Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (III.)

1. Oldal

A két versengő lemezformátummal kapcsolatos legfrissebb híreket gyűjtjük csokorba az alábbiakban.
Apple_logo.jpgAz Apple is csatlakozott a tavaly októberben alakult és egy hónapja már több mint 100 tagot számláló Blu-ray Disc Association (BDA)-hoz. A cég nevéhez méltóan azonmód a igazgatótanács (Board of Dirctors) tagjává is vált. „Az Apple a nagyfelbontású (HD) képtechnológia fogyasztók általi elfogadását ösztönző erőfeszítései részeként örömmel csatlakozik a Blu-ray Disc Association tanácshoz” mondta Steve Jobs az Apple elnöke majd hozzátette: „A fogyasztók már most remek HD műsorokat állítanak elő az Apple olyan élenjáró videoszerkesztő alkalmazásaival, mint az iMovie HD, és izgatottan várják miként írhatnának saját nagyfelbontású DVD-ket.” Az Apple a kezdetektől jelentős szerepet játszott abban, hogy a felhasználók saját DVD-t állíthassanak elő, és most a HD piacra vitelében is számos eszközzel segít. A következő Apple QuickTime 7 már a nagyfelbontású lemezformátumokon elfogadott MPEG-4 (H.264) AVC videotömörítő „Codec”-et is tartalmazza majd. A QuickTime 7 a Mac OS X 10.4-es verziójával együtt jelenik majd meg.


TDK_DURABIS_logo.jpgA TDK DURABIS lemezbevonati technológiája jelentősen javítja a Blu-ray Disc lemezek tartósságát, feleslegessé téve azok tokozását. Mivel a DVD-vel fizikailag azonos méretű Blu-ray Disc lemezen igen nagy az adathordozó „gödröcskék” (pit-ek) sűrűsége, ráadásul az adattároló réteg közelebb is van a lemez felszínéhez (0,1mm), mint a DVD esetében (0,6mm), ezért az azon megjelenő kosz, elkenődő újnyomok és karcok igen súlyos problémát okozhatnak. Ez a rendkívüli érzékenység indokolná a Blu-ray Disc lemez védőtokozását. A DURABIS kemény lemezbevonattal azonban a TDK ígérete szerint a „meztelen” lemez 100-szor jobban ellenállnak a karcolásoknak, a mindennapos szennyeződéseknek, és az alacsony sztatikus feltöltődés miatt a por sem tapad meg felületén.


A Toshiba Samsung Storage Technology Corporation a 2005-ös CeBIT-en többformátumú vékony HD-DVD meghajtót mutatott be, mely képes olvasni a HD-DVD mellett a szabvány DVD, CD lemezeket és bizonyos DVD-k valamint CD írására is alkalmas. A közös vállalata által kifejlesztett optikai meghajtó egy lencsével oldja meg a vörös és a kék lézeres letapogatást, és mérete okán a notebook PC-k számára készül.

HD_DVD_drive.jpg

CyberLink_logo.jpgA CyberLink Corp. a HD-DVD Promotion Group társult tagja teljes támogatást nyújt összes szórakoztató és szerkesztő szoftverében a formátumnak. A már megjelent videó kódoló és dekódoló szoftver a CyberLink PowerEncoder MPEG-4 AVC Edition a HD-DVD által is alkalmazott MPEG-4 (H.264) AVC videotömörítő formátum, melynek lejátszását a CyberLink PowerDVD 6 PC-s DVD lejátszó program is támogatja. A cég a jövőben még szélesebb körű támogatását valósít meg PowerDVD és PowerCinema termékeiben a HD-DVD lejátszás, és PowerProducer és Power2Go DVD szerkesztő és író szoftvereiben a HD-DVD előállítás érdekében.


Kapcsolódó linkek:
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (II. / A 2005-ös HD-DVD filmek listájával)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (I.)
A Walt Disney a Blu-ray Disc formátum mögött
A Blu-ray Disc és HD-DVD közti háború elkerülhetetlen
Blu-ray hírek
HD-DVD hírek
Az MGM a Sony-é
Elfogadták a Blu-ray Disc specifikációját
A Toshiba és az NEC 2005-re tervezi a HD-DVD startját
DVD Forum döntések a HD-DVD-ről
Jelentés az új DVD formátumháború frontvonalából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .