Mitsubishi: 191 centis 3D LaserVue lézer TV a japán piacra

1. Oldal

A Mitsubishi Electric lassan két éve árulja LaserVue lézer fényforrású hátulról vetítős TV-it az USA-ban, és most első ízben Japánban is piacra viszi a készülék 3D változatát.
Az észak-amerikai piacon már 2008 vége óta kapható Mitsubishi LaserVue lézer fényforrású TV-k eredetileg is félig-meddig alkalmasak a 3D megjelenítésre. Akkor viszont még nem volt tudható milyen 3D képformátumokat használnak majd a televíziós műsorszolgáltatók, és nem volt még kész a Blu-ray 3D és a csatlakoztatás 1.4a verziójú HDMI szabványa sem. Ráadásul 3D képzáró szemüveget és azok meghajtásához szükséges jeladót sem adtak hozzájuk, ezért most csak egy utólag megvásárolható készlettel válhatnak igazán 3D TV-kké ezek a modellek. A két szemüveget tartalmazó készlet ára az USA-ban 399 dollár (kb. 85.000 Ft)

Mitsubishi_lezer_3D_TV.jpg
A japán piacra készülő 191 centis (75 inch) képátlójú lézer TV feltehetőleg már teljesen megfelel a mai 3D TV-k követelményeinek, támogatja a „side-by-side”, a „top and bottom” valamint a „saktábla” 3D video formátumokat és két képzáró szemüveget mellékelnek hozzá. A készüléket egyébként nem elsősorban az ottani nem túl tágas otthonokba szánnak, hanem elsősorban közcélú szórakoztató helyekre és digitális kijelzőnek.

A 750.000 jenes (kb. 1.850.000 Ft) árú TV-ben vörös, zöld és kék lézer fényforrásokból a Texas Instruments DLP chipkészlete állítja elő a képet. A DMD képmodulátor 960×1080 képelemmel teljes HD felbontású képet produkál.

A bal- és jobbszembe jutó képek szekvenciájával előállított sztereoszkóp (3D) képet a szinkronizáltan működő folyadékkristályos képzáró szemüvegek választják szét,

A LaserVue TV-k előnyeiként a gyártó az igen széles, az NTSC szabvány 175%-ának megfelelő színtartományú képet, a DMD képmodulátor gyors működése miatt csökkentett 3D „képátlátást” – ez az a jelenség, amikor a bal- illetve jobbszemhez a másik szembe szánt kép is részben eljut -, és a nagy képméret ellenére is alacsony, az aktuális használat során 160W teljesítményfelvételt emeli ki.

Arról nincs információ, hogy a LaserVue TV-k eljutnak-e Európába.

Kapcsolódó link:

Mitsubishi: elfogadható áron már kapható a LaserVue TV
Mitsubishi: 165 és 191 centis LaserVue TV-k az év végére
Mitsubishi: jön a lézertévé
CES 2008: a Mitsubishi bemutatta lézer TV-jét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .