A THX automatikus AV beállítási technológián dolgozik

1. Oldal

A közel 25 éve alapított, s a mozik addig meglehetősen gyatra hangminőségét megújító THX olyan technológiát fejleszt, mellyel a műszakilag képzetlen felhasználók is jobb kép- és hangminőséget hozhatnak ki házimozi készülékeikből.
thx_logo_200px.gif1983-ban George Lucas rendező azért hozta létre a céget, mert megelégelte az akkori mozik meglehetősen esetleges hangminőségét, a sokszor torzan megszólaló hangsugárzókat, a zajos mozitermeket. Azt akarta elérni, hogy Csillagok háborúja című filmjének akkor úttörőnek számító térhatású hangját a nézők a lehető legteljesebben élvezhessék. A THX meg is alkotta azokat a hangvisszaadási követelményeket, amiket a filmszínházaknak teljesíteniük kellett, ha a nagysikerű filmet játszani akarták. Így vált a mozizás audiovizuális technológiájának meghatározó márkavédjegyévé a THX.

A cég most azon dolgozik, hogy „Blackbird” kódnevet viselő új technológiájával valami hasonlót sikerül elérnie a házi-mozik szórakoztatóelektronikai berendezéseivel kapcsolatban is. A megoldandó probléma az, hogy a fogyasztók többnyire nem tudják, hogy drágán vásárolt készülékeikből, például a DVD lejátszóból vagy más műsoranyagok lejátszására is alkalmas számítógépből, hogyan hozhatnák ki a legjobb képet és hangot.

Túl sok részlet az említett technológiával kapcsolatban még nem ismert, de a cég vezetői szerint a THX alkalmassá akarja tenni a legkülönbözőbb műsorforrásokat (DVD-ket, CD-ket, videojátékokat, letöltött digitális videotartalmakat) a lejátszó-hardverrel való kommunikációra. A tartalomba beágyazott technológia pedig automatikusan elvégzi a beállításokat, hogy a kép- és hanglejátszás optimális legyen.

A 25. születésnapjához közelálló THX most tehát megpróbálja újra meghatározni magát és az iparágat. Az eltelt idők során a mozik alkalmassági igazolása mellett – ami ma is a cég főtevékenységének számít – a THX logó számos más terméken is megjelent, többek között a házi-mozikban használatos különböző berendezéseken is, sőt már arra is van lehetőség, hogy valaki saját házi-mozijáról is kiállíttathassa a megfelelőségi bizonyítványt.

Akkor, a 80-as évek közepén az úttörő cégnek a kialakult viszonyokkal megelégedett mozi-üzemeltetőkkel kellett megegyeznie, hogy azok elfogadják az új követelményeket. Most ahhoz, hogy a „Blackbird” útjára indulhasson a hollywoodi stúdiókat és az elektronikai gyártókat kell meggyőzni, hogy egy új formátumra adják áldásukat, s ez nem lesz könnyű. „Hosszúideje ez a legambiciózusabb dolog, amivel próbálkozunk,” mondta Robert Hewitt a cég értékesítési alelnöke.

Kapcsolódó link:

™ minősített házi-mozik”>THX minősített házi-mozik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .