SED panel az IFA-n zárt ajtók mögött

1. Oldal

A Toshiba egyelőre csak zárt ajtók mögött, újságíróknak és VIP vendégeinek volt hajlandó bemutatni vadonatúj Surface Conduction Electron Emitter Display (SED) technológiájú paneljének prototípusát. A titkolózásnak lehetnek érthető okai.
Az IFA-n a Toshiba kiállítótermének egyik látogatók elől elzárt kis helyiségébe nem volt könnyű bejutnia annak, aki látni szerette volna a SED panel prototípusát működés közben. A tudósítónak is csak szigorú regisztrációt és egy napi várakozást követően sikerült, de amit odabenn látott – fényképezni persze tilos volt – az megérte a tortúrát.

A Canon és a Toshiba által kifejlesztett és az utóbbi képcsövek tömeggyártása terén szerzett tapasztalatainak felhasználásával már kis sorozatban gyártott (Lásd „Épül a Canon és Toshiba SED gyára” című hírünket.) SED panel a képet a klasszikus képcsövekhez hasonlóan, az üveglapra felvitt foszforréteget bombázó, elektronok keltette fényből állítja elő. A bumfordi elektroncsővel ellentétben azonban nem egy eltérített elektronsugárral, hanem képelemenként egy-egy önálló, pixelméretű elektronforrással teszi ezt.

A SED panel felépítése
A SED panel felépítése


Amíg SED panel foszforréteget nem éri elektronsugár, addig a képernyő teljesen sötét marad, s így a feketeszint és a kontrasztarány kiváló lehet. A Toshiba jelenleg 8500:1 kontrasztarányról beszél, mely a jövőben még jobb is lehet.

A bemutató egy LCD és egy PDP paneles képmegjelenítővel való összehasonlításra adott alkalmat, s a SED prototípus minden tekintetben tisztán láthatóan jobbnak bizonyult a másik kettőnél. Különösen a LED panellel szemben sokkal mélyebb fekete szintje és részletezettebben árnyalt sötét képrészletei, valamint a nagyon világos jelenetek a PDP és a LED panelnél is nagyobb fényereje és kiváló gradációja – vagyis az egyértelműen jobb kontraszt – volt feltűnő. E mellett vetélytársaival szemben a SED-en semmilyen zavaró hatás nem volt tapasztalható. A ki tudja milyen gyors válaszidejű LCD panelen nyilvánvaló volt a gyorsan mozgó világos képelemek elkenődése, s a PDP panel lassabban kihunyó utánvilágítása is okoz egyfajta elmosódást. A képelemeit elképesztően sebesen módosítani képes SED-en ezzel szemben a gyors mozgások teljesen hibátlanok, tökéletesen kontúrosak maradnak. Ugyancsak nyilvánvalóak voltak a SED sokkal természetesebb színei (főleg a kékek, vörösek és a bőrszínek), s képének minden tekintetben nagyobb részletgazdagsága és mélysége. Bár az összehasonlításban szereplő PDP és LCD panelek felbontásáról nem szóltak (minden bizonnyal mindkettő HD felbontású volt), a velük azonos képméretű (42-inch, azaz 107 cm képátlójú) SED prototípus teljes HD (1920×1080 pixel) felbontású volt. A bemutatott demonstrációs videó mindhárom képernyőn azonos felbontásúnak tűnt. Az összehasonlítás során mindvégig három digitális műszer mutatta az egyes képernyők elektromos energia-felvételét, mely – talán mondanom sem kell – a SED-nél mutatta a legkevesebbet.

SED képernyő illusztráció
SED képernyő illusztráció


A SED TV-k piaci megjelenése először Japánban várható 2006. első felében. Bár a gyártósor már jelenleg is működik, de az arról lekerülő panelek még a fejlesztőmérnökök céljaira szolgálnak, akik most dolgoznak a panelek köré építendő TV-ken. A tömeggyártás 2007. januárjában indulhat meg. A további a bemutatót követően a helyszínen kicsikart információban úgy tűnt sokkal több a bizonytalanság. Az első piacra kerülő modell valószínűleg egy 127 cm (50-inch) képátlójú, teljes HD (1920×1080 pixel) felbontású prémium készülék lesz, melyért talán 10.000 USD-t (kb. 2 millió Ft) kérnek majd. De elárulták, hogy még nem igazán döntöttek sem a piacra kerülő termékskáláról sem az árakról. Lehet, hogy a 127 centis mellett piacra lépnek egy ugyancsak teljes HD felbontású 109 centis (43-inch) modellel is sokkal kedvezőbb áron. Ez azt jelzi, hogy a panel előállítási költsége nem túl magas, és most valójában azon lamentálnak, hogy milyen gyorsan „kaszálják le” vele a piacot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .