A Toshiba nem kíván 2006-ban megjelenni a SED TV-vel

1. Oldal

A kiállításokon zárt ajtók mögött már bemutatott és képminőségével sokakat ámulatba ejtő Surface Conduction Electron Emitter Display (SED) technológiájú TV-k jövőbeli megjelenéséről nyilatkozott a Toshiba illetékes elnöke.
A sokak által legjobb képminőséget ígérő síkpaneles képernyőjű SED TV-k úgy tűnik még egy ideig nem kerülnek piacra, legalábbis ez olvasható ki Yoshihide Fujii a Toshiba TV üzletágáért felelős alelnökének nyilatkozatából.

A Japánban megrendezett Global FPD Partners Conference (GFPC 2006) elnevezésű rendezvényen az alábbiakkal támasztotta alá, miért nem kell sietni a SED TV-k piaci megjelenésével: „Hosszú perspektíva állhat még a SED előtt. Az elkövetkező tíz évben nem lesz más TV készülék a piacon, mint PDP (plazma), LCD, OLED és SED paneles.” Hangsúlyozta, hogy a cég teljes hatást akar elérni a SED TV-vel, s ezért csak a mennyiségi termelésre képes, Himeji városában működő gyártósor felállítása után kívánnak megjelenni a piacon a termékkel. Nem látják ugyanis értelmét, hogy a Canon hiratsukai telepén jelenleg csak minimális darabszámban előállított panel felhasználásával lépjenek piacra.

SED TV (illusztráció)
SED TV (illusztráció)


A SED TV eredetileg 2006. tavaszára prognosztizált bevezetésének késését kommentálva Fujii a következőket mondta: „Ebben a pillanatban még nem véglegesítettük az ütemtervet.” Majd hozzátette: „A Toshiba TV termékeinek szegmentálása szempontjából ellenezzük a 2006-os megjelenést. Azért, mert az LCD és PDP TV-k árcsökkenése és minőségi javulása gyorsabb, a korábban vártnál.

Fujii szerint a SED TV képminősége „több lehetőséget hordoz, mint bármely más TV panel technológia”, s várakozása szerint az ára 10-20%-al lehet magasabb a PDP és LCD TV-k áránál. Másrészről az ilyen képminőségű, de ennél nagyobb felárat nem eredményezően alacsony költségű panelek előállításához „a hiratsukai kísérleti gyártósor termelékenysége nem elegendő”.

A Toshiba himejii telephelyén most a PDP és LCD TV vártnál gyorsabb árcsökkenésével és minőségjavulásával birkózva „Jelenleg tekintjük át a gyártási folyamatot, a panelstruktúrát és más tényezőket” mondta Fujii, s úgy véli nem lesz túl késő a SED-et bevezetni a piacra 2007-ben vagy az után, mikor a gyártómű megkezdi működését. Úgy látja, hogy a SED TV iránti igény leginkább 2010-ben és az után fog nőni, mikor a nagyképernyős TV-k további növekedés elé néznek.

Kapcsolódó linkek:

SED panel az IFA-n zárt ajtók mögött
Épül a Canon és Toshiba SED gyára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .