A DLP vetítők fejlődését ígéri az OSRAM új lámpavezérlés technológiája

1. Oldal

Az OSRAM UNISHAPE lámpavezérlés nagyobb fényerőt, kevesebb képzajt, több színt és nagyobb kontrasztot ígér a szekvenciális színvetítésű, azaz egy képmodulátoros, színkerekes DLP front- és hátulról vetítő rendszereknél.
A LED és lézer fényforrások vetítéstechnikában való megjelenésével sokan lassan már temetni kezdik a vetítőkben ma még domináns lámpákat. Pedig úgy tűnik, rejlik még lehetőség ezek fejlesztésében is.
Osram_logo.jpg

Az OSRAM UNISHAPE három technológia: a lámpa, a lámpameghajtó elektronika és egy integrált szoftver felhasználásával a képtartalomhoz illeszkedő világításintenzitást valósít meg, méghozzá milliszekundumos pontosságú hullámgenerátor módjára. Az illeszkedő fényintenzitás hullámalakja a DMD képmodulátorral és a színkerékkel szinkronban ismétlődik. A fénymennyiség precíz adagolásával a UNISHAPE rendszer javítja az egész rendszer hatásfokát, miközben javítja a képminőséget is. Ráadásul az OSRAM szerint, a technológia alkalmazásával egy vetítővel is kiváló képminőség érhető el különböző célú (prezentációs és házi-mozi) felhasználás során.


Osram_Unishape.JPG
Az UNISHAPE lámpameghajtás révén dinamikusan, különböző fénymennyiség adagolható a színkerék egyes szegmenseihez. Ezzel kiküszöbölhető az a fényerőcsökkenés, mely a jelenlegi technológiával színkorrekció és a sötét videokép javítása esetén fellép. A fényerő akár 40%-al is magasabb lehet. A színkorrekció sokkal rugalmasabban, a fehéregyensúly pedig veszteségmentesen állítható be, s mindez teljes digitális kontrollal.

A képhez illeszkedő nagypontosságú fényteljesítmény-szabályzás akár 80%-al is több színt, és jobb színárnyalati eltéréseket eredményez. Az egyes alapszínszegmenseken belüli precíziós megvilágítás-szabályzással növelhető a színek bitmélysége (színenként 1-2 további bittel), vagyis több szín és árnyalati részlet válik ábrázolhatóvá. Ráadásul csökkenthető a sötétebb képek úgynevezett dithering zaja is.

A hagyományos technológia különösen a sötét jeleneteknél nem produkál kielégítő színreprodukciót és kontrasztot. Az UNISHAPE dinamikus, a képek fényességének eltéréseitől függő fényszabályzása milliszekundum pontossággal működik. Ez mélyebb feketét, akár 100%-al nagyobb kontrasztarányt, és gazdagabb színeket eredményez a sötét jelenetekben. Alkalmazásával elhagyható a mechanikusan működtetett fényrekesz írisz, s így akár kisebb méretű vetítő konstruálható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .