CRT a moziban

A körülmények

Bár a katódsugárcsöves vetítők mellett egyre erősebben „jön fel” az LCD és DLP technológia, mégis a mai napig sokan csak ezekkel tudják elképzelni házi-mozijukat. Nekik szeretnénk az alábbiakban leírni egy ilyen vetítőhelyet.
A körülmények

Már van mivel, és van hova vetítenünk. A „hol?” még hátravan. A dedikált házi-mozi szoba legyen kényelmes és stílusos. Tervezését, kialakítását bízzuk belsőépítész és akusztikus szakemberekre.

A tökéletességre való törekvés egyik lényeges eleme a környezeti fények kiszűrése. A vetített kép kontrasztjának legnagyobb ellensége ugyanis a fény! Mivel a filmek többségében a fehér szín kb. 15-20%-ban van jelen, ezért a fekete színen igen nagy a hangsúly, amit csak koromsötét szobában lehet elérni.

házi-mozi
Persze ez nem lehet feltétel egy privát moziban, hiszen a saját szobájában senki sem akar hasra esni a hűtőszekrény felé menet. A külső fények távoltartása érdekében ablaktalan helyiségbe telepítsük házi-mozinkat. Divat a mozit a pincébe telepíteni, hiszen itt éjjel-nappal sötét van. A belső világítást irányított, szúró fények elhelyezésével oldjuk meg, amelyek még véletlenül sem irányulnak a vászonra. A szűk optikájú halogének erre a legmegfelelőbbek. A direkt fények mellett gondolni kell a szórt fényekre is, amelyek bár kevésbé zavaróak, mégis homogén fátylat hozhatnak létre a vászon felületén. Ennek kizárása érdekében célszerű sötét, matt anyagokkal burkolni a szoba falait, mennyezetét és padlózatát.

A kényelmes fotelek vagy kanapék helye a képhez igazítható, akár két-három sorba is tehetőek, ha nagyobb baráti társaság érkezne. Ez esetben érdemes kis emelést alkalmazni a további sorok számára, hiszen az előttünk ülők feje felett el kell látni.

ÉrintőképernyőNem árt, ha van kéznél egy touch-panel, magyarul érintőpanel. Már hazánkban is több helyen hozzá lehet jutni ezekhez a remek vezérléstechnológiai eszközökhöz, amelyek megkönnyítik a házi-mozi rendszer vezérlését. A vetítő és a bejátszó források kezelése mellett, a fotelből lehet irányítani a fényeket vagy a szoba hőmérsékletét is.

Jó mozizást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .