Az MGM a Sony-é

1. Oldal

Miután a Time Warner kiszállt a licitálásból a nagynevű Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) stúdió 4,9 milliárd dollárért a Sony érdekeltségébe került.
MGM_Sony


Ahogy a „Nyomul a Blu-ray” című cikkünkben beszámoltunk róla a Sony nem kis részben a Blu-ray Disc szabványként való sikeres elterjedésének megalapozása érdekében egy ideje már igyekszik megszerezni a Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) filmkiadási jogait. Tegnap a Sony Corp. of America vezette konzorcium előzetes megállapodásra jutott a hollywoodi stúdió 4,9 milliárd dollárért (ez kb. ezermilliárd forint) történő megvásárlásáról, miután a Time Warner visszavonta ajánlatát.Az üzlet, egy hónapja tartó, háttérben zajló machinációkkal teli licitálás végére tesz pontot. Ennek egyik utolsó váratlan fordulata, hogy egy óriási amerikai kábel TV-s társaság a Comcast partneri és lehetséges befektetői szándékát jelezte a Sony vezette konzorciumnak. Ez a partneri viszony egy új, a HBO-hoz vagy Showtime-hoz hasonló méretű prémium kábeltelevíziós hálózat indulására nyújt lehetőséget, mely a Sony és az MGM filmjeit sugározná.

A Sony, mely eredetileg már áprilisban ajánlatot tett az MGM-re kis híján lemaradt a versenyben, mert saját partnereivel megfeneklett megállapodásai miatt nem tudta elég gyorsan lezárni az üzletet. Ez lehetőséget teremtett a rivális Time Warner-nek, hogy szintén ajánlatot tegyen, és a mostani megállapodás éppen 24 órával előzte meg azt a testületi tanácskozást melyen az MGM Time Warner-nek történő eladását hagyták volna jóvá.

Az üzletnek megfelelően a konzorcium megvásárolná az MGM-et a milliárdos Kirk Kerkorian és más kisebbségi befektetőktől kb. 12 dollárt fizetve részvényenként, javarészt beszüntetné a filmstúdió működését, és ezután a Sony megkapná a jogokat és terjeszthetné az MGM legértékesebb vagyonrészét, annak filmarchívumát. A javasolt üzleti megállapodás szerint a stúdió a továbbiakban már csak a legismertebb James Bond filmsorozat produceri teendőit látná el.

Elemzők szerint azonban a sikerfilmek („box-office”) átvételénél sokkal fontosabb a DVD eladásokból és kölcsönzésből származó bevétel. Az MGM ezres nagyságrendű régi filmeket tartalmazó archívuma még javarészt DVD formában kiadatlan. Ráadásul pénzzé tehető a filmek újrasugárzása a tartalomra áhítozó kábel- és műholdas televíziók számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .