SANYO PLV-Z2

Küllem; optika

Nagy várakozás előzte meg a SANYO PLV-Z2 eljövetelét, hiszen az előd (a Z1) igen jól szerepelt mind a hazai, mind a külföldi piacokon, nem különben a tesztlaborokban.
Küllem

Kicsomagolás után mintha a SANYO PLV-Z1283 köszönne ránk új ruhában. Ha színekben nem is, de formájában mindenképp ugyanaz. Ha alaposabban szemügyre vesszük őket, akkor kitűnnek az apró részletbeli különbségek, az itt-ott megjelenő kellemes díszítőelemek, vagyis a részletgazdag kidolgozás, amelyekben az előd nem volt túl erős. A lehajtható frontpanel és a mögötte megbúvó lencse már ismerős, akárcsak a hátlapi gombok vagy a csatlakozófelület. A stabil elhelyezést követően, a források bekötése után már csak el kell indítani a masinát. Megtehetnénk a távvezérlővel is, de valahogy vonzza az ember ujját a vetítőn található gomb, amely drágakőként illeszkedik az egységbe.

Z1 és Z2

Optika

Mint említettük, a lencse a lehajtható frontpanel mögött helyezkedik el. Ez jó védelmet biztosít az optikának, bár tény, hogy ha le van hajtva, fél az ember, hogy véletlenül letöri. A panelt egy kis kapcsolóval is ellátták, így egyrészt nem engedi bekapcsolni a projektort, ha nincs kinyitva, másrészt a becsukása egyenlő a kikapcsolással, ezzel téve kényelmesebbé a használatot.

Lencsemozgatási funkció
Ami talán ennél is fontosabb, az a lencsemozgatási funkció. Eddig többnyire drágább készülékeknél találkozhattunk ezzel a megoldással melynek lényege, hogy a lencsét az eredeti vetítési tengelytől némileg fel-le, illetve oldalirányban elmozdítva a vetített kép helyzetét képaránya és geometria torzulás nélkül változtathatjuk meg.

A SANYO PLV-Z21449 esetében (akárcsak a SANYO PLV-Z1283-nél) erre lehetőség nyílik. Nagyobb társainál ezt motoros mozgatással, jelen esetben pedig az élesség (fókusz) és a képméret (zoom) funkciókhoz hasonlóan kézzel tehetjük meg mindezt, az alacsony tömeg és ár megtartása érdekében.

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az ideális vetítési tengelytől – amely a kép középpontján áthaladó merőleges – a SANYO PLV-Z21449 a kép magasságának megfelelő mértékben fel és le, a kép szélességének fele mértékben jobbra és balra bármerre eltéríhető. Mi ebben a nagy kunszt? Hát az, hogy mindezt a képet torzító digitális trapézkorrekció nélkül tehetjük meg, jelveszteség nélkül.

A SANYO PLV-Z21449 lencséjének másik nem szokványos képessége, hogy változtatható írisszel (aperture) rendelkezik, mellyel beállítható a környezeti fényviszonyoknak és egyéni ízlésnek legmegfelelőbb kontraszt illetve fényerő, természetesen egymás rovására. A nyílás zárásával ugyanis növekszik a kép kontrasztja, de természetesen csökken annak megvilágítása és viszont. Ez a megoldás nem azonos az alacsonyabb lámpa izzítású (Low Lamp) üzemmóddal, mely további 20%-al csökkenti a fényerőt, de möveli a lámpa élettartamát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .