A Sony Blu-ray technológiával gyárt CD-ket

1. Oldal

A Blu-spec CD elnevezéssel illetett lemezekről nagyobb pontossággal olvasható le a rajtuk lévő digitális zenei információ, és sokkal drágábbak is a hagyományosan gyártott CD-knél.
Blu-spec_CD_logo.gifA Sony a Blu-ray Disk gyártási technológiáinak és anyagainak felhasználásával állítja elő a Blu-spec CD-ket, amelyek úgymond a „Master” felvétellel azonos minőségű lemezek és lejátszhatóak a hagyományos CD lejátszókon is.

A rövidebb hullámhosszú kéklézerrel történő felírás és az új polikarbonát polimerek használatával a Blu-spec CD-ken precízebben alakíthatóak ki az információt hordozó gödröcskék, az úgynevezett „pitek”, ahogy az alábbi képen látható.


Blu-spec_CD_pit.jpg
Kérdés persze, hogy ettől a Blu-spec CD-ken lévő zenék jobban szólnak-e mint a hagyományos módon gyártott társaikon. Mivel ezek is az eredeti CD-kkel azonos Red Book (Vörös könyv) szabványnak megfelelően készülnek ezért csak a pontosabb „pitek” megbízhatóbb, időbeli bizonytalanságtól (jitter) mentes leolvasása jelenthet előnyt.

Az első hatvan Blu-spec CD az év végén jelenik meg, köztük olyan klasszikusok, mint Beethoven 9. szimfóniája (Claudio Abbado vezényletével a Berlini Filharmonikusok előadásában), Miles Davis „Kind of the Blue”, és „On The Corner” című albumai, és a The Byrds „Mr. Tambourine Man” című lemeze. A lemezek többségét 2500 jenért (kb. 5300 Ft) árulják majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .