A Blu-ray Disc is a Microsoft technológiája mögé állt

1. Oldal

A Blu-ray Disc támogatói is befogadják a Microsoft videotömörítési technológiáját, s ezzel a szoftveróriás mindkét, a DVD-t követő formátum címéért csatázó táborában biztos pozícióval rendelkezik.
Blu-RayDisc_logo_med.gifA News.Com közlése szerint a Blu-ray Disc Association három videotömörítési technológiát tett „mandantory”, azaz kötelezően választhatóvá csak olvasható lemezeinek specifikációjában, s ezen „codec”-ek egyike a Microsoft VC-1. A VC-1 a Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) elnevezése, windows_media9_100x45.gifmellyel a Microsoft WM9 (VC-9) tömörítő eljárást lehetséges szabványnak tekinti. A VC-9, VC-1 mellé az eljövendő Blu-ray Disc lejátszók gyártóinak az ugyancsak nagy tömörítésű MPEG-4 AVC (H.264) és a régebbi MPEG-2 dekódolót is be kell építeniük készülékeikbe, mert ezek is a szabvány részévé váltak.

A DVD Forum a HD-DVD technológia fejlesztését felügyelő szabványosítási szervezet döntéshozói már korábban ugyanezt a három videotömörítő technológiát tette kötelezően választhatóvá.

Ezzel a lépéssel a „codec”-ek felhasználása nyomán, az azok szerzői tulajdonát birtokló cégek, mint a Microsoft jelentős jogdíjhoz jutnak majd. A döntés azt is mutatja, hogy a Microsoft bölcsen feladta szokásos stratégiáját és a VC-9 technológiát nyitottá tette egy olyan szervezet számára, mint az SMPTE. Ez éppoly fontos volt a Blu-ray Disc támogatói, mint a HD-DVD szabványosítói számára.

Kapcsolódó linkek:
Elfogadták a Blu-ray Disc specifikációját
A Toshiba és az NEC 2005-re tervezi a HD-DVD startját
A Blu-ray is nyit további partnerek felé
Nyomul a Blu-ray
DVD Forum döntések a HD-DVD-ről
Jönnek a WMV9-et tudó DVD lejátszók
Jelentés az új DVD formátumháború frontvonalából
Megegyezés a HD-DVD-ről avagy AOD-ról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .