OLED vagy inkább 4K TV?

Gyártástechnológiai kihívások és költségek; Tömeggyártás?

Úgy tűnik várat még magára az OLED TV-k tömeges forgalmazása, megjelentek viszont szinte minden jelentős TV gyártó kínáltában a 4K felbontású óriásképernyős LED LCD TV-k, és kérdés, hogy az utóbbiak vagy az előbbiek lesznek előbb sikeresek a piacon.

A szeptemberi IFA 2012 kiállításon látottak alapján úgy tűnik komoly verseny alakulhat ki a csúcskategóriás (high-end) TV-k piacán. A küzdelem az LG és a Samsung által Berlinben is kiállított és állítólag a város kiemelt üzleteiben már kis szériában árusított 140 centis (55 inch) Full HD OLED TV-k és a Quad Full HD (4K) felbontású óriásképernyős LED LCD TV-k között jöhet létre. Utóbbiak már ott vannak az LG, a Samsung, a Sharp, a Sony és a Toshiba kínálatában, és a helyszíni beszámolók szerint különösen élénk érdeklődést váltottak ki az IFA 2012 látogatói körében.

4K_vagy_OLED_TV.jpg
Hogy az OLED TV vagy a 4K felbontású TV közül melyik lesz előbb sikeres az kérdéses és számos tényező függvénye.

Gyártástechnológiai kihívások és költségek

Technológia értelemben az aktív mátrix OLED (AMOLED) TV panelek gyártása még mindig komoly kihívást jelent, legyen szó akár a vékonyréteg tranzisztoros (TFT) vezérlőpanel előállításáról, akár a szerves anyagok felviteléről és kapszulába zárásáról. A jelenlegi módszerek és kihozatali arányok mellett az azonos méretű LCD paneleknél 8-10-szer drágább a 140 centis (55 inch) OLED TV panelek gyártása, vagyis kb. 4.000 – 5.000 dollár (kb. 880.000 – 1.100.000 Ft) egy ilyen panel előállítása.

Az AMOLED TV panelekhez képest viszont viszonylag egyszerű a 4K LCD panelek gyártása, mert csak kisebb méretű pixeleket kell előállítani, ami főleg nagyméretű képernyők esetében nem jelent problémát. Ehhez elismerten a legjobb megoldás az Oxid TFT technológia, de néhány panelgyártó, mint az AU Optronics és a CHIMEI Innolux hagyományos amorf-szilícium gyártási eljárást is alkalmaz 4K panelek előállításához. Megfelelő termelékenységgel és kihozatali aránnyal a 4K panelek gyártói szép profitra tehetnek szert. Egy 127 centis (50 inch) 4K panel piaci ára ugyanis 800 dollár (kb. 176.000 Ft), szemben a 400 dolláros (kb. 88.000 Ft) Full HD paneléval LED háttérvilágítással, míg a 213 centis (84 inch) 4K panel több mint 5.000 dollárba (kb. 1.100.000 Ft) kerül.

Tömeggyártás?

Az OLED TV-k piacán egyelőre csak az LG Display paneles készülék és a Samsung Display paneles modell versengenek, és bár a két cég vetélkedése serkenti az OLED TV technológia fejlődését, de még mindig kérdéses, hogy mikor indul be a tömegtermelés. Ezt mindkét gyártó először ez év második felére, majd a Londoni Olimpiára ígérte, és most 2012 végére.

4K felbontású panelre épített 4K LED megvilágítású LCD TV már korábban is piacra került, és rövidesen még több lesz kapható. 4K LCD TV panelt és belőlük gyártott készüléket több márka is kínál:
– a Samsung Display 178 centis (70 inch) panelje Samsung TV-be,
– az LG Display 213 centis (84 inch) panelje az LG, a Sony és a Toshiba TV-ibe,
– a Sharp 152 centis (60 inch) panelje Sharp TV-be,
– az AU Optronics 140 centis (55 inch) panelje a Toshiba és a ChagHong TV-ibe,
– a CHIMEI Innolux 127 és 165 centis (50 és 65 inch) paneljei kínai márkák TV-ibe épülnek be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .