A Philips bemutatta a PolyLED TV célú alkalmazhatóságát

1. Oldal

Színes, polimer OLED (Organic Light-Emitting Diode) technológiára alapuló, 33 cm képátlójú, PolyLED TV prototípust mutatott be május végén a Philips az Egyesült Államokban, Seattle városában, a Society for Information Display nemzetközi szimpóziumán.
A megcélzott 16:9 képarányú, 76 centi képátlójú, WXGA (1365×768) felbontású képernyő 33 cm-es szeletét (576×324 pixel felbontással) állította elő a Philips prototípus gyanánt, hogy demonstrálja a nagyméretű polimer OLED képernyők gyárthatóságát. A fenti képernyőrész gyártásához nagypontosságú, többfúvókás, többfejes tintasugaras nyomtatási eljárást használtak. A Philips PolyLED prototípus kitűnő és sziporkázó képe jól illusztrálja az ilyen típusú képernyők TV-s alkalmazásának hatalmas lehetőségeit. A polimer OLED alapú TV a jelenlegi előrejelzések szerint a következő öt éven belül válhat valóra.

Philips PolyLED TV prototípust  kepalairas=Philips PolyLED TV prototípust
A polimer OLED képmegjelenítő technológia számos előnyt kínál a jelenlegi LCD képernyőkkel szemben. Láthatósági szöge sokkal szélesebb és a képelemek változásának gyors válaszideje ideálissá teszi ezt a technológiát mozgókép-megjelenítésre. Mivel a polimer OLED kijelző un. emissziós, vagyis fénykibocsátó képernyő, ezért kiváló a feketeszintje és kimagasló a képkontraszt is. Nincs szükség háttérvilágításra és emiatt rendkívül vékony, egy üveglap vastagságának megfelelő (ez lehet akár 1 mm) képernyő gyártható, a kijelző tulajdonságaira vonatkozó kompromisszumok nélkül.

A nagyméretű polimer OLED képernyő egyszerű gyárthatóságának demonstrálására a Philips Research kifejlesztett egy tintasugaras nyomtatóeljárást, mely egy négyfejes, 256 piezomeghajtású fúvókával rendelkező nyomtató berendezést használ. A Philips a PolyLED anyagok szállítóival és a nyomtatófej gyártójával, a Spectra-val közösen kifejlesztette a nagy képméretű OLED képernyők nagypontosságú és megbízható előállítását lehetővé tevő tintákat, nyomtatófejeket és hordozóréteg eljárást. A gyártórendszer egy újszerű nyomtatási metódust alkalmaz, melyben minden egyes képpont-összetevő (vörös, zöld és kék pixel) több, különböző fúvókákból kilőtt cseppecskékből épül fel. A jelenlegi gyártórendszer már akár 61 cm képátlójú kijelzők nyomtatására is képes.

A PolyLED TV képernyő számos videojel feldolgozó technológiát alkalmaz a képminőség további javítására és az OLED kijelzők kiváló kép-előállítási tulajdonságainak maximális kihasználása érdekében. Egy új címzési elrendezést valósítanak meg, mely képtartalomtól függően változtatja minden egyes képsor aktív ciklusát: a sötét képeken a magas helyi világosságcsúcsokat kombinálják az OLED kijelző tökéletes fekete állapotával, míg a világos képeken a világosságot egy átlagértéken tarják. Az így előálló sziporkázó kép nagyban javítják a kép minőségérzetét. Az alkalmazott színfeldolgozás még tovább javítja kép teljes érzékelését.

A Philips már 2002 óta alkalmaz OLED kijelzőket néhány termékében. Ezek közé tartozik a legújabb 639-es mobiltelefonja is.

Kapcsolódó link: >

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .