A Mitsubishi lézer háttérvilágítást fejleszt LCD TV-khez

1. Oldal

A Mitsubishi Electric Corp. a panelt megvilágító fényforrás részeként lézerdiódákat alkalmazó „lézer háttérvilágítású LCD TV-t” fejlesztett ki, és el is készült egy 117 centis (46 inch) prototípus.
A Mitsubishi prototípus készülékének háttérvilágítás egysége két fényforrás típust tartalmaz: vörös lézerdiódát és encián színű LED-et. A gyártó meglévő fehér LED háttérvilágítást alkalmazó LCD TV-jével összehasonlítva az új TV körülbelül 1,3-szor nagyobb a színskálát produkál, ami az NTSC szabvány színtartomány 126 százalékának felel meg. A cég szerint különösen a vörösek élénkségét sikerült jelentősen javítani.

A vörös, zöld és kék lézereket használó projektoros Mitsubishi LaserVue TV már kapható egy ideje. Az LCD TV-k háttérvilágításához azonban a kereskedelmi szempontból fontos költségek figyelembevételével csak vörös lézert használnak, amelynek a más színű lézereknél jobb a hatásfoka. A 638 nm hullámhosszú vörös lézert a Mitsubishi Electric gyártja. A vörös színt tehát a lézer fényforrás állítja elő, a másik két alapszínt pedig egy egyedileg az új TV-hez gyártott encián színű LED (az encián a kék és a zöld keveréke), ami egyenletesebb színt produkál, mintha két különböző színű LED-et alkalmaznának.

Balra a prototípus lézeres, jobbra a hagyományos fehér LED megvilágítású készülék
Balra a prototípus lézeres, jobbra a hagyományos fehér LED megvilágítású készülék


A 117 centis (46 inch) prototípus LCD TV él megvilágítású, amihez több tíz vörös lézerdiódát és több száz encián LED-et használnak. A lézer és a LED különböző eltérítési szöge miatt, a Mitsubishi Electric egy egyenletesen kevert fényt produkáló speciális optikai rendszert fejlesztett ki. Az új TV fényereje, kontrasztaránya, teljesítményfelvétele és egyéb specifikációs adatai nagyjából azonosak a gyártó fehér LED háttérvilágítást használó LCD TV-ivel. A vállalat a 2011-es költségvetési évben tervezi kereskedelmi forgalomba hozni a lézer háttérvilágítású LCD TV-ket, először Japánban.

Kapcsolódó linkek:

Mitsubishi: 191 centis 3D LaserVue lézer TV a japán piacra
Mitsubishi: elfogadható áron már kapható a LaserVue TV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .