Apple: egyszerűsítés a házi-mozi surround hang beállítására

1. Oldal

Az Apple szoftveres hang „panoráma-szabályzó” megoldással könnyítené meg a felhasználóknak a surround hangrendszer megfelelő konfigurálását, hogy felállított házi-mozi összeállításukból a lehető legjobb hangot nyerhessék ki.

A héten az AppleInsider részleteket hozott nyilvánosságra a „Multi-Channel Sound Panner” (Sokcsatornás hang panoráma-szabályzó) című szabadalmi bejelentésről, amelyet idén márciusban tettek meg az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalánál, megosztva egy először 2007-ben tett bejelentéssel.

A javasolt újítás egy szoftveres hang „panoráma-szabályzót” ír le, amely tetszőleges számú bemeneti csatornát és konfigurációs módosítást képes támogatni. Ily módon az Apple rendszere mindenféle surround hang konfigurációt tudna kezelni, és a felhasználóknak a lehető legjobb hangzást nyújthatná.

Apple_surround_hangpanorámázó_1.jpg
Egy surround hangrendszer felállításának számos változó eleme van. Ezek közé tartozik a hangsugárzók száma, azok elhelyezése, és a felhasználó pozíciója a hangsugárzókhoz képest, valamint a szoba mérete és alakja, ahol a házi-mozi felállításra kerül.

A hagyományosan 5.1-esként ismert hangrendszer öt hangsugárzó és egy mélysugárzó elrendezéséből áll. De a korszerű tartalmak és vevőerősítők az 5.1-nél összetettebb hangsugárzó elrendezéseket tesznek lehetővé, amelyek javítják a térhangzási lehetőségeket.

Egy hang panoráma-szabályzóval a felhasználó manipulálhatja a tartalom forráshangját és javíthatja annak térhangzás minőségét. A hagyományos hang panoráma-szabályzók használata azonban bonyolult, időigényes, túl sok lehetőséget adnak a felhasználóknak és egyszerre egy hangsugárzó beállítását követeli meg tőlük.

„Adott számú, a hangmanipulációt befolyásoló változó és az ezek közti kölcsönhatás (esetén), nehéz vizuálisan úgy közvetíteni az információt a kezelőnek, hogy az a kívánt hangzás létrehozásához a leghasznosabban manipulálja a hangot”, áll a szabadalmi bejelentésben.

Az Apple megoldás egy panoráma-szabályzó, amely megengedné a felhasználónak, hogy úgy manipuláljon egy forrás audiojelet, ahogy az egyszerre felkerül egy surround hangrendszerben az összes hangsugárzóra. Ez a rendszer lehetővé tenné a felhasználónak, hogy „lássa a manipulált forrásjel miként lesz hallható egy hallgató számára a hangtér egy referenciapontján”. Ily módon a felhasználók gyorsabban hozhatják ki a lehető legjobbat házi-mozi rendszerükből.

A bejelentés az Apple hang panoráma-szabályzóját olyan rendszerként írja le, amely „tökéletesen kezeli a bemeneti csatornák számának változását.” Így egy 7.1-es surround hangrendszerhez kódolt tartalom megfelelően játszható le egy 5.1-re konfigurált hangrendszeren. „A panoráma-szabályzó támogatja a hangsugárzók számának és pozíciójának változását is a kimeneti hangtérben”, áll a szabadalmi bejelentésben.

Apple_surround_hangpanorámázó_2.jpg
Az Apple hang panoráma-szabályzó szoftver leírásában, annak kezelőfelületén van egy „korong”, amit a felhasználó körbeforgat, hogy megváltoztassa a hangkimenetet. Ily módon a felhasználó vizuális visszajelzést kap, hogy jobban megértse miként manipulált a hang. Ez a „korong” azt a pontot reprezentálná a felhasználó házi-mozi összeállításában, ahol egy a hangtér közepén lévő hallgató szempontjából úgy tűnik, az összes csatorna hangja származik. A bejelentés szerint: „Például, ha az öt csatorna egy puskalövést reprezentál, az operátor megteheti, hogy úgy tűnjön a lövés egy bizonyos pontból származik a korong ebbe a pontba mozgatásával”.

Kapcsolódó linkek:

Apple: szemüveg nélkül látható 3D kép több néző számára
A házi-mozi hangja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .