Az első európai HDTV csatorna megkezdi adását

1. Oldal

Az első nagyfelbontású (HDTV) televíziós csatorna az Euro1080 ma (2004. január 1.) 11 órakor elkezdi sugározni Európának szánt első adását. A szerencsés nézők először a bécsi újévi koncertet láthatják majd, de az év során még számos sport, zenei, show és kulturális esemény kerül majd a háztartások és speciális mozik nagyfelbontású képernyőire műholdas sugárzás jóvoltából.

A HDTV-zés terjedésére vonatkozóan eleddig jórészt csak az amerikai és Japán adatok alapján nyílik rálátás, de ezek az adatok jól jelzik a „trendet”. Az USA-ban 2003-ra már elérték a 2,5 millió eladott HDTV készüléket és az értékesítés egyre dinamikusabban növekszik. Japánban még előrébb tartanak, már 6 millió háztartásban néznek nagyfelbontású televíziót és ez nem is csoda, hiszen az összes jelentős ottani műsorsugárzó szolgáltat HDTV programot is. A világ számos ismert TV állomása sugároz nagyfelbontásban is, köztük az NBC, a Channel 7 Australia, az NHK Japan, a Korean BS, a China CTV, a Globo Brazil és még sorolhatnánk.

euro copy.gif
Az eddig érintetlen európai HD piac beindítását zászlajára tűző Euro1080 január elsejétől két csatornán kezdi el HDTV műsorok sugárzását.

– Az un. Main Channel napi négy órában mutat be élő és felvett programokat karusszel szerűen. Az Európai háztartásoknak, sportbároknak, szállodáknak, reptereknek stb. szánt adás műholdról szabadon fogható és lefedettsége a Norvégia, Portugália, Görögország által kijelölhető, mintegy 30 országot (köztük hazánkat is) érintő területre terjed ki.
– A második un. Event Channel az adások vételére speciálisan felkészített és nagyméretű vetített képpel és 5.1 csatornás surround hanggal kialakított „esemény mozik” számára juttat el élő vagy rögzített műsorokat. Ezek tartalma nagy érdeklődésre számot tartó eseményektől specifikus regionális programokig terjed.

Az Euro1080 más közszolgálati műsorsugárzókkal, programkészítő és felvételi cégekkel együttműködve, és világszerte más HDTV csatornákkal műsorokat cserélve gazdagítja kínálatát. A futball Európa- és világbajnokság valamint a téli és nyári olimpiai játékok jogtulajdonosaival megegyezve megszerzi azok legfontosabb eseményeinek közvetítési jogait is.

A remények szerint az Euro1080 missziója kapcsán az öreg kontinensen is kezdetét veszi a HDTV-vel kapcsolatos fejlődés, mely a berendezésgyártókat a piaci igények kielégítésre ösztönzi majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .