A hollywoodi stúdiók a legális filmletöltés megteremtésére készülnek

1. Oldal

A BitTorrent-hez hasonló illegális filmletöltő weboldalak elburjánzását követően néhány stúdió kezd rájönni, hogy jobban jár, ha a régi mondás igazságát követi. „Ha valamit nem tudsz megakadályozni, állj mellé!”
Miután a hollywoodi stúdiók évek óta mindent megtettek, hogy megakadályozzák, most arra készülnek, hogy lehetővé tegyék filmjeik letölthetőségét és azok elektronikus másolatainak megvételét a fogyasztók számára az Interneten keresztül. Valahogy úgy, ahogy a zenekiadók az Apple Computer iTunes vagy más hasonló letölthető zenéket kínáló „online” zeneboltok jóvoltából már egy ideje 99 dollárcentért értékesítik a zeneszámokat.

Eddig a filmipar nagyon szűkkeblűen tett csak kísérletet igen kevésszámú mozi „online” hozzáférhetőségének megteremtésére. Az Internet használatának gyors növekedése, és a legális és kalóz digitális filmmásolatok letöltésének rohamos terjedése azonban nyilvánvalóvá tette az iparág számára, hogy sokkal kiterjedtebb legális letöltési lehetőséget kell teremtenie, és fontolóra kell vennie az alig egy éve még elutasított „online” üzleti modell kidolgozását.

A stúdiók egy része már hónapok óta dolgozik a technológiai és üzleti problémák megoldásán. A kezdeményezés még sürgetőbbé vált, miután június 27-én az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága kimondta, hogy a kalóz audio- és videofájlok kereskedelmét a felhasználok számára lehetővé tevő szoftvereket biztosító cégek csak akkor felelősek a szerzői jogok megsértésében, ha a cég tagjai között vannak törvénysértő felhasználók.

A Sony Pictures 500 filmet alakít letölthető és így megvásárolható digitális formátumra, a Universal Pictures közel 200 filmjét készíti elő digitális „online” értékesítésre, és a Warner Brothers is arról számolt be, hogy 5.000 címből álló filmtárának többségét már digitalizálta és ez év végétől elkezdi azok egy részének eladását letölthető formában.

Vitathatatlan, hogy a legális filmletöltés gyorsan teret nyer majd, de még mindig legalább fél óráig tart hozzájutni így egy mozihoz, ami sokszor több idő mint leugrani a sarki videotékába. Átlagos méretű számítógép monitoron nézni a letöltött filmet nem ugyanaz, mint egy TV-n, a jelenlegi TV-k többsége azonban csak nehézkesen és a jobb képminőség feláldozásával csatlakoztatható a számítógéphez. Az egyre gyorsabb letöltést lehetővé tevő megoldások, és a számítógépes bemenettel is rendelkező síkpaneles, esetleg nagyfelbontású TV-k elterjedésével persze ez is megváltozik majd.

Maradnak persze még szépszámmal a technológiában járatos Internet felhasználók, akik továbbra is használni fogják kalózkodásra az olyan szabad fájlmegosztó rendszereket, mint a BitTorrent, különösen még DVD-n ki sem adott filmek és TV show műsorok letöltésére. Nem meglepő módon az emberek azokat a műsorokat szeretnék leginkább letölteni, melyek nehezen hozzáférhetőek.

A stúdiók persze nem akarnak „alávágni” újonnan mozikba kerülő filmjeik és a sikerfilmek DVD megjelenéseiből származó bevételeinek, és nem kívánják rontani a fizetős TV hálózatok üzletét sem. A végső üzleti megállapodásokról még zajlanak a tárgyalások és ez vége előtt még nem várható, hogy a filmek nagy tömegben elérhetőek lesznek az Interneten. Nagyon valószínű, hogy „online” szolgáltatók széles köre teszi majd letölthetővé a filmeket. Ezek közé tartozik majd a Movielink, az MSN, a Sony’s Connect szolgáltatása, a Target Corp. Target.com-ja és a CinemaNow „online” filmkölcsönző.

Egy letöltött film ára várhatóan hasonlóan alakul majd, mint a DVD-k ára – vagyis általában 10 és 20 dollár között – mivel a stúdiók legalább akkora profitot kívánnak realizálni, mint a DVD eladáson. Egyedül a kiskereskedelmi árrés lenne megspórolható, s így a Time Warner szórakoztató és hálózati csoportjának elnöke Jeffrey Bewkes szerint például a Harry Potter negyedik részének letöltött másolata nagykereskedelmi áron, azaz kb. 12 dollárért lenne megkapható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .