és Samsung Display által létrehozott 8K Association vagy röviden „8KA” az alábbi célokat tűzte ki:

  • A 8K TV-k és 8K tartalmak népszerűsítése a fogyasztók körében, valamint
  • A fogyasztók és szakemberek képzésének elősegítése a 8K ökoszisztémáról
  • A tagok 8K natív tartalmakhoz való hozzásegítése
  • A szolgáltatók (különösen az OTT) bátorítása 8K tartalomkínálat kialakítására
  • A 8K ökoszisztémán belüli kommunikáció megkönnyítése a kereskedelmi hasznosítás segítése érdekében
  • 8K bemeneti jelekre vonatkozó kezdeti műszaki követelmények kidolgozása
  • A képminőséghez tartozó kezdeti 8K TV kategóriák és minimum specifikációk kidolgozása.

A CES 2019 alkalmával rendezett sajtóeseményen Chris Chinnock, a 8K Association ügyvezető igazgatója elismerte, hogy sok kihívással néznek szembe, és hosszabb időbe telhet a tömegpiacra való bekerülés a 8K TV-k számára, mint a 4K TV-knek, amelyek 5-6 évvel ezelőtti megjelenésük után most lépnek be abba a szakaszba. Tenni kell valamit olyan tényezőkkel, mint a tartalomkínálat, a 8K előnyeihez szükséges nagyobb TV-méretek, és a forgalmazók bizonytalansága.

A szövetség ki kíván dolgozni egy termékmegjelölési, azaz logóprogramot. Ennek legfontosabb elemei a 8K teljesítményszintjére vonatkozó minimumkövetelmények és nyílt mérési eljárások kidolgozása, és a megfelelő 8K TV-k önminősítésének lehetővé tétele. Egyelőre nem tudni, hogy a követelmények mire vonatkoznak majd, de az például érinti majd a készülékek HDMI 2.1 csatlakozását és a 8K tartalmak tömörítésére alkalmazott kódolásra-dekódolásra.

Az UHD Alliance korábban az Ultra HD felbontású, nagy dinamikatartományú (HDR), széles színskálájú és élményszerű hangú tartalmak előállításához és fogyasztókhoz való eljuttatásához szükséges követelményeket állított fel. Meg is született az ULTRA HD PREMIUM specifikáció és logó, ami később az Ultra HD Blu-ray lejátszókra majd médialejátszókra és set-top box-okra is vonatkozott. A kezdeményezés mára szinte teljesen elhalt, mert a fogyasztók megelégszenek a gyártók fentiekre vonatkozó termékmegjelöléseivel. Lásd a Sony 2016 óta használt 4K HDR megjelölését, amit követ a 8K HDR védjegy és logó is.

A 8K Association tagjai közül jelentős tévégyártóként hiányzik az LG és a Sony, de egyelőre tartalomgyártók és terjesztők sem csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az utóbbi kettő hiánya talán a legnagyobb gond, mert a készülékgyártók hiába szövetkeznek, tartalom nélkül a 8K technológia nem sokat ér.

A 8kassociation.com weboldalon további információk olvashatóak.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .