A Blu-ray is nyit további partnerek felé

1. Oldal

A Blu-ray Disc Group újragondolva korábbi lépéseit, melyekkel potenciális szövetségeseket zárt ki a formátumból, késznek mutatkozik nyitni egy szélesebb ipari részvétel irányában.
Nyilván a DVD Forum döntésére reagálva a Blu-ray csoport most „újraértékeli” a Microsoft Windows Media9 tömörítés Blu-ray specifikációba integrálására vonatkozó, tavaly még visszautasított ajánlatát. Mike Fidler a Sony Blu-ray Disc alelnöke szerint erre a Microsoft technológiájának legutóbbi hónapokban bekövetkezett „jelentős fejlődésének” fényében kerül sor.

A fenti döntést nyilvánvalóan befolyásolta, hogy bár még egyetlen filmstúdió sem kötelezte el magát a versenytárs HD-DVD formátum mellett – melynek minden valószínűség szerint része lesz a Windows Media9 tömörítés – a Microsoft sikeresen teszi be lábát a hollywoodi stúdiók ajtajába. A szoftveróriás ugyanis együttműködési megállapodást kötött a Time Warner-el és a Disney-vel a nagyfelbontású alkalmazásokat is magában foglaló video-továbbítás új formáinak közös technológiai fejlesztésében.

Megvizsgálják újra a tavaly ugyancsak visszautasított MPEG-4 – H.264-nek is nevezett – AVC tömörítési rendszert is.

A fentiekre azután kerül sor, hogy az eredetileg 11 tagú Blu-ray Disc Founders Group (az alapítók) helyébe a szélesebb iparági tagsággal rendelkező Blu-ray Disc Assn. szövetség lép. A Blu-ray technológiát továbbra is eredeti kitalálói tartják a kezükben, de a szövetség nyitottá teszi a formátumot az újonnan jövők számára.

Most már az ugyancsak a HD-DVD-hez kitalált másolásvédelmi rendszer, az Advanced Copy Management System lehetséges adaptálását is vizsgálják a Blu-ray vezetői. Eddig ugyanis csak a saját, elsődlegesen a Sony és a Matsushita által fejlesztett másolásvédelmi rendszerre koncentráltak.

Mike Fidler nyilatkozata szerint: „Tudjuk, amennyire csak tudunk, rugalmasnak kell lennünk a tartalomszolgáltatók igényeit és kívánalmait tekintve, különösen a másolásvédelem területén. Kéréseket kaptunk arra vonatkozóan, hogy vegyük fontolóra az ACMS-t, ezért megvizsgáljuk a kérdést.”

Ezek után felmerül a kérdés: mennyire is kiforrott formátum a Blu-ray?

Cikkek e témában:

Nyomul a Blu-ray
Jelentés az új DVD formátumháború frontvonalából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .