3D megoldások a japán CEATEC 2008 kiállításon

1. Oldal

A Panasonic 3D teljes HD felbontású plazma mozirendszert, a National Institute of Information and Communications Technology (NICT) és a Victor Company of Japan Ltd (JVC) szabad szemmel nézhető 3D képernyőt mutatottak be.

A múlthéten befejeződött CEATEC kiállításon a japán gyártók és fejlesztők számos jövőbemutató technológiai megoldást mutattak köztük jó néhányat a 3D képmegjelenítés terén.

A Panasonic által kifejlesztett 3D teljes HD plazma házi-mozirendszer, egy 264cm-es (103 inc) képátlójú plazma televízióval és egy Blu-ray lejátszóval teszi láthatóvá a valósághű háromdimenziós képélményt, 1920×1080 pixel felbontású képeket juttatva a bal és jobb szembe. Bár a Blu-ray Disc formátum jelenleg hivatalosan még nem támogat semmilyen 3D szabványt, a Panasonic megoldást talált rá, hogy két független 1080p videojel-folyamot rögzítsen egy szabvány 50 GB-os Blu-ray lemezen. A lemezen lévő sztereoszkóp teljes HD képsorozatot egy egyedileg módosított Blu-ray lejátszó dekódolja és játssza le, majd ez kerül a 264 centis plazmaképernyő bemenetére, melynek kiváló videó válaszidejét egy újonnan fejlesztett 3D meghajtó rendszer használja ki maximálisan a bal és jobbszembe jutó 1080p képek együttes megjelenítésére.

Panasonic_3D_plazma.jpg
A nézők aktív fénypolarizációval záródó szemüveget viselnek, melyek infravörös jelek révén szinkronban működtek a plazmaképernyővel. A szemüvegek nagysebességgel (másodpercenként 60-szor) zárnak felváltva az egyik illetve másik szem előtt, hogy biztosítsák a megfelelő képtartalom a megfelelő szembe jusson. Így alakul ki a nézők agyában a valósághű háromdimenziós kép. A 2008-as nyári olimpiai játékok jeleneteit tartalmazó bemutató a beszámolók szerint igen meggyőző volt.

A japán National Institute of Information and Communications Technology (NICT) – Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet és a Victor Company of Japan Ltd (JVC) által közősen kifejlesztett 183 centis (72 inch) képátlójú 3D képernyő szintén 1920x1080p felbontású, és a térhatású képet különleges szemüveg nélkül, azaz szabad szemmel engedi láttatni, viszont csak egy meglehetősen szűk, vízszintesen +/-20 fokos tartományon belül.

JVC_NICT_3D.jpg
A képernyő több vetítőt alkalmaz, melyek a képeket hátulról vetíti a vászonra lehetővé téve a 3D megjelenítést. Minden vetítő teljes HD felbontású, így összesen 100 millió vagy több pixel megjelenítése feltételezhető. Az optikai rendszer feltételeinek optimalizálásával, mint a vetítők beállításával a képernyő által kibocsátott fényt úgy irányítják, hogy az hasonlóan néz ki, mint a valós objektumokról visszaverődő fény.

A jelenlegi szabad szemmel nézhető 3D képernyők csak korlátozott számú nézőpontból nyújtanak élvezhető képet, és többségük alacsonyabb felbontású, mert parallaxis korlátot vagy lentikuláris lencséket alkalmaznak a jobb- és balszembe jutó képek reprodukálására.

A NICT egy prototípus kifejlesztését tervezi, és 2011-re képzeli el a kereskedelmi forgalmazást. Az intézet szerint a legújabb képmegjelenítő technológiákra alapozva akár 5-től 7,6 méterig terjedő szabad szemmel nézhető 3D képernyő kifejlesztése is lehetséges.

Kapcsolódó linkek:

Új DepthQ HD 3D vetítők
3D: az SMPTE az otthoni 3D szórakoztatás szabványain dolgozik
Philips: új 132 centis 3D képernyő WOWvx technológiával
3D Blu-ray lemezről a SID 2008-on
A 3D otthoni felhasználásán munkálkodó szervezet alakult
A 3D TV-hez már csak műsorok kellenének
A világ első 3D sztereoszkópikus tévéje már kapható Japánban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .