A globális TV kereslet stagnálása várható 2013-ban

1. Oldal

A DisplaySearch legfrissebb előrejelzése szerint a világszerte folytatódó gazdasági bizonytalanság miatt stagnál majd a TV kereslet 2013-ban, miután idén várhatóan 4%-kal 237 millióra csökken az összes kiszállított TV mennyiség.
A TV világpiaci keresletre külső körülmények, mint a lassuló gazdasági növekedés, a magas munkanélküliség és a síkpaneles TV-k emelkedő elterjedtsége éppúgy kihatnak, mint a belső tényezők, vagyis a lassabb költségcsökkenés és a mennyiséggel szemben a nyereségesség előtérbe kerülése miatt kevéssé csökkenő kiskereskedelmi árak.

A kiszállítások lassabb összesített növekedési üteme ellenére az iparág további előrelépést mutat a nagyobb képernyőméretek és az olyan fejlett technológiák terén, mint a LED háttérvilágítás és a 3D. 2013-ban a 127 centis (50”) és nagyobb képernyőméretű TV-k szállítása várhatóan 13%-kal emelkedik, az ennél kisebb, de 102 centinél (40”) nagyobb készülékeké csupán 1%-os növekedésével és a 102 centinél (40”) kisebbek 2%-os csökkenésével szemben. A kisebb képméretek iránti kereslet terén a mobileszközök – tábla PC-k és okostelefonok – nagyobb és magasabb felbontású képernyőin való TV-nézés is kezd versenyre kelni. Ugyanakkor síkpaneles TV tulajdonosok nagy csoportja fogja leváltani 81 centis (32”) LCD TV-jét nagyobbra.

Hosszútávon a képcsöves készülékek síkpanelesre váltása helyébe az utóbbiak cseréje lép, és itt van lehetőség növekedésre, különösen, hogy az új funkciók egyre megfizethetőbbé válnak. Az LCD TV kiszállítások továbbra is növekszenek majd az előrejelzés szerint, míg a képcsöves és plazma TV-k iránti kereslet csökken.

TV-vilagpiac_technologiak_trend_2012_oktober.gif
A berlini IFA kiállításon kibontakozni látszik egy verseny a 4K (Ultra HD) LCD TV-k és OLED TV-k között, míg az OLED TV-k 2012-es piaci megjelenése valószínűtlenné vált. Utóbbiakra még legalább egy évet kell várni, míg a 4K Ultra HD felbontású LCD TV-k, gyártása már elkezdődött.

A DisplaySearch ezért csökkentette rövidtávú előrejelzését a kiszállításra kerülő OLED TV darabszámra vonatkozóan. 2012-ben 500-ra és 2013-ban 50.000-re, de az elemzők azt várják, hogy a nagyléptékű tömegtermelés lehetővé teszi, hogy a piac mintegy 9 millióra növekedjen 2016-ig. A 4K Ultra HD LCD TV-k szállítása a 2012-es alig több mint 4.000-ről várhatóan 154.000-re növekedhet 2013-ra, és mintegy 5 millióra 2016-ig, főként a 127 centis (50”) és nagyobb képméretben.

Kapcsolódó linkek:

Késnek az LG és a Samsung OLED TV-k
OLED vagy inkább 4K TV?
Második negyedéve csökken a világpiacra kerülő TV-k száma
Idén várhatóan visszaesnek a TV eladások
Az első negyedévben már a globális LCD TV piac is csökkent
Idén is stagnáló TV világpiacon csak LCD TV-ből lesz több
Hat év növekedés után 2011-ben kevesebb TV került piacra
A tavalyi alig növekedés után 2%-kal bővül a TV piac 2012-ben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .