A vetítők színfényesség mérését javasolja az Epson és a Sony

1. Oldal

A vetítők előállította színek megítélését lehetővé tevő új, nemzetközileg elfogadott specifikáció megalkotásán munkálkodik a 3LCD vetítőket gyártó két cég. Az új specifikációs paraméter a „Color Brightness” azaz színfényesség lenne.
szinfenyesseg.jpgJelenleg a vetítőket a fényességük (fényerejük) és kontrasztjuk alapján ítéjük meg. Mindkét paraméter a projektor által a vászonra vetített fehér és fekete mérésén alapszik. Ezek azonban nem mondanak semmit a színek minőségéről, márpedig ezek igen fontosak az élénk színeket felvonultató nagyfelbontású képtartalmak megjelenítése szempontjából. Az Epson, a Sony és más vezető 3LCD vetítőgyártók ezért egy új specifikációs paraméter a „Color Brightness” azaz a színfényesség bevezetését javasolják.

A meglévő iparági szabvány tesztre alapulva, a fehér fényesség jelenlegi fénykibocsátás méréséhez hasonlóan a színfényességet is lumenben adnák meg. A színfényesség a vetítő azon képességét specifikálja, hogy az mennyit szolgáltat a fény elsődleges színösszetevőiből. Vagyis a színfényesség a három alapszín, a vörös, a zöld és a kék (RGB) fényességét méri a bemeneti jelhez pontosan illeszkedően. Ha egy vetítő a fehérrel egyenlő fényességű vöröset, zöldet és a kéket tud előállítani, akkor az alkotók szándéka szerinti valós színek reprodukálására is képes. Ha a színfényesség nem azonos vagy közeli a fehér fényességgel, a színes képek sötétek, elmosódottak és kevésbé pontosak lesznek. Az kétségtelen, hogy két azonos fényerejűnek specifikált vetítő színmegjelenítése között hatalmas különbség lehet, és a színfényesség paraméter nyújthat a vásárlóknak támpontot erre vonatkozóan.

A filmek színezését végző mérnökökkel és iparági szakértőkkel együttműködve a specifikáció bevezetésének támogatói a mérés hasznosságát és hatékonyságát szemléltető tesztmódszereket és tanulmányokat tesznek majd közzé. A tesztmódszert elfogadásra a fontosabb nemzetközi szabványosítási szervezetek elé terjesztik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .