Chromecast: új Google TV-s eszköz AV1 támogatással 2022-ben

Új, most még „Boreal” kódnéven emlegetett Google TV-s Chromecast eszköz jelenhet meg az év végéig AV1 videodekódolással.


A 9to5Google utalásokat talált egy Google dokumentációban egy Android alapú eszközre, aminek munkaneve „Boreal”, és ugyanez a kódnév kapcsolódik ahhoz az Android szoftverhez is, ami a jelenlegi Google TV-s Chromecast (Chromecast with Google TV) eszközt is működteti. Az oldal szerint mindez egy új Chromecast eszközre utal. A Boreal kódnév amúgy ugyanabban a családba tartozik, mint a Sabrina, amit anno az oldal szintén felfedezett, s aztán a jelenlegi Chromecast with Google TV lett belőle.

Chromecast with Google TV

Az oldal úgy értesült, hogy tervek szerint még ebben az évben forgalomba kerül ez az új Google TV-s Chromecast eszköz, de azt nem tudták kideríteni, hogy a jelenleg kaphatótól miben tér majd el, miként befolyásolja annak további sorsát.

Jelenleg nincs se specifikációja se egyéb nyomai a Boreal kódnevű Chromecast eszköz hardverének, ezért csak az vehető szinte biztosra, hogy az alkalmas lesz a nyílt és jogdíjmentes AV1 videoformátum hardveres dekódolásának támogatására. Ez ugyanis hiányzik a jelenlegi Chromecast with Google TV-ből, márpedig azt az Android TV, a YouTube, a Netflix nem nélkülözheti és 2021 áprilisa óta minden újonnan piacra dobott Android TV eszköznek támogatnia kell.

Abban is lehetne reménykedni, hogy egy új Google TV-s Chromecast eszköz gyorsabb hardvert és a több tárhelyet kaphat – tekintve, hogy a jelenlegit ebből a szempontból sok kritika éri -, de a Protokoll cikke szerint a Google éppenséggel egy a régebbi TV-kkel rendelkezők igényeit kiszolgáló új streaming eszközön dolgozik. Ez egy olyan Chromecast adapter lenne, amin a Google TV felület fut majd és távirányítóval is érkezik, de a 4K streaming nem támogatott, csak 1080p lesz a kimeneti felbontás.

Az új, alacsonyabb felbontású Chromecast állítólag egy Amlogic S805X2 CPU-n alapul Mali-G31 GPU-val, ami már lehetővé teszi az AV1 videodekódolás támogatását. Az adapter legfeljebb 2 GB RAM-mal rendelkezne, és a streaming maximum 1080p felbontású és 60 képkocka/mp képsebességű lenne. A jelenlegi 50 dollár (kb. 16.000 Ft) helyett az új csak Full HD-s Chromecast 40 dollárért (kb. 13.000 Ft) vagy még kevesebbért kerülhetne forgalomba. Ez megfelelne a versenytárs Amazon Fire TV Stick és Fire TV Sick Lite valamint a belépő Roku Express 1080p streaming adapterek árainak.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .