Jön a JVC DLA-HD2K HDTV projektora

1. Oldal

A nagyágyúk címmel már beszámoltunk a Sony Qualia 004-ről, de ez idehaza nem kapható, nem úgy, mint a JVC DLA-HD2K mely az első fogyasztóknak szánt vetítő lesz, melynek saját felbontása 1920×1080 pixel.
DLA-HD2K chip A JVC DLA-HD2K2032 házi-mozi vetítőben három újonnan fejlesztett nagyfelbontású (HD) D-ILA chip modulálja a képet és egy különálló, a Faroudja-val közösen fejlesztett videoprocesszor dogozza fel és alakítja át a vetítőegység számára a források legkülönbözőbb videojeleit. Az 1920×1080 pixel felbontású képelőállítással ez a vetítő, a közeli jövőben forgalomba kerülő legnagyobb részletgazdagságú házi-mozi képet produkálja majd, és ezzel valódi moziélményt nyújt az otthoni felhasználókban, de más vetítőtermi alkalmazások számára is.

A DLA-HD2K pontosan illeszkedik a HDTV adások és felvételek felbontásához, és így a kép eredeti részletezettségének megtartásával képes annak tökéletes minőségű visszaadására. A JVC saját D-ILA chip technológiája ezt a felbontást, a gyártó által elsőként alkalmazott, nagy pixelsűrűségű LCOS technológia fejlett formájának alkalmazásával érte el. Korábban ehhez a felbontáshoz sokkal nagyobb felületű képmodulátorra volt szükség, mely nagyobb és drágább vetítőt eredményezett. A DLA-HD2K a legkisebb és legkönnyebb HD házi-mozi projektor, mely 1920×1080 pixel felbontású.


DLA-HD2K vetítő és videoprocesszor

A JVC DLA-HX1U1840-hoz hasonlóan a DLA-HD2K is alapszínenként egy-egy, azaz három képmodulátor panel állítja elő a színes képet, s ezért nincs szükség forgó színkerékre és nincs az általa okozott „szivárvány effektus” sem. A vetítő természetes, de rendkívül telített színeket ígér, a mély és gazdag, mozi minőségű feketéket szolgálja a 2000:1 kontrasztarány, különösen a sötét képrészleteknél finom árnyalatokkal és alacsony zajjal. A színhőmérséklet gyárilag beállított értéke (D65 – azaz 6500 Kelvin) pontos színvisszaadást, biztosít. A JVC saját optikáját alkalmazva a DLA-HD2K-t kifejezetten 16:9 képarányú, házi-mozi méretű vetítővászon, a moziszabványnak megfelelő megvilágítási szintjére tervezték, ezért fényereje nem túl nagy, 600 ANSI lumen.

A JVC vetítőkben a lámpa cseréje eddig nem volt egy olcsó mulatság. A DLA-HD2K-ba viszont egy kedvezőbb üzemeltetési költséget eredményező 250W-os ultra nagynyomású mercury NSH lámpát építenek, amit a vetítő leszerelése nélkül, a tulajdonosa is könnyedén ki tud cserélni.

DLA-HD2K videoprocesszor csatlakozópanel kepalairas=DLA-HD2K videoprocesszor csatlakozópanel
DLA-HD2K vetítő csatlakozópanel kepalairas=DLA-HD2K vetítő csatlakozópanelA videó jelfeldolgozóiról és technológiájáról ismert Faroudja-val közösen fejlesztés digitális videoprocesszor a legkülönbözőbb házi-mozi komponensek csatlakoztatását teszi lehetővé, és analóg vagy HDCP kompatíbilis digitális 480i/480p/576i/576p/720p/1080i videó bemeneti jeleket képes fogadni. Az egység a szabvány analóg és digitális DVI videojeleket nagyfelbontású digitális videojellé alakítja, melyet DVI-D csatlakozón keresztül továbbítanak a vetítőhöz.

A processzor végzi a mozgáshoz alkalmazkodó váltott-sorosból progresszív képfrissítésre konvertálást DCDi és 3-2 pull-down technológiával és a modulon állíthatóak be a néző által preferált videó beállítások is. A két egységből álló felépítés miatt a DLA-HD2K csupán 6 kg-os (298x134x360mm) vetítőfeje bárhol könnyen felszerelhető, a 438x45x303mm-es videoprocesszor pedig szintén gond nélkül – akár rack szekrényben is – elhelyezhető. A kettő között pedig egy maximum 5 méter hosszú veszteségmentes kábelen továbbítható a 1080/60p digitális jel.

A DLA-HD2K várhatóan szeptember végén már kapható lesz azok számára, akik meg tudják fizetni a 7 millió forintos bruttó árat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .