A Toshiba leállítja a plazma TV-k gyártását

1. Oldal

toshiba_logo_sm.jpgA Yomiuri Shimbun japán újság szerint a Toshiba kiszáll a plazma televíziók piacáról és a következő nyáron megkezdené a felületi-vezetéses elektron-emittáló azaz SED panelek gyártását 100 centiméternél nagyobb képernyőjű síkképernyős TV-khez.

A Toshiba a második jelentős elektronikai készülékgyártó, mely bejelentette, hogy visszavonul a plazma TV piacról, a Sony hasonló következtetésekre okot adó közleményei után.

A következő nyáron tehát elkezdődik a Canon-al közösen kifejlesztett SED televíziós készülékek teljes körű gyártása. Az 1990-es években megkezdődött kutatási szakaszt követően 1999-ben a két cég vegyesvállalatot alapított a SED panelek gyártására, melyben a Canon saját fejlesztésű elektronkibocsátási és mikrogyártási eljárását a Toshiba katódsugárcsöves (CRT) technológiájával és tömeggyártási tapasztalataival ötvözték.

SED.jpg

A SED (Surface-conduction Electron-emitter Display) képernyő panelben a hagyományos képcsöves televíziókhoz hasonlóan a képfelületet borító foszforrétegnek ütköző elektronok hozzák létre a fénykibocsátást és így a képet is. A képcső elektronágyúja által előállított, felgyorsított és bonyolult mágneses eltérítő-rendszerrel irányított elektronsugár helyett a SED panelen a képpontokkal megegyező számú, az alagúthatás elvén működő elektron-kibocsátó elektródát alkalmaznak. A SED nagy fényereje és felbontása mellett képminőség terén is jól teljesít, kontrasztaránya magas, szürkeskálája széles tartományú, energiafogyasztás pedig alacsony.A SED-el kapcsolatos piaci tevékenységre koncentrálás mellett a Toshiba, a Hitachi és a Matsushita közösen vegyesvállalatot hozott létre, LCD panelek tömeggyártására, és így nem okoz meglepetést a plazma TV üzletág leépítése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .