Jelentés az új DVD formátumháború frontvonalából

A két formátum

A Blu-ray Disc Group formátumuk nagy tárolókapacitását és fejlett interaktivitását, a HD-DVD oldal pedig az alacsonyabb gyártási költséget és a jelenlegi DVD-vel való kompatibilitást emeli ki.

Eközben a nagyhatalmú stúdiók urai sztoikus nyugalommal szemlélik a két tábor közt zajló csatát és arra várnak, hogy a küzdő felek megmutassák a számukra legfontosabbat, nevezetesen, hogy azok formátumai miként védik a nagyfelbontású tartalmat a kalózmásolás ellen.

Blu-ray Disc: nagy kapacitás és fejlett interaktivitás.

Blu-ray Disc logo Az év elején a Sony és a Matsushita vezetői egy sajtókonferencián azt hangsúlyozták, hogy a Blu-ray nagyobb tárolókapacitása révén egy lemezre sokkal több nagyfelbontású műsor felpakolását teszi lehetővé a stúdiók számára, mint a HD-DVD, ráadásul mindezt a videó további digitális tömörítése nélkül.

Formátumuk alkalmasságát az interaktív alkalmazások terén pedig azzal igyekeztek fitogtatni, hogy nyilvánosságra hozták partneri megállapodásukat a PC gyártó Dell Computers és Hewlett-Packard-al, mely cégek elkötelezték magukat, hogy számítógépes Blu-ray lemezmeghajtót fejlesztenek ki.

Néhány Hollywoodi stúdió, különösen a Walt Disney Co. és a Columbia TriStar nem győzik hangsúlyozni, hogy a feltörekvő szélessávú Internetes filmterjesztő platformokkal vívott versenyben bármely új média formátumnak képesnek kell lennie kapcsolódnia az Internethez. A terv ugyanis az, hogy a mozit lemezen megvásárlók számára az Interneten keresztül aktuális vagy akár élő bonusz anyagot nyújthassanak. A Blu-ray-t „a kezdetektől fogva a szélessáv előnyeinek kihasználására terveztük” mondta Dr. Paul Liao, a Matsushita Electric Corp. of America műszaki vezetője.

HD-DVD: alacsony költségek és kompatibilitás a jelenlegi DVD-vel.

A Toshiba és NEC azonban azt állítják, hogy a költségek és a jelenleg használatos DVD-vel való kompatibilitás sokkal fontosabb a stúdiók számára, mint a tárolókapacitás.

A Toshiba Media Network Company technológiai vezetője, Hisashi Yamada szerint: „A stúdiók hozzák meg a végső döntést, de azt gondoljuk, mi vagyunk előnyben”.

Az egyrétegű HD-DVD lemezeken 15GB adat tárolható, a Blu-ray lemezeken ezzel szemben 23,3, 25 vagy 27GB. A jelenlegi egyoldalas, egyrétegű DVD-k kb. 5GB-ot tárolnak, de a legtöbb mai DVD már kétrétegű, mely 9GB kapacitású.

Mivel a jelenlegi DVD formátummal azonos lemezt használ, ezért a HD-DVD-k a meglévő gyártósorokon készíthetőek, mely az évente sok száz millió lemezt előállító stúdiók számára jelentős költségmegtakarítást jelenthet.

HD-DVD lemez
A Blu-ray újfajta lemezt alkalmaz, melynek csak az átmérője azonos napjaink DVD lemezével, de annál némileg vékonyabb. A lemez új típusú anyagokból készül és mindez növeli az előállítási költséget, legalábbis a kezdeti években.

Blu-ray lemez
A fenti előnyt megragadva a Toshiba sokszorosító partnere a Memory-Tech jóvoltából igyekszik felpörgetni a tömeges – néhány esetben a stúdiók által átadott filmek felhasználásával készülő – műsoros HD-DVD-k megjelentetését.

Bár a HD-DVD formátumban a kék-ibolya lézert alkalmazzák, az NEC fejlesztőmunkájának köszönhetően tavaly év végén bejelentették, megszületett a HD-DVD formátumú készülékekbe építhető, a vörös-lézert is magában foglaló kombinált optikai fej. Ennek révén a Toshiba és NEC tábor olyan készülékeket építhet, melyben egy fej képes lejátszani a HD-DVD és a jelenlegi DVD és CD lemezeket.

A Blu-ray új típusú optikai fejet igényel és emiatt a jelenlegi DVD és CD lemezekkel kompatíbilis lejátszókhoz a gyártóknak két optikai fejet kell beépíteniük, mely költségesebb hardvert jelent, mivel lejátszók legdrágább alkatrésze éppen ez az optikai fej.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .