CES 2008: tanulság – már nem elég átlagos HDTV-t gyártani

1. Oldal

Az éles versenyben a HDTV gyártók egyre különlegesebb készülékekkel igyekszenek kitűnni a piacon. Most éppen mindegyik a legvékonyabb TV-vel kíván vevőket megnyerni magának, de egyéb új szolgáltatások is kezdenek beépülni a modellekbe.
Az összes nagy szórakoztatóelektronikai gyártó kiállította HDTV újdonságait az idei CES alkalmával, és megpróbált valami különlegességgel szolgálni a látogatók, azaz a jövendőbeli vevők számára. Az ok világos. Ha az egyik LCD TV olyan, mint a másik, akkor a vásárlók azt fogják megvenni, amelyiknek kedvezőbb az ára, s ez letöri az árakat, és a gyártók hasznát. Ez történt néhány éve a DVD lejátszók esetében is, mikor a névtelen ázsiai gyártók is képessé váltak azok előállítására, s közönséges termékként már nevetséges áron, akár 10.000 Ft alatt is meg lehetett kapni egy ilyen készüléket.

Ken Shioda a Pioneer display termékekért felelő igazgatójának megfogalmazása szerint „A cél, kitörni az árutermelő piacról”, s cége valóban mindent meg is tesz ennek érdekében. A Pioneer fogta talán legeredményesebben fogyókúrára a plazma TV technológiát, s a kiállításon bemutatott két KURO koncepciópanel egyikénél – ami állításuk szerint jelenleg a legvékonyabb 127 centis (50 inch) készülék a világon – sikerült mindössze 9 milliméterre letornászni a panel vastagságát. Ez persze még csak egy prototípus, s az ilyen vastagságú készülékek legfeljebb jövőre kerülhetnek piacra.

3,8cm-es_Hitachi_LCD.jpg
A Hitachi azonban már olyan LCD TV-t állított ki, ami mindössze 3,8 cm vastag, és Japánban már forgalmazzák is, s az amerikai piacon sem kell rá soká várni.

Az igazán vékony képernyők azonban az új, OLED technológiával állíthatóak elő. A kiállításon látható 79 centis Samsung AM OLED, valamint a Sony szintén prototípus 69 centis ilyen képernyője, és a 2.500 dollárért (kb. 428.000 Ft) rövidesen már az USA-ban is megkapható Sony XEL-1 OLED TV még tényleg nem tekinthetőek tömegtermékeknek. Az utóbbi tényleg csak 3 mm vastag, de a képmérete sem nagy, mindössze 28 cm.

A közép- és felsőkategóriás LCD és hátulról-vetítős TV-k esetében teljesen szokványossá vált az úgynevezett „teljes HD” vagy 1080p felbontás, és a plazmák között is egyre inkább teret nyernek ezek a készülékek. Bár az idei CES-en is feltűntek ennél nagyobb felbontású hatalmas képernyők, de valós előrelépés ezen a területen a közeljövőben nem várható, mert napjaink nagyfelbontású műsorforrásainak maximális felbontása is csak 1080p.

E helyett tehát más technikai tulajdonságok szabvánnyá válása várható 2008-ban. Ezek közé tartozik a 100 illetve 120 Hz-es megkétszerezett képfrissítés az LCD TV-k esetében, valamint a másodpercenként 24 képkockás nagyfelbontású videojel formátum (1080/24p) 72 vagy 96 Hz-es képfrissítésű, a mozikban megszokottakhoz hasonló képmegjelenítés.

A magas képfrissítés a gyakran háromdimenziósnak (3D) elnevezett térhatású képalkotás esetében is fontos. A nézők által viselt speciális, felváltva hol az egyik hol a másik szem előtt fényzáró szemüveggel szinkronban frissített a bal illetve jobb szemhez jutatott különböző képekkel állítható elő a sztereo vagy 3D kép. A Samsung tavaly már bemutatott egy 3D képmegjelenítésre alkalmas hátulról-vetítős készüléket, az idei CES-en viszont már hasonló képességű plazma TV-t állított ki. S bár egyelőre nincs sok nézhető 3D film, de sok videojáték játszható 3D-ben.

S mindezeken kívül egyre több HDTV készülékbe épülnek be olyan új funkciók, mint a vezeték-nélküli nagyfelbontású jelátvitel vagy az IP alapú tévéműsorok vétele.

Kapcsolódó linkek:

CES 2008: Pioneer KURO koncepciópanelek
Vezeték-nélküli nagyfelbontású jelátviteli megoldások versenyben
79 centis AM OLED panelt fejlesztet ki a Samsung SDI
Sony: az első OLED TV decemberben kerül piacra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .