OLED: új technológiai megoldással megduplázott élettartam

1. Oldal

Az OLED képernyők kétségtelenül rendkívüli képminőséget nyújtanak, de élettartamuk viszonylag rövid. A kibocsátott fény jobb felhasználásával erre talált megoldást a Toshiba Matsushita Display Technology cég.
Az OLED képernyők a bennük alkalmazott fénykibocsátó szerves anyagok lebomlása miatt eddig kb. 40%-al rövidebb élettartam elérésére voltak csak képesek, mint a szokványos LCD képernyők. Ez azonban többé nem lehet probléma, mert a Toshiba és a Panasonic márkanévről ismert Matsushita közös vállalata, a Toshiba Matsushita Display Technology mérnökeinek sikerült az emittált fény felhasználási hatékonyságának növelésével megkétszerezett élettartamú OLED képernyőt kifejleszteniük.

OLED.jpg
Az 52,8 cm-es (20,8 inch) prototípus képernyő belsejében egy fémmembrán segít a fényt a hordozórétegben lévő polimerektől az üvegfelületen át kibocsátani, sokkal hatékonyabban, mint azt a jelenlegi OLED-ek teszik. Ennek eredményeként azonos képminőség fenntartása mellett a polimerek fénykibocsátása a felére csökkenthető, s így az új módszer alkalmazásával akár megduplázható a képernyő élettartama.

A jelenlegi OLED TV-k, mint a Sony XEL-1 30.000 óráig – napi nyolc órában 10 évig – képesek működni, vagyis az új technológiával már a sokat tévézőknek sem kell aggódniuk a készülék élettartami miatt.

Kapcsolódó link:

79 centis AM OLED panelt fejlesztett ki a Samsung SDI
A Toshiba későbbre halasztotta OLED TV-je piaci megjelenését
Sony: az első OLED TV decemberben kerül piacra
2012-től már versenyre kel az OLED TV az LCD TV-vel
A Toshiba/Matsushita OLED prototípus, és termékbejelentés 2009-re
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .