Amazon és Google megállapodás: lehet Fire TV az Android partnerek TV-in

Az Amazon és a Google közötti megállapodás eredményeként jelenhettek meg az amúgy Android partner gyártók, a Hisense, a TCL és a Xiaomi Fire TV-i.


Az Amazon és a Google üzleti konfliktusára, majd annak feloldására már korábban is akadt példa, és most egy újabb megállapodás teremt lehetőséget arra, hogy a Fire TV platform megjelenhessen Android partner tévégyártók készülékein.

A Google általában tiltja partnereinek, hogy Android gyökerű operációrendszer-verziókra alapúló eszközöket, például TV-ket dobjanak piacra. Az úgynevezett „Android Compatibility Commitment (ACC)”, vagyis az Android kompatibilitási kötelezettségvállalás akadályozza meg a partnereket abban, hogy Android „leágazású” verzióira épülő eszközöket készítsenek. Ezt megszegve ugyanis azt kockáztatják, hogy elveszítik a hozzáférést a hivatalos Google Android mobilon, TV-n vagy más eszközön való alkalmazásához. A Google magyarázata szerint az ACC célja, hogy úgymond „megakadályozza a töredezettséget”, vagyis csak az operációsrendszer egységességének megőrzésével lehet garantálni a fejlesztők és a felhasználók számára az állandó felhasználói élményt.

Indiában az ottani versenybizottság (CCI) megvizsgálta és versenyellenesnek minősítette a Google gyakorlatát, és közel 162 millió dolláros (kb. 66 Mrd Ft) bírsággal sújtotta a céget. Az Amazon ugyanis nehezményezte, hogy jelentős nehézségei támadtak OEM partnereket találni Fire OS-t futtató okos TV-k gyártására a fenti fenyegetettség miatt.

TCL_Fire-TV

A Protocol riportja szerint viszont az Amazon és a Google között létrejött egy megállapodás az Android – pontosabban AOSP (Android Open Source Project) alapú Amazon Fire TV platformról. Így kerülhetett piacra a Xiaomi F2 TV szériája valamint az új 164 és 139 centis (65” és 55”) TCL CF630 TV-k Fire TV platformmal – az utóbbi Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

TCL CF630 Fire TV

A cikk a TCL első Fire TV-i kapcsán állítja: „A két TV-modell bemutatása a Google és az Amazon elmúlt hónapokban kötött megállapodásának közvetlen eredménye, a Protocol egy, a megállapodásban érintett félhez közel álló forrástól értesült”.

A Google egyelőre hallgat a megállapodásról, és állítólag hivatalos álláspontja az ACC kapcsán nem változott. Lehet, hogy különösen az Android körüli üzleti gyakorlata miatt világszerte a versenyhatóságok célkeresztjébe került cég a további elmarasztalások és bírságok elkerülésére engedett tévégyártó partnereinek és az Amazonnak.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .