Samsung OLED képernyő prototípus

1. Oldal

Az eddigi legnagyobb OLED képernyő 53 centis képátlójú (21”) és a Samsung szerint nemsokára tömeggyártásba is kerülhet.
Az LCD és plazma versenytársaként számon tartott OLED technológiájú képernyőpanel eddigi legnagyobb egybefüggő változatát mutatta be a Samsung. Az eddigi legnagyobb 102 centis (40”) OLED képernyőt az Epson állította elő, de az négy darab 51 cm (20”) átlójú panelből állt.

Az újdonság további paraméterei is kiemelkedőek. Felbontása 1920×1200 pixel, vagyis önmagában is képes nagyfelbontású videó megjelenítésére. Az aktív-mátrix szerves fénykibocsátó diódák (AMOLED) 400 kandela/m2 felületi fényesség előállítására képesek és mivel ezt a fényt az említett diódák produkűlják és nem háttérvilágítás, ezért a kép kontrasztaránya 5000:1, vagyis igen szép mély feketéi lehetnek, amivel egy LCD képernyő sem versenyezhet.

SAMSUNG_21-inch_600px.jpg
Az OLED képernyő kis energia felvételű, képpontjai gyorsan frissülnek, tehát a gyorsan mozgó képi objektumok élei nem kenődnek el, és színei teltek. Már csak az a kérdés, hogy mennyi az ilyen képernyők élettartama, és mikorra válnak sorozatban gyárthatóvá?

A Samsung ezen OLED prototípusánál az LCD-k gyártásában is alkalmazott amorf szilícium (a-Si) vékonyréteg tranzisztoros (TFT) aktív-mátrix technológiát alkalmazta, ezért elvileg a gyártósor részben kész az OLED képernyőpanelek előállítására is. Hogy pontosan mikor kezdődhet el a nagyobb méretű OLED képernyők tömeggyártása, és milyen áron kerülhetnek forgalomba azt egyelőre nem tudni, de a Samsung szeretne még idén megjelenni az ilyen 43 centis (17”) ilyen monitorokkal.

Kapcsolódó linkek:
Hogyan működik az OLED?
A Philips bemutatta a PolyLED TV célú alkalmazhatóságát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .