Yamaha: korlátozott a csere HDMI 2.1 kártya sávszélessége is

A Yamaha első HDMI 2.1 vevőerősítői még a kártyacsere után is csak 24 Gigabit/sec sávszélességet tudnak, ami kevés lehet bizonyos 4K/120Hz-es játékokhoz.


Májusban jelentette be a Yamaha, hogy ingyenes program keretében kicseréli a hibás HDMI 2.1 chipekkel szerelt kártyát az RX-V6A, RX-V4A és RX-A2A AV vevőerősítőkben. A közleményben az állt: „2021 őszétől egy ingyenes frissítési program lesz elérhető, amellyel frissíthető lesz az ezen AV vevőerősítőkben lévő HDMI kártya, hogy lehetővé tegye a 4K/120 Hz-es jelátvitelt”

Yamaha RX-A2A

A FlatpanelsHD közlése szerint kiderült, hogy a cserekártya 24 Gigabit/sec adatátviteli sebességre korlátozott, ami túl kevés az Xbox Series X/S és az Nvidia/AMD HDMI 2.1 grafikus kártyák tömörítetlen 4K120 10 bites RGB jelének továbbításához, és a tömörítetlen 8K jelátviteléhez is. A jel visszabutítása nélkül sötét marad az AV vevőerősítőhöz csatlakoztatott képernyő.

A HDMI 2.1 szabvány akár 48 Gigabit/sec-ot is lehetővé tesz, és bár a gyártók a 24 vagy a 40 Gigabit/sec sávszélességet is választhatják egy TV-ben vagy játékkonzolban, nem lenne szabad, hogy egy olyan közbülső eszköz, mint a vevőerősítő legyen a korlátozó tényező – a leggyengébb láncszem – a HDMI láncban a 24 Gigabit/sec sávszélességgel.

A FlatpanelsHD cikke felteszi a kérdést, hogy miért döntött a Yamaha a 24 Gigabit/sec mellett, és miért nem kommunikálja a korlátozást egyértelműen az ügyfeleknek a Yamaha weboldalain?

A cég a feltett kérdésre azt válaszolta: „Mert célunk az volt, hogy elkerüljük a HDMI továbbítás kellemetlenségeit a játékhasználat során. A játékhoz szükséges kulcsfontosságú funkciók, mint a 120 Hz-es lángoló sebesség és a VRR / ALLM / QFT, 24 Gigabit/sec sávszélességen is működhetnek. Ezért választottuk ezt a specifikációt ezekhez a modellekhez. (Természetesen ezeknek a modelleknek vannak korlátai a 8K60 tömörítetlen és a 4K120 4:2:0 szín-mintavételezésre vonatkozóan).”

A cég azt is írja: „A weboldalunkon a „8K60B, 4K120AB” jelenik meg. A „8K60B” azt jelenti, hogy a modellek 24 Gigabit/sec korlátozással rendelkeznek, és ezt a HDMI Org szabályozta. Tehát, mi ezt nem tartjuk problémásnak. Úgy találtuk azonban, hogy talán hiányzik az udvariasság. Most azon gondolkodunk, hogy további információkat jelenítsünk meg weboldalunkon.”

A 8K60B a „Display Stream Compresson” (DSC) tömörített 8K60 jelre utal (a „B” utal a tömörítésre), amelyet jelenleg a legtöbb TV és videólejátszó/konzol nem támogat. Az „A” utal a tömörítetlen jelre.

A cég közlése szerint jelenleg nem tervezi, hogy az RX-V6A, RX-V4A és RX-A2A AV vevőerősítőkhöz 40 Gigabit/sec HDMI 2.1 kártyát ajánlana frissítésként.

A Yamaha RX-A4A RX-A6A és RX-A8A AVENTAGE AV vevőerősítőket viszont már az akár 40 Gigabit/sec sávszélességet is támogató HDMI 2.1 kártyával szerelik.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .