Milyen lesz a jövő képe?

Piaci trendek



Közel két hónapja ért véget Seattle-ben a 2004-es SID (Society of Information Display) szimpózium és kiállítás. Az itt megjelent újdonságok és trendek alapvetően határozhatják meg a képmegjelenítő technológiák jövőjét.

A SID nem a nagyközönség, hanem az üzletágban utazó legkülönfélébb termék- és technológiaforgalmazók (vegyipari gyártóktól az alkatrész és szerelő-berendezés szállítókig) rendezvénye. Ennek ellenére – a beszámolók szerint – a show jórészt akadémikus jelleget öltött. Egyetemi és iparági kutatók mutatták be új ötleteiket és elgondolásaikat az alaptudományok szintjén, úgyhogy a legmegátalkodottabb technikai szakemberek is csak kapkodhatták a fejüket. Mindez azt mutatja, hogy még mindig van értelme új tudományos erőfeszítéseket tenni a csodálatos mozgó képek előállítása érdekében. Az éles versenyben persze a „titkos recepteket” még nem hozzák nyilvánosságra, de a tudósok mégis számos részlettel szolgálnak.

Szerepeltek olyan nemsokára megjelenő új termékek is a kiállításon, melyeket a mérnöki lelemény hívott életre. Ezek közé sorolható a kiállítás talán legnagyobb meglepetése a Sony nagykontrasztú vetítővászna, melynek felületén egy sor vékonyrétegben a környezeti fény interferenciás kioltás révén elnyelődik, de a megfelelő hullámhosszakra „hangolva” a vetítőkben működő UHP lámpák fényét a vászon felülete nem is akármilyen nyereséggel (3,0) visszaveri. A vásznon megjelenő kép sötétben és világos környezeti megvilágításban is kiváló, kontrasztos képet ad. Erre mondják, hogy „nem semmi”.

Sony nagykontrasztú vetítővászon kepalairas=A Sony nagykontrasztú vetítővásznának felületén egy rétegsor interferenciás kioltás révén elnyeli a környezeti fényt, de úgy hangolták, hogy a vetítőkben működő UHP lámpák fényét visszaveri. Hogy a 3,0 fényerősítésű (nyereségű) vászon mikor lesz kapható, még kérdéses.

Piaci trendek

A DisplaySearch piacelemzése szerint a HDTV jövője oly világos, hogy már semmi sem árnyékolhatja be. A HDTV piacot a következő négy évben a síkképernyős készülékek uralják majd, a katódsugárcsöves technológia piaci részesedése 15%-ra esik vissza.

A síkképernyős panelek gyártási kapacitásának jelentős növekedése a vásárlók számára a HDTV készülékek árának csökkenéséhez vezet majd. Az elemzők azonban felhívják a figyelmet arra is, hogy az egyéb alkatrészek gyártási kapacitásának elégtelensége következtében az árak nem csökkennek arra a szintre, amit panelek bősége indokolttá tenne. Az Intel LCOS piacra történő küszöbönálló belépése (lásd alább) súlyosbíthatja a fenti hiányt.

Színtárcsák kepalairas=Alkatrész amiből hiány léphet fel: színtárcsák DLP-s hátulról vetítős TV-hez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .