Toshiba hivatalos bejelentés: a cég felhagy a HD DVD üzlettel

1. Oldal

Tokiói idő szerint 17 órakor a Toshiba elnöke Atsutoshi Nishida sajtókonferencián jelentette be: a cég felhagy a HD DVD üzlettel, ugyanakkor továbbra is figyelmet szentel a fogyasztók nagyfelbontású tartalmakhoz való hozzáférésére.


HD-DVD-Toshiba_vege.jpgÍgy szól a sajtótájékoztató előtt kiadott hivatalos sajtóközlemény:
A Toshiba Corporation ma bejelentette, hogy HD DVD-re vonatkozó átfogó stratégiájának alapos áttekintését felvállalta, és eldöntötte, hogy a továbbiakban nem fejleszt, gyárt és visz piacra HD DVD lejátszókat és felvevőket. Ez a döntés a legutóbbi jelentős piaci változásokat követően született. A Toshiba mindazonáltal továbbra is teljes terméktámogatást és eladást-követő szervizt nyújt minden Toshiba HD DVD terméktulajdonosnak.

A HD DVD azért került kifejlesztésre, hogy megfizethető áron magas-minőségű, nagy-felbontású tartalmak hozzáférését kínálja a fogyasztóknak, és felkészítse őket a holnap digitális konvergenciájára melyben a szórakoztatóelektronika és az információtechnológia fúziója tovább fog fejlődni.

„Gondosan felbecsültük az úgynevezett következőgenerációs formátumháború folytatásának hosszú távú hatását, és arra a következtetésre jutottunk, hogy egy gyors döntés segíti legjobban a piacfejlődést,” fejtette ki Atsutoshi Nishida a Toshiba Corporation elnök-vezérigazgatója. „Miközben csalódottak vagyunk a cég és sokkal inkább a fogyasztók miatt, az igazi tömegpiaci lehetőség a nagy-felbontású tartalmak tekintetében kiaknázatlan marad, és a Toshiba egyaránt képes és eltökélt, hogy tehetségét, technológiáját és szellemi tulajdonát felhasználva a digitális konvergenciát valósággá tegye.”

A Toshiba tovább folytatja élenjáró innovációs tevékenységét technológiák széles skáláján, melyek a tömegpiac nagy-felbontású tartalmakhoz való hozzáférését ösztönzik majd. Ezek között van a nagy-kapacitású NAND flash memóriák
(ezek használatosak a memóriakártyákban és USB-s memóriákban – szerkesztő), a kisméretű merevlemezes meghajtók, a következő generációs CPU-k, a képfeldolgozás és a vezeték-nélküli valamint adatvédelmi titkosítási technológiák. A cég várhatóan közelgő bejelentéseket tesz ezen konvergencia technológiák stratégiai előremenetele kapcsán.

A Toshiba elkezdi a HD DVD lejátszók és felvevők kiskereskedelmi csatornákba kiszállításának csökkentését, ezen üzletek 2008. március végéig történő megszüntetését célul tűzve. A Toshiba ugyanezen időn belül a PC-khez és játékkonzolokhoz alkalmazott HD DVD lemezmeghajtók tömeggyártásának befejezését is tervezi, de azért további erőfeszítéseket tesz, hogy eleget tegyen a vásárlók kívánalmainak. A cég folytatja a beépített HD DVD meghajtókkal rendelkező notebook PC-k helyzetének kiértékelését a jövőbeli piaci igényekhez viszonyítva a teljes PC üzletágon belül.

A döntés nem érinti a Toshiba szabvány DVD-hez kapcsolódó elkötelezettségét, és a cég továbbra is kínál a piac számára hagyományos DVD lejátszókat és felvevőket. A Toshiba továbbra is hozzá kíván járulni a DVD ipar fejlődéséhez a DVD Forum tagjaként, mely egy nemzetközi szervezet kb. 200 tagcéggel, akik elkötelezettek a fogyasztók és a kapcsolódó iparág számára optimális optikai lemezformátum megvitatása és meghatározása iránt.

A Toshiba fenn szándékozik tartani az együttműködési viszonyt azokkal a cégekkel, melyek a HD DVD piac felépítésén munkálkodva csatlakoztak a Toshiba-hoz, köztük szórakoztatóipari oldalról a Universal Studios, a Paramount Pictures és a DreamWorks Animation, valamint nagy japán és európai tartalomszolgáltatók, és az IT ipar vezetőivel, köztük a Microsoft, az Intel és a HP. A Toshiba vizsgálni fogja a lehetséges együttműködést ezekkel a cégekkel a jövőbeli üzleti lehetőségek érdekében, felhasználva a HD DVD kifejlesztése során előállított számos eszközt.


A sajtóértekezleten Atsutoshi Nishida a HD DVD bukását a Warner meglepő bejelentésének tulajdonította, és a Blu-ray formátum alkalmazására vonatkozó kérdésre azt válaszolta „jelen pillanatban egyáltalán nincs tervben”.

Kapcsolódó linkek:

A Toshiba felhagy a HD DVD-vel, vége a formátumháborúnak?
Egyre többen állnak a Blu-ray formátum mögé
A Warner kizárólagosan a Blu-ray Disc formátumot támogatja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .