79 centis AM OLED panelt fejlesztett ki a Samsung SDI

1. Oldal

A Samsung SDI a CES 2008 kiállításon mutatja majd be a 79 centis (31 inch) OLED TV-t, mely jelenleg a világon a legnagyobb ezzel a technológiával készült panelt alkalmazza.
A Samsung SDI tehát sikeresen fejlesztette ki elsőként a világon ezt a panelt, mely a fejlett aktívmátrix szerves fénykibocsátó diódák (AM OLED) technológiát alkalmazza, és egy alacsonyhőmérsékletű poliszilícium (LTPS) gyártási eljárást.

2005-ben a Samsung Electronics LCD divíziója már meglepte a világot egy 102 centis (40 inch) AM OLED panellel, mely a kevéssé fejlett amorf szilícium (a-Si) eljárást alkalmazta, de ez nem lett alkalmas OLED TV céljára.

Annak ellenére, hogy az a-Si eljárással összehasonlítva sokkal jobb teljesítményfelvételi és élettartam tulajdonságokkal rendelkeznek, az LTPS eljárással nagyméretű OLED paneleket közismerten sokkal nehezebb előállítani, ezért elsősorban kisebb elektronikai készülékekben, navigációs berendezésekben, és drága mobiltelefonokban alkalmazzák.

Yoo Eui-jin a Samsung SDI AM OLED-et felügyelő alelnöke egy szöuli sajtókonferencián elmondta, hogy folynak a tárgyalások a tömeggyártás időzítéséről, de pozitívak a kilátások. „102 és 107 centis (40 és 42 inch) teljes HD felbontású AM OLED paneleket fognak kifejleszteni 2010-re.

A Samsung SDI ettől függetlenül 36 centis (14 inch) AM OLED panelek tömeggyártását tervezi feltehetőleg a következő év első felétől.

Samsung_79cm_OLED.jpg
Mindkét panel látható lesz január 7-10 között a CES 2008 kiállításon.

Iparági szakértők szerint a Samsung Electronics LCD divíziója és a Samsung SDI közötti házi versengés még kiélezettebbé válhat most, hogy az utóbbi bizonyítja erejét a nagyméretű AM OLED panelek fejlesztésében.

Kapcsolódó linkek:

A Toshiba későbbre halasztotta OLED TV-je piacravitelét
Sony: az első OLED TV decemberben kerül piacra
2012-től már versenyre kel az OLED TV az LCD TV-vel
Sony: a tervek szerint már idén piacon az első OLED TV
A Toshiba/Matsushita OLED prototípus, és termékbejelentés 2009-re
Samsung 102 centis amorf szilícium alapú OLED képernyő
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .