Bowers & Wilkins: az új 800 D4 szériájú hangsugárzókról

A hat év után megújuló Bowers & Wilkins 800-as Diamond hangsugárzók ismét technológiai újítások sorát vonultatják fel.


A brit Bowers & Wilkins 800 Diamond High-End hangsugárzók legszembetűnőbb jellemzője az ikonikus „turbinafej” az új, negyedik generáció három csúcsmodelljének tetején is ott díszeleg.

Bowers & Wilkins 800 D4

Az immár a Sound United kezében lévő brit márka 800 D4 szériájának megjelenése a korábbiakhoz hasonló jelentőségű, tekintve hogy ezeket a csúcskategóriás hangsugárzókat a hangzást szolgáló technológiai és design innovációk csúcsaként tartják számon. Ráadásul a 800-as hangsugárzókban alkalmazott új technológiák és anyagok később a Bowers & Wilkins olcsóbb termékcsaládjaiban is megjelennek. A negyedik generáció is a cég kutatási részlege, a Steyning Research Establishment (SRE) mérnökei által végzett mintegy hatéves munka eredménye.

A korábbiakhoz hasonlóan az új Bowers & Wilkins 800 D4 széria is hét modellből áll. A lekerekített kialakítású turbinafejes modellek (803 D4, 802 D4 és 801 D4) valamint a megfizethetőbb, hagyományosabb kialakítású modellek (az állványos 805 D4 és a padlón álló 804 D4). Újdonság, hogy ez utóbbi a két „belépőmodell” is „fordított burkolatú” házba épül, mint a drágább 800-as modellek. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a ház hátrafelé szűkülve összehajlik és egy tömör alumíniumtömbben záródik össze. A lekerekített kialakítás karcsúságával nemcsak esztétikus, de ami fontosabb, hogy merevségével a hangsugárzó házán belüli akusztikai problémákat is kiküszöböli. A megoldás azt is lehetővé teszi, hogy a keresztváltót mostantól minden hangsugárzó hátulján a merev alumínium gerincen külön erre a célra kialakított helyre szerelik.

Bowers & Wilkins 800 D4

A 804 D4 (a fenti középső képen) modell különösen sok újítást kínál. A hangsugárzó mélyhang-tartományát kitoló lefelé irányuló Flowport reflexnyílás az új, merevebb, tömör alumínium talapzatból lép ki, mely utóbbit egy acél csillapítólemezzel is kiegészítenek. Nagyobb stabilitást és merevséget biztosítanak az új lábak és tüskék is, az utóbbiak a korábbi M6 helyett M12-es méretűek.

Két további 800 D4 modell a HTM81 és HTM82 center hangsugárzók, amelyek belső alumínium háza mereven és jól izoláltan foglalja be a középsugárzó hangszórókat és az elcsatoló mechanizmust, rajtuk pedig ott az ikonikus elnyújtott cseppformájú nagyfrekvenciás sugárzó.

A 800 D4 széria három csúcsmodellje ismét külön kategóriának tekinthető. A korábbi 800 D3 helyébe lépő 801 D4, a 802 D4 és a 803 D4 modellek tartalmazzák a legtöbb újítást, melyek a gyártó szerint a részletek szintjén több száz fejlesztést jelentenek.

Újdonság a középfrekvenciás és közép/mélytartományú hangszóróknál alkalmazott kompozit anyagból készülő Continuum Cone kúpmembrán, amit a középsugárzóknál a Fixed Suspension Transducer (FST) technológiával kombinálnak a nyitott, transzparens és semleges hangzásért. A Bowers & Wilkins most mindezeket a teljesen új Biomimetic Suspension membránfelfüggesztéssel kombinálja.

Biomimetic felfüggesztés

Ez a minimalista kompozit felfüggesztés (a fenti kép baloldalán) váltja fel az eddigi hagyományos szövetpillét (a fenti kép jobboldalán), mely utóbbi nemkívánatos légnyomást – azaz hangot – generálva kiszámíthatatlanul rontja a középsugárzó linearitását.

A fentiek tehát mind megtalálhatóak az összes három-utas modell középtartományú hangszóróiban, melyeket a háztól való tökéletes elválasztás érdekében egy Tuned Mass Dampers (TMS), azaz hangolt tömegcsillapítókat kínáló, a rezonanciákat csillapító rendkívül merev alumínium vázba építenek. A teljes hangszóróegységeket azután elválasztó és tehermentesítő rugós tartókkal szerelik, melyek tovább korlátozzák a házra átvitt rezgéseket.

A 803 D4, 802 D4 és 801 D4 modellek középsugárzót befogadó masszívan merev alumíniumból készült turbinafej nemcsak kiváló akusztikai formát, de még tökéletesebb hangelválasztást biztosít az alatta lévő basszusházról.

Solid Body Tweeter

A hangsugárzók tetején pedig ott a tipikus Bowers & Wilkins nagyfrekvenciás sugárzó. Az új 800 Diamond széria ikonikus Solid Body Tweeter átdolgozott házát továbbra is tömör alumíniumból munkálják meg, de minden eddiginél elnyújtottabb formájú (majdnem 30 cm hosszú), hosszabb belső csőillesztő rendszerrel. Az új egység mostantól nem egy, hanem két helyen van elválasztva a hangszórótestről vagy a turbinafejtől, ami jelentősen javít a megszólaltatott hang térérzetén és a nyitottságán.

A Bowers & Wilkins hagyományosan fehér, fényes fekete és cseresznye színben kínálta eddig a 800 Diamond hangsugárzókat. A 800 D4 széria kivitele egy negyedik szatén diófa változattal bővül, ami friss megjelenést biztosít.  A cég közleményének megfogalmazása szerint: „A luxus érzete érdekében az új alumínium felső rész profilja Connolly féle bőrbevonatot kapott, feketében a sötét házak (fényes fekete, szatén rózsafa) és világosszürkében a világosabb házak (fehér, szatén dió) esetében.”

Az új Bowers & Wilkins 800 D4 hangsugárzók árai:

  • HTM82 D4 5.500 €/db (idehaza 2,05 millió Ft)
  • HTM81 D4 7.500 €/db (idehaza 2,8 millió Ft)
  • 805 D4 8.000 €/pár (idehaza 3 millió Ft)
  • 804 D4 12.500 €/pár (idehaza 4,6 millió Ft)
  • 803 D4 20.000 €/pár (idehaza 7,4 millió Ft)
  • 802 D4 26.000 €/pár (idehaza 9,6 millió Ft)
  • 801 D4 35.000 €/pár (idehaza 13 millió Ft)

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .