CES 2008: Pioneer KURO koncepciópanelek

1. Oldal

A Pioneer egy extrém kontrasztú és egy 9 mm vastag KURO síkpaneles technológiai koncepciót mutat be a CES-en, melyekkel a saját fényt kibocsátó plazmaképernyők kihasználható előnyeit demonstrálják.
Miután az elmúlt évben bizonyította, hogy többszörös díjnyertes plazmatechnológiája a képminőséget tekintve külön osztályt képvisel a HDTV iparágban, a Pioneer most a jövő plazmaképernyő technológiájának két koncepcióját mutatja be „Project KURO” elnevezéssel a CES-en.

A Project KURO extrém kontraszt koncepciópanel az iparág első plazmája, mely azáltal, hogy a képernyő a fekete előállítása során mérhető fényt nem bocsát ki, abszolút feketét képes elérni. Márpedig minél valódibb a fekete, annál pontosabbak a színek. A Pioneer mérnökei tehát bizonyítják, hogy képesek olyan 127 centis (50 inch) képméretű, teljes HD felbontású panelt előállítani, mely zéró nyugalmi fénysűrűséget produkál annak több mint hatmillió cellájából. Végül is ez azt jelenti, hogy a KURO extrém kontraszt koncepciópanelje a meghatározás szerinti értelemben mérhetetlenül magas kontrasztaránnyal bír.

Pioneer_Extreme_Contrast_CES.jpg
A kiállításon az extrém kontraszt koncepciópanelt egy elsötétített helyiségben egy 8. generációs PDP-5010FD 1080p KURO síkpaneles készülékkel összehasonlítva mutatják be. Akik látták a bemutatót döbbenettel számolnak be róla, hogy az amúgy az iparág legmélyebb feketeszintjét produkáló 8. generációs Pioneer plazma mellett a koncepciópanel még mélyebb feketét produkál, olyan mely gyakorlatilag nem különböztethető meg a képernyő keretétől, vagyis tényleg nem bocsát ki fényt a 0%-os feketénél.

Pioneer_9mm_design_CES.jpg
A Project KURO haladó design koncepciópanelje 9 mm-es vastagságával a világ legvékonyabb 127 centis (50 inch) síkpaneles képmegjelenítője. A technológia jóvoltából az említett vastagság magára a palzampanelra érvényes a meghajtó elektronika miatt a képernyő középrészén a teljes vastagság némileg nagyobb, de még ez is csak 24 mm. A kiállított képernyő ezzel a vastagsággal szinte lebeg a térben, s azt a benyomást kelti a nézőben mintha egy vetítővásznat látna. A készülék ráadásul rendkívül könnyű is, mindössze 18,6 kg, ami megkönnyíti a falra szerelést is.

Hogy az ezekben a koncepciópanelekben megtestesülő technológia mikor kerül felhasználásra a megvásárolható készülékekben, és ezek mennyibe fognak kerülni, az még nem ismeretes, de azt azért már lehet tudni, hogy a Pioneer nem elsősorban a tömegpiacnak szánja készülékeit, hanem a szűkebb és az árra kevésbé érzékeny felsőkategóriás termékek felvevőpiacára koncentrál.

Kapcsolódó linkek:

2007. legjobb LCD és plazma TV-i a HDTVTest olvasói szerint
A 2007-es Év Terméke díjazottjai az UltimateAVmag.com szerint
A plazma TV gyártás jelentős költségcsökkenése várható
Pioneer: a 8. generációs plazmák a „világ legjobb síkpaneles TV-i”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .