A HD DVD eladás még mindig meglepően erős az USA-ban

1. Oldal

A formátumháborút ugyan elvesztette a Blu-ray Disc-el szemben, de a Financial Times riportja szerint a nehéz gazdasági helyzet és a rendkívül kedvező árak új életet leheltek a HD DVD formátumba.

hd-dvd_200px.jpgÚgy tűnt a Sony végleg kiütötte a HD DVD-t az idei év elején, mikor biztosította a Blu-ray Disc számára a legnagyobb hollywoodi stúdiók támogatását, melyek egymásután szálltak ki a Toshiba formátuma mögül.

De az agresszív árcsökkentések révén még mindig van piaca a HD DVD lejátszóknak, melyeket 60 dollárnál (kb. 11.000 Ft) olcsóbban is meg lehet kapni, és persze a szabvány DVD-ket is lejátsszák. A lemezek ára is esett, 40 dollár (kb. 7.400 Ft) helyett néha már akár 10 dollárért (kb. 1.800 Ft) is hozzájuk lehet jutni az Amazon és a Buy.com web áruházakon, valamint kisebb elektronikai üzletekben. Több ezer HD DVD lemezcímből lehet válogatni, köztük olyan viszonylag friss filmsiker is akad, mint az Amerikai gengszter.

„Azt vártuk, hogy a Blu-ray eladások hatalmas növekedését és a HD DVD halálát látjuk majd (miután a Blu-ray megnyerte a formátumháborút), de nem ez történt”, mondta Jeff Wisot a Buy.com marketingért felelős alelnöke. „A HD DVD eladás továbbra is erős” tette hozzá.

Ryan Kugler a feleslegessé vált audió és videó készletek legnagyobb felvásárlója, a Distribution Video & Audio elnöke, és cége milliónyi eladatlan HD DVD-t vett meg, melyeket a nagyobb kereskedők a stúdióknak küldtek vissza. A cég azóta több mint egymillió lemezt adott el online kereskedőknek, diszkontáruházaknak, és várakozásuk szerint további 2-3 milliót adnak még el karácsony közeledtével. Kugler szerint: „Az olcsó szórakozás mindig jól megy recesszió vagy hanyatlás idején.

Mivel a hollywoodi stúdiók már nem jelentetnek meg új filmeket HD DVD-n, a kereskedők tudják, hogy a formátum életciklusa korlátozott. Csakhogy egyes vélemények szerint a hagyományos DVD-nél lassabb felfutást produkáló Blu-ray Disc életciklusa sem lesz több öt évnél.

Kapcsolódó linkek:

DisplaySearch: jövőre megduplázódik a Blu-ray lejátszó eladás
A fogyasztók még mindig kivárnak a Blu-ray lejátszók vásárlásával
Egyelőre csak a kieső bevételek pótolására képes a Blu-ray
A Blu-ray Disc és HD DVD közti formátumháborúnak vége, de
Toshiba hivatalos bejelentés: a cég felhagy a HD DVD üzlettel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .