Megállapodás az európai nagyfelbontású (HDTV) televíziózásról

1. Oldal

A SES ASTRA és Európa minden részéről összegyűlt iparági partnerei megállapodtak a HDTV specifikációjáról és menetrendjéről. E szerint „HDTV” címkével látják el az együttműködés révén bevezetendő képmegjelenítő eszközöket.
A SES ASTRA luxemburgi központjában június 17-én megtartott második Európai HDTV Forum ülésén, a SES GLOBAL vállalata a SES ASTRA, több mint hatvan európai műsorszolgáltató ügyfelével, hardvergyártókkal és más iparági partnerekkel közösen megegyezett az ASTRA műholdrendszeren keresztüli, nagyfelbontású HDTV (High Definition Television) televíziós szolgáltatás Európában történő bevezetésének technikai kérdéseiről és menetrendjéről.

A HDTV, a jelenleg használatos standard felbontású adással összehasonlítva szembetűnően nagyobb felbontása miatt lenyűgözően új képi élményt kínál, mindenekelőtt a legújabb síkképernyős megjelenítőkön és házi-mozikban, melyek aránya egyre növekszik az európai otthonokban.

A HDTV már realitás olyan országokban, mint az Egyesült Államok és Japán, ahol jelenleg több mint 6 millió háztartásban vesznek HDTV adást, és az összes jelentős műsorsugárzó érett HDTV szolgáltatást kínál.

astra_logo.jpgA SES ASTRA úttörő szerepet játszott Európában a HDTV műsorszolgáltatás továbbításában, az EURO1080-al. Európa első, kifejezetten HDTV műsora 2004. Január elseje óta az ASTRA műholdrendszeren keresztül, 19,2 fok keleti irányból kerül sugárzásra. Az indulás óta eltelt idő alatt néhány az ASTRA által lefedett európai országban a HDTV iránti érdeklődés jelentős lendületet vett. Az ASTRA és neves iparági partnerei által vállalt legújabb páneurópai kezdeményezés a várakozások szerint az új technológia gyors bevezetésnek elindítója lesz a különböző európai piacokon, további az ASTRA műholdrendszeren várhatóan még ez évben elinduló HDTV csatornákkal.

Az egységes indulás, és a születőben lévő európai piac széttagolódásának elkerülése érdekében a SES ASTRA és iparági partnerei megállapodtak a HDTV műsorsugárzás technikai követelményeinek minimumáról, mely például az nyílt MPEG-2 vagy MPEG-4 audio- és videokódolási szabványokon alapul. Ezek a technikai specifikációk a következőket tartalmazzák:
– A HDTV kész képmegjelenítőknek minimum 720 sor függőleges felbontással kell rendelkezniük
– A HDTV képletapogatási (képfrissítési) formátuma 720p50 és 1080i25
– A perifériás eszközök szabványos interfészeit

A SES ASTRA és iparági partnerei egy „HDTV” címke bevezetéséről is megállapodtak, melyet a jövőben HDTV-re alkalmas képmegjelenítők azonosításra alkalmaznak majd. A megjelölés célja az új képmegjelenítő eszközt vásárlók bizalmának biztosítása, és a páneurópai HDTV kezdeményezést támogató különböző gyártók elkövetkező HDTV marketing kampánya során kerül felhasználásra.

Ferdinand Kayser a SES ASTRA elnöke és vezérigazgatója a következőket mondta: „Eddig Európa tisztelettel a HDTV szolgáltatást bevezető országok, mint az Egyesült Államok nyomában járt. Eközben a síkképernyős képmegjelenítők eladása jelentősen bővült. Független kutatási intézetek legújabban azt jósolják, hogy néhány éven belül több tízmillió nagyfelbontású TV-zésre kész készülék lesz a különböző európai országokban. A minimális technikai követelményekben megállapodva és egy nyílt szabványt kiépítve a SES ASTRA és műsorsugárzó, hardvergyártó partnerei biztosítani szeretnék a HDTV szolgáltatás ez évi európai gyors beindítását.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .